Andreas tror på 90 meter

LADER OPP: Det norske spydesset skriver autografer i Berlin. Foto: Scanpix
LADER OPP: Det norske spydesset skriver autografer i Berlin. Foto: Scanpix

<pSpenningen bygger seg opp for Andreas Thorkildsen. Spydesset inntok Berlin og Olympiastadion tirsdag, men foreløpig bare som tilskuer.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er veldig fint å kjenne stemningen i VM-byen og her på stadion. Det gjør at jeg kjenner nervene komme krypende litt forsiktig. Skjønt nerver er kanskje ikke det riktige; det er vel heller at jeg kjenner spenningen bygge seg opp sakte, men sikkert, sa Andreas Thorkildsen til NTB på Olympiastadion.

Han kom så å si rett fra flyplassen til VM-arenaen for å følge samboer Christina Vukicevic i hennes innledningsheat på 100 meter hekk.

– Jeg synes Christina løp bra. Håpet er at hun kan heve seg litt i semifinalen og løpe enda litt raskere. Hun kan nærme seg en finale med full klaff, mente Thorkildsen.

Han kommer til VM som regjerende olympisk mester, men i VM-sammenheng er det finnen Tero Pitkämäki som har dominert i de to siste mesterskapene.

Finnen vant både i Helsingfors i 2005 og i Osaka i 2007, men i OL i fjor var Thorkildsen den suverene. Nå jakter OL-mesteren på sitt aller første VM-gull etter to strake sølvmedaljer.

Stor forskjell

– Det er veldig stor forskjell på VM og de andre stevnene. Nå blir det mye mer fokus på den ene konkurransen som virkelig betyr noe, sier Thorkildsen.

Alt er gått som planlagt for ham i oppbyggingsfasen til Berlin-VM. Han slet med en lyskestrekk tidligere i sesongen, men den er også leget nå. Alt ligger til rette for at han skal kunne gjenta maktdemonstrasjonen som ga ham OL-gull i Beijing i fjor.

– Jeg hadde den siste treningsøkten søndag. Etter det er det fint lite som skal gjøres, og jeg kan med handa på hjertet si at alt er gått som planlagt inn mot dette mesterskapet, sier han.

På Olympiastadion i Berlin har han bare en seier, selv om det er Golden League-stevne på denne banen hvert eneste år.

– Selv om det ikke er blitt så mange triumfer på meg her i Berlin, så er det ikke snakk om noen katastrofebane, for jeg har en seier her, og jeg har også satt norsk rekord her, sier Andreas. Han vant Golden League-stevnet i 2006, og året før satte han norsk rekord, men da ble det bare tredjeplass i konkurransen.

De vanlige

Thorkildsen tror ikke på de store bombene eller overraskelsene verken i fredagens kvalifisering eller i søndagens spydfinale.

– Jeg kommer til å få konkurranse fra de vanlige med Tero Pitkämäki i spissen. Teemu Wirkkala kan også bli farlig, og det gjelder å se opp for Vadims Vasilievskis som har det lengste kastet i verden i år, mener Thorkildsen.

Han føler seg i form til å kaste langt.

– Jeg har alltid et håp om å kunne kaste over 90 meter. Det bør jeg være i stand til her med full klaff, og dersom jeg klarer det blir det VM-gull.

Men før det skal deles ut medaljer på Olympiastadion i Berlin, må han gjennom kvalifiseringen fredag.

– Jeg håper å klare meg med ett kast i kvalifiseringen. Slik er det alltid. Alle tenker nok på samme måten, men dersom jeg må bruke et par kast på å komme videre til finalen, så er ikke det noen krise heller, sier han.

Like selvsikker og rolig er trener Åsmund Martinsen.

– Jeg kan ikke si jeg er så veldig nervøs på Andreas’ vegne. Alt ser bra ut, og vi har jo litt erfaring med dette, for vi har vært gjennom mange mesterskap (fem). Vi har fått gjort det vi hadde planlagt, og nå er Andreas klar på alle måter, lover Martinsen. (©NTB)

Personvernpolicy