Det viktigste spørsmålet

Monica Isakstuen Stavlund er klar med sin første roman «Avstand²».
Monica Isakstuen Stavlund er klar med sin første roman «Avstand²».

Da Monica Isakstuen Stavlunds pappa døde stilte hun seg et spørsmål som ble en bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Monica Isakstuen Stavlund

Født: I 1976 i Oslo

Yrke: Tekstforfatter og romanforfatter

Aktuell med: Debutromanen «Avstand²» på Tiden Forlag.

Inspirert av:

Quentin Tarantino, Henrik Ibsen, Thomas Vinterberg, Jonathan Frantzen og Arne Lygre.

- Spørsmålet er hvor dypt du kan forstå et annet menneske, sier forfatter Monica Isakstuen Stavlund.

Hva gjelds?

Det var da Stavlunds egen far døde at forfatteren begynte å grunne på det som ble det sentrale temaet i hennes debutroman «Avstand²».

- Hva kan jeg vite om pappa nå som han er død? sier Stavlund.

Vanligvis er stemmen hennes klar, men nå nærmest hvisker hun.

- Hva er det som sitter igjen i den relasjonen til et annet menneske? Hva er det som gjelds? spør forfatteren.

Uvant debutant

Monica Isakstuen Stavlund er ikke uvant med debutanter, men det er uvant for henne å være en selv. Stavlund forlot jobb i forlag og venner i Oslo for å flytte til Fredrikstad slik at hun fikk tid og rom til å skrive bok. Det la et visst press på henne.

- Å kunne si «her er´n!» Det er veldig deilig. Det er uvant å skulle snakke så mye om noe jeg har sittet så lenge alene med. Det er rart at det plutselig er andre som snakker om de personene jeg har sittet og skrevet om. Likevel er jeg er stolt av meg selv. Det har vært så vanskelig, til tider utmattende, men det er så deilig å ha løst det til slutt. Det er dette jeg har snakket om siden jeg flyttet fra Oslo, sier debutanten opprømt.

Inn i et rom

For leseren av «Avstand²» begynner det også med en død pappa. I en enebolig i et villastrøk får en mann hjerteinfarkt. Han blir funnet i et rom tapetsert med bilder. De er alle bilder av Aleksander i tiden fra han er en gutt til han blir en voksen journalist. Selv visste ikke Aleksander om bildene. Han visste ikke en gang at fotografen, August var hans far før han får en telefon fra enken Marianne.

- Hvor mye kan man fortelle til et annet menneske om seg selv og bli tålt?

Hvem var dette mennesket som fulgte sin sønns liv gjennom en kameralinse uten å gi seg til kjenne? vil Aleksander vite. På samme tid forsøker hans kjæreste Fanny å finne ut hva annet det er Aleksander bærer på som han ikke vil fortelle henne.

- Alle har fortrengt noe, så kommer fortiden og slår dem i bakken. Da må de begynne å snakke sammen igjen. Boken handler på en måte om alt man skjuler for hverandre i nære relasjoner som skaper avstand, sier Stavlund.

Som en bandasje som rulles forsiktig av utvikler boken seg, og hovedpersonene får se hverandre på sitt mest sårbare.

- Hvor mye kan man fortelle til et annet menneske om seg selv og bli tålt? Det syntes jeg er veldig spennende, sier Stavlund.

Ibsen møter Tarantino

Etter å ha fått et bilde i hodet av Aleksander som tråkker inn i rommet til faren han ikke visste at han hadde, begynte hun å skrive. Siden bygde hun opp boken scene for scene.

Kronologien er rotet til i «Avstand²». Monica Isakstuen Stavlund har latt seg inspirere av formen til filmskaper Quentin Tarantino. Temaene minner mer om Henrik Ibsen.

Hundrevis av sider er skrevet og siden forkastet. Det har tatt tid å bygge opp det finmaskede nettet av historier som griper inn i hverandre i «Avstand²» . Hemmelighetene avsløres som i en krimgåte og i siste akt kan ingen lenger gå tilbake til sitt gamle.

- Det er på en måte et kammerdrama. Alt skjer i løpet av en dag. Mens jeg skrev begynte jeg å tenke i scener, som på film. Jeg brukte post it lapper og arbeidet mye med å pusle historien sammen, forteller romanforfatteren.

Man kan ødelegge de aller næreste og fineste relasjonene ved å være redd.

Hun syntes at løgner er fancinerende.

- Det er veldig gøy å forske i andres løgner. Jeg liker jo å lyve litt selv også, å legge til og trekke fra. På bagatellnivå liksom, ler Stavlund.

Fanny og Aleksander

Hovedpersonene roter det til for seg selv i «Avstand²». Utgangspunktet er det unge paret Aleksander og Fanny.

- Dialogen mellom Fanny og Aleksander var trist å skrive fordi de misforstår hverandre. Det er interessant å tenke på at man kan ødelegge de aller næreste og fineste relasjonene ved å være redd, og den avstanden som det skaper, sier Stavlund.

Av personene i boken er det Fanny hun relaterer mest til.

- I begynnelsen jobbet jeg mye med å finne ut hva hun gjør med Aleksander. Jeg syntes at hun er så modig. Hun har på en måte akseptert at han ikke forteller henne alt. Hun har jo en veldig sterk motor i forholdet. Det er hun som får ting til, sier debutanten.

Hvorfor lar de mannlige hovedpersonene det gå så langt? Hvorfor gjør de ikke noe når konsekvensene av å ikke gjøre det er så store?

-Det handler mye om skyldfølelse, frykt og feighet. Det er lettere å være feig å bli i det, enn å tåle den konkrete smerten ved å gå ut av noe, forklarer Stavlund.

Det er lettere å være feig å bli i det, enn å tåle den konkrete smerten ved å gå ut av noe

Hun innrømmer å ha lest Ibsen både før og under skriveprosessen.

- Jeg har ikke forsøkt å strekke meg etter Ibsen, men jeg syntes at det er veldig fascinerende å lese dramaene. Det er god litteratur rett og slett, konkluderer forfatteren.

Ibsen var ekspert på å skildre kompliserte familieforhold basert på et fundament av løgner. Når Stavlund nå tar tak i liknende temaer over hundre år senere er familieforhold ikke lenger det samme.

- Familietragediene er dratt lenger fordi vi aksepterer mer i dag. Bare se på familieforholdene rundt om. Det er så komplekst. Du har ingen stramme rammer. Likevel syntes jeg jo at «Vildanden» er ganske tunge greier, sier forfatteren.

«Tar du livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, tar du lykken fra det med det samme.» skrev Henrik Ibsen i samme stykke.

Med en påstand som det slutter kanskje likheten mellom Monica Isakstuen Stavlund og forgjengeren.

-Hva tror du om hemmeligheter i et forhold? Er det bedre å fortelle dem?

- Veldig generelt vil jeg svare ja. Hvis det er vanskelige hemmeligheter så hjelper det å lette på de. Jeg tror at det å fornekte viktige ting som det hører hjemme å fortelle i et forhold kommer veldig skjevt ut. Alle går rundt og har sine ubehagelige ting de bærer på. Jeg tenker at når jeg forteller noe som er ubehagelig så ender det ofte i veldig fine samtaler, men det er veldig skummelt å slippe opp, sier Stavlund.

Hva tror du at vi kan vite om menneskene vi er glade i? Kan vi noengang virkelig kjenne de?

- Jeg tror i allefall at man bør tørre å stole på andre. Det handler om å tro at det du ser og hører er det som gjelder. Svaret er jo likevel nei. De innerste tankene mine er det jo bare jeg som vet. Likevel tror jeg at er du åpen og nysgjerring hele livet så er mye gjort både i vennskap og kjærlighet, sier forfatteren.

Baklogg Søndagsintervjuet:

Hard mot de harde - Nina Owing om valgkampjournalistikk

Høstens Flammer - Bendik Wold og Nils-Øivind Haagensen

Å oversette en skjebnesymfoni - Kjell Olaf Jensen om Irene Nemirovsky

Månenerver - Johan Harstad om månelandingen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Store protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien
Siste nytt
16:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenStore protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus