Vil spore opp bestemor på vandring

Vil spore opp bestemor på vandring
Vil spore opp bestemor på vandring
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSintef vil spore demente personer med GPS, men hevder de stoppes av et stivbeint regelverk. - Regelverket stopper noe som kan redde liv, hevder forsker. Datatilsynet skjønner ikke kritikken. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En undersøkelse presentert av Sintef på oppdrag fra KS tidligere i sommer viser at sykepleiere og vernepleier er positive til å bruke ny teknologiske hjelpemidler på sykehjem og i eldreboliger.

Ved å utstyre eldreboliger og sykehjem med sensorer er det mulige å registrere om noe skjer med beboerne. En GPS-sender kan finne eldre og demente på vandring. Slike hjelpemidler kan trygge hverdagen for både brukere og pårørende, og samtidig frigjøre tid til å gi mer omsorg, mener de ansatte.

Selger GPS-sko

Hovedutfordringen i Norge med hensyn på bruk av teknologi vil nok ikke være det teknologiske, da vi er i stand til å utvikle denne, og mye eksisterer allerede. En suksess vil være avhengig av sosial aksept for å ta i bruk roboter og gode løsninger på organisatoriske utfordringer rundt sensorer i pleie- og omsorgssektoren, skriver SINTEF i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Teknologien prøves allerede ut. I USA selger de nå GPS i sko. Det testes ut av friske personer i Norge - med tanke på at det på sikt kan hjelpe personer med demens. I Norge er det ikke lov å bruke teknologien til denne typen overvåkning. Datatilsynet håndhever et regelverk som sier at man ikke har lov til å overvåke mennesker uten samtykke, sier forsker Kristine Holbø ved Sintef til ABC Nyheter.

Holbø understreker at de ikke er imot regelverket, men at hensynet til sparte liv bør veie tyngre i dette tilfellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ved å si nei til dette, hindrer de noe som kan redde liv. Ved å utstyre personer med demens som bor hjemme med GPS, vil man kunne spore dem dersom de går ut. Det vil si at man kan hindre at demente personer fryser i hjel om de går ut om natten på vinteren, sier hun.

- Skjønner ikke

I Datatilsynet stiller de seg uforstående til kritikken, og kjenner seg overhodet ikke igjen for at de stopper teknologien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg skjønner ikke helt hva hun tenker på. Vi har ikke stoppet noe ensidig. Det blir litt som å si ja eller nei til internett. Poenget er at man ikke kan si ja eller nei til en teknologi, men til anvendelsen av den. Det vi har sagt, er at man er observant på problemstillinger rundt samtykke. Det er ikke uten videre gitt at en dement person kan samtykke. I tillegg har vi sagt at man må minimere lagring av data, sier Gunnel Helmers i Datatilsynet.

Hun viser til personvernrapporten fra 2009, som har en egen temadel over flere sider som omhandler temaet. Dersom man får på plass et system der mennesker kan samtykke i en sånn type overvåking før de blir demente, har ikke Datatilsynet store innvendinger.

- Vi er veldig opptatt av at dette skal gjøres varsomt og i henhold til personvern og regelverk, sier Holbø.

Les teknologirapporten.

Les personvernrapporten 2009.