Høyt spill om olje og gass

<strong>MYE OLJE:</strong> Oljereservene i Kaspihavet utenfor Aserbajdsjan, er interessant både for øst og vest. Foto: AP/Scanpix
MYE OLJE: Oljereservene i Kaspihavet utenfor Aserbajdsjan, er interessant både for øst og vest. Foto: AP/Scanpix

Det aller viktigste i vår tid er det store spillet om olje og gass, selv om det ikke har den samme dramatikk som kriger og naturkatastrofer, skriver Jahn Otto Johansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det begynte etter den kalde krigens slutt da Sovjetunionen gikk i oppløsning. Store amerikanske og andre vestlige energiselskaper var straks på plass for å utnytte det tomrom som oppstod i Sentral-Asia og rundt Kaspihavet, og den amerikanske regjering engasjerte seg direkte.

Diktaturer ble godtatt

Det spilte liten eller ingen rolle om etterfølgerstatene til sovjetrepublikkene var diktatoriske. Det avgjørende var at de slapp til vestlige olje- og gasselskaper. Samtidig som Washington og Vest-Europa pukket på menneskerettigheter i Russland, så man mellom fingrene med at disse olje- og gassrike stater undertrykte all opposisjon og tok i bruk grove torturmetoder. Selv lille Norge som gjerne fremstiller seg som en humanitær stormakt, prioriteter olje og gass høyere enn menneskerettigheter. StatoilHydro hadde ingen betenkeligheter med å satse på Aserbajdsjan som er en av de mest bisarre diktaturer i verden i dag.

Spiller øst og vest ut mot hverandre

Men dette gir ikke nødvendigvis det forventede utbytte. Diktatorene i Sentral-Asia og rundt Kaspihavet har vist seg å være sanne mestere i å spille Vesten og Russland ut mot hverandre. Lenge så det ut til at USA skulle trekke det lengste strå; amerikanske olje- og gassinteresser oppnådde meget fordelaktige betingelser i disse land, og det skulle bygges ledninger som førte oljen og gassen til Vesten uten å måtte gå over russisk territorium. Den store ledningen fra Aserbajdsjan over georgisk og tyrkisk territorium til Middelhavet er et eksempel på det.

Men så viste seg at disse diktatorer «selger bestemora» til hvem det skal være, og dersom russerne byr høyest, får de tilsaget uten hensyn til hva vestmaktene mente de var lovet.

Aserbajdsjansk spill

Aserbajdsjan inngikk først omfattende avtaler med vestlige oljeselskaper, men på forsommeren i år ble det plutselig undertegnet en avtale med Russland om leveranse av gass. Fra kommende årsskifte vil Gazprom kjøpe 500 millioner kubikkmeter årlig fra Aserbajdsjan. De fleste observatører er enige om at dette har svekket vestlige interesser og reiser spørsmål om det såkalte Nabucco-prosjektet - en gassledning fra Kaspihavet til Vest-Europa. Turkmenistan har trukket seg fra dette prosjektet.

Russland avtaler med europeerne

Da avtalen med Aserbajdsjan ble inngått, hadde russerne allerede undertegnet avtaler med fire europeiske land - Bulgaria, Hellas, Italia og Serbia - om South Stream-prosjektet. To smilende statsministre, Putin og Berlusconi, bevitnet undertegnelsen mellom Gazprom og det ledende italienske selskapet ENI.

Men den største sensasjon var den nye avtalen som nylig ble inngått mellom Russland og Tyrkia. Gazprom har fått tillatelse til å legge minst en ledning i tyrkisk territorialfarvann for å føre gass til Europa. Denne blir også direkte konkurranse til Nabucco.

Vil unngå Ukraina

Dermed må ikke russisk gass lenger føres over ukrainsk territorium, med de komplikasjoner dette stadig skaper. Russerne beskylder ukrainerne for å sabotere og stjele gassen, mens Ukraina svarer at Moskva bruker dette som pressmiddel og blander seg opp i indre ukrainske affærer. Det er vesteuropeiske forbrukere som er blitt rammet ved at gassforsyningene har uteblitt eller i hvert fall er blitt redusert i vinterkulden, og dette skadet Russlands anseelse i vest.

Tyrkias som viktig transittland

Da den første russisk-tyrkiske intensjonsavtale kom i fjor høst, ble det spekulert om to gassledninger med en kapasitet på 14 milliarder kubikkmeter i året, og det var også tale om en oljeledning. Nå er det konkrete planer, ikke lenger bare spekulasjoner. Dermed blir Tyrkia en av de aller viktigste transittland for russisk energieksport. Når dessuten den planlagte ledningen på bunnen av Østersjøen, fra St. Petersburg-området til Nord-Tyskland står ferdig, behøver ikke russerne lenger bry seg om polakker, hviterussere og baltere som i likhet med ukrainerne har skapt komplikasjoner for deres eksport.

Advarende røster

Alt dette skjer til tross for at røster i vest, særlig i Storbritannia, advarer mot å bli for avhengig av russisk gass og olje. Siste nummer av The Economist har en skarp tone som man må tilbake til den kalde krigen for å finne maken til. Den gang advarte Washington vest-europeerne mot å bli for avhengig av sovjetisk olje og gass. Det viste seg imidlertid at russerne stort sett overholdt de avtaler som var inngått, for de trengte penger like meget som Vesten hadde behov for olje og gass. Det samme gjelder antagelig i dag. Hvis russerne skrur igjen kranene, går det jo ikke bare utover vesteuropeiske forbrukere, men rammer også dem selv på pungen.

Gammelt russisk-tyrkisk fiendskap

Det oppsiktsvekkende med den russisk-tyrkiske tilnærming er at disse to land har hatt et fiendtlig eller i hvert fall meget skeptisk forhold til hverandre mye lenger enn den kalde krigen varte. Motsetningene går over 200 år tilbake; i løpet av denne tiden har det vært hele åtte kriger mellom Russland og Tyrkia. I russisk litteratur og i skolebøkene er tyrkeren blitt fremstilt som den store busemann.

Skepsisen til tyrkerne sitter fortsatt dypt. Jeg møtte i sommer en tyrkisk gruppe i Russland. De var ikke særlig populære.

Bosporus og Dardanellene

Bosporus og Dardanellene har dessuten vært et strategisk stridspunkt, i det den russiske flåte er delvis blitt stengt inne i Svartehavet. Når russerne ville la hangarskip passere, definerte de dem som destroyere med fly ombord. Men bestemmelsene om Bosporus og Dardanellene slår begge veier. Under den russisk-georgiske krig for ett år siden ble amerikanske krigsskip nektet gjennomfart, og tyrkerne inntok en ganske nøytral holdning til konflikten.

EU vil ikke ha Tyrkia

Den nye russisk-tyrkiske tilnærming på tross av historisk fiendskap må sees på bakgrunn av den motstand tyrkerne møter i Vest-Europa mot EU-medlemskap. Tyrkerne føler at europeerne vender dem ryggen. Det er ved siden av britene bare amerikanerne som virkelig presser på for å få dem inn i EU. I dag er det få som regner med at Tyrkia kommer inn i EU i overskuelig fremtid, om det noen gang gjør det. Når tyrkerne nå søker andre partnere, er det den samme form for realpolitikk som de fleste griper til i en pressituasjon. Det store spillet om olje og gass gjør dette ekstra interessant.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 Over 70 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders vinner nominasjonsvalget i Nevada05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30 Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:08 Brann på Gran Canaria23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53 Store trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24 Drikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Ikke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37 Passasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35 FN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11 Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55 Klæbo best i prologen på hjemmebane11:15 Mann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15 Demokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07 Ytterligere et virusdødsfall i Italia11:04 Johaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38 Stortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29 Store snømengder stengte Bergensbanen10:14 FN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02 Helsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43 VM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30 Slik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56 Flere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41 Årsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11 1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05 Gjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56 Over 750 virussmittede i Japan07:50 Alpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47 Ubebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42 Tomannsbolig brant ned i Florø07:35 Avtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30 75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00 Johaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55 Enebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53 Kraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51 Bil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45 Mann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17 Leteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15 Nordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10 Dette skjer i dag06:10 Bloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05 Dette skjedde i natt05:50 Zuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23 Stoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17 Kolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24 Mann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20 Nye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59 Kvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32 Gjengen i «Friends» samles igjen02:37 Ytterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08 Klimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05 Første covid-19-dødsfall i Italia01:54 Medier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57 Wells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52 Tom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38 Aps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget
Siste nytt
08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50VerdenOver 70 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders vinner nominasjonsvalget i Nevada05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30NorgeSandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53NorgeStore trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24NorgeDrikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeIkke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37NorgePassasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35VerdenFN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11NorgeVinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55PolitikkKlæbo best i prologen på hjemmebane11:15NorgeMann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15PolitikkDemokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07VerdenYtterligere et virusdødsfall i Italia11:04SportJohaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38PolitikkStortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29NorgeStore snømengder stengte Bergensbanen10:14VerdenFN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02Helse og livsstilHelsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43SportVM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30MotorSlik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56NorgeFlere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41NorgeÅrsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11Norge1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05SportGjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56VerdenOver 750 virussmittede i Japan07:50SportAlpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47NorgeUbebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42NorgeTomannsbolig brant ned i Florø07:35VerdenAvtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30Norge75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00SportJohaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55NorgeEnebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53VerdenKraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51NorgeBil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45NorgeMann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17NorgeLeteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15NorgeNordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10NorgeDette skjer i dag06:10VerdenBloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05NorgeDette skjedde i natt05:50SportZuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23VerdenStoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17NorgeKolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20VerdenNye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59NorgeKvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32KulturGjengen i «Friends» samles igjen02:37VerdenYtterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08NorgeKlimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05VerdenFørste covid-19-dødsfall i Italia01:54PolitikkMedier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57VerdenWells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52SportTom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38PolitikkAps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus