Nye spenninger mellom Nord- og Sør-Korea

Konservative sørkoreanske aktivister brenner et portrett av den nordkoreanske lederen Kim Jong Il, med krav om retur av en sørkoreansk fiskebåt og fire fiskere i en demonstrasjon torsdag. Foto: Scanpix/AP.
Konservative sørkoreanske aktivister brenner et portrett av den nordkoreanske lederen Kim Jong Il, med krav om retur av en sørkoreansk fiskebåt og fire fiskere i en demonstrasjon torsdag. Foto: Scanpix/AP.

<pNord-Korea brakte torsdag opp en sørkoreansk fiskebåt og skipets fire besetningsmedlemmer.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hendelsen kom etter en uke med aggressiv sabelrasling fra kommunistregimet.

Sør-Korea har bedt om at mannskapet og deres 29-tonns blekksprutfiskebåt, «800 Yeonan», umiddelbart skal returneres. Torsdag var det foreløpig ikke noe tegn på at Nord-Korea ville løslate fiskerne heter det ved det sørkoreanske forsvarsdepartementet.

Den siste tiden har regimet i Pyongyang truet med å slå tilbake mot sanksjoner landet har blitt ilagt etter kjernefysiske prøvesprengninger og rakettoppskytinger nylig. Det har også advart om «full krig» i forkant av en felles amerikansk og sørkoreansk militærøvelse neste måned.

800 Yeonan ble tauet inn av en nordkoreansk patruljebåt etter at den kom inn i Nord-Koreas farvann klokken 23.27 (norsk tid) onsdag.

Ba om retur

Båten fra sør antas å ha seilt ut av kurs på grunn av feil ved navigasjonssystemet, og ble brakt til havna Jangion øst i Nord-Korea.

- Vi sendte umiddelbart radiomelding til den nordkoreanske marinen, og ba dem returnere den sørkoreanske fiskebåten, men det kom ikke noe svar, sier en talsmann for det sørkoreanske militæret til AFP.

Seouls departement for gjenforening krevde videre at båten og mannskapet skulle returneres «så snart som mulig» i en telefonbeskjed til Nord.

Nord-Korea sier en etterforskning er i gang.


Økt spenning

Tross Nord-Koreas krigerske retorikk den siste tiden har de to landene brukt å returnere fiskebåter som har havnet på feil side av grensen.

Spenningene på den koreanske halvøya har økt den siste tiden etter kommuniststatens rakett- og atomvåpentester, som førte til strengere FN-sanksjoner og en fornyet konflikt med USA.

Nord-Koreas forsvarsminister advarte om faren for «full krig» denne helgen, i forkant av den årlige øvelsen til amerikansk og sørkoreansk militære 17-27. august.

Øvelsen «blottlegger det ondsinnede målet bak ’fredsbevaring’ og ’dialog’», meldte Nord-Koreas sentrale nyhetsbyrå.

Forlatt samtaler

Forholdet mellom landene har blitt forverret siden Sør-Koreas president Lee Myung-Bak kom til makten i 2008 med løfte om en tøffere holdning mot Nord.

Pyongyang har forlatt sekspartssamtalene som hadde som mål å stanse landets atomprogram etter at FNs sikkerhetsråd protesterte mot en test av en langdistanserakett i april. Nord-Koreas andre atomvåpentest fulgte en måned senere.

Sikkerhetsrådet har siden innført tøffere sanksjoner.

USA har bedt det internasjonale samfunnet om å fortsette å presse Nord-Korea til å vende tilbake til sekspartssamtalene der de to koreanske landene, USA, Kina, Japan og Russland var med.

Men Nord-Korea, som har erklært de multilaterale samtalene for å være «døde», gjentok denne uken sitt krav om å møte USA direkte.

Myndighetene i Washington har kategorisk avvist en slik bilateral tilnærming, men FNs sjef Ban Ki-moon ytret onsdag støtte til Nord-Koreas krav.

- Selv om jeg tror sekspartssamtalene fremdeles kan være en god vei til løsning gjennom dialog er det nødvendig at det bør finnes en annen form for dialog, sa Ban, som tidligere har vært utenriksminister i Sør-Korea, under en pressekonferanse.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus