Meny

Blair må forklare Irak-krigen

STJERNEVITNE: Tony Blair må forklare sin rolle i Irak-krigen for en parlamentskomité. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair må svare for hva som skjedde før og under invasjonen av Irak.

En full undersøkelse av britenes rolle før og under Irak-krigen har lenge vært et krav fra opposisjonen og krigsmotstandere i Storbritannia. Det styrende Labour-partiet har lenge strittet imot, men nå er det klart at Tony Blair må forklare sin rolle åpent, skriver britiske timesonline.

Et klart flertall av den britiske befolkningen var imot Irak-krigen i 2003, men Tony Blair valgte likevel å stå last og brast med USAs president George W. Bush. Den offisielle begrunnelsen for krigen var at Saddam Hussein var i ferd med å utvikle masseødelegelsesvåpen.

Blant de mest kontroversielle uttalelsene fra Blair kom i Parlamentet der han hevdet at Irak kunne sette i verk et angrep med masseødelegelsesvåpen på 45 minutter. Uttalelsen viste seg å komme fra en tvilsom etterretningskilde.

Undersøkelsen skal ta for seg hele perioden fra sommeren 2001 til juli 2009, og er den mest omfattende studien som noen gang er gjennomført om Irak-krigen.

En konklusjon er ikke ventet får om 18 måneder, lenge etter neste britiske valg.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus