Politiet vil stanse rumenere på grensa

I NORGE: Rumenere og romfolket er en del av bybildet i Oslo. Flere tilbringer store deler av dagen i sentrumsnære områder, hvor forbipasserende kan observere både daglige gjøremål, tigging og gatemusikk. (Foto: Scanpix)
I NORGE: Rumenere og romfolket er en del av bybildet i Oslo. Flere tilbringer store deler av dagen i sentrumsnære områder, hvor forbipasserende kan observere både daglige gjøremål, tigging og gatemusikk. (Foto: Scanpix)

<pRumenske statsborgere er nå den raskest voksende kriminelle gruppen i Norge. Politiet i Rogaland vil kartlegge virksomheten slik at de kan nekte kriminelle rumenere innreise.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall fra Kripos viser en mangedobling i antall personer fra Romania, Polen, Litauen og Bulgaria som er siktet i straffesaker i Norge fra 2000 til 2008, melder Aftenposten . Økningen er størst blant rumenske statsborgere, der antall siktelser for kriminelle forhold har økt fra 20 til 700 de siste åtte årene fra 2000 til 2008.

Rogaland politidistrikt er blant områdene som har merket en økning i antall rumenere som pågripes for vinningskriminalitet og tjuveri.

– Vi ønsker muligheten til å stanse de kriminelle på grensa, slik at vi kan forebygge dette. Vi trenger faktakunnskap som gir oss grunnlag, og derfor vil vi be Kripos foreta en trusselvurdering av rumenere generelt, sier konstituert politimester Leif Ole Topnes i Rogaland politidistrikt til NTB.

God erfaring

Topnes sier at en trusselvurdering blant annet tegner et bilde av kriminell oppførsel og typiske mønstre, samt kartlegger personer og familier som går igjen.

– Slik håper vi å kunne være litt i forkant. Vi har god erfaring med det etter at vi hadde problemer med britiske og irske steinleggere, såkalte travellers. Kripos laget en trusselvurdering på anmodning fra oss. Etter det ble flere både stoppet på grensen og pågrepet i Rogaland. Nå er problemet nærmest utradert, sier Topnes.

Han påpeker at problemene med rumenske kriminelle er mer komplekse, blant annet fordi de rumenske statsborgerne i Norge tilhører ulike folkegrupper.

– Vi ønsker å vite hvilke grupper som gjør hva, og er ikke ute etter å stigmatisere noen, sier han, og understreker at politiet i Rogaland ikke har noe grunnlag for å knytte rumenske tiggere til organisert kriminalitet.

Les også: Østeuropeere øverst på krimtoppen

Klar sammenheng

I Oslo har politiet derimot lenge observert kontakt mellom tiggere og kriminelle:

– Det ville være naivt å tro at det ikke er noen sammenheng mellom tiggerne og de kriminelle fra Romania, men å si at tigging er et skalkeskjul for hvitvasking av penger og annen kriminell virksomhet, det er nok å gå litt langt. Vi kan imidlertid dokumentere en klar sammenheng. Vi har dessuten pågrepet personer med tyvegods fra innbrudd, som har innrømmet at de har tigget på gata tidligere, sier visepolitimester i Oslo, Roger Andresen.

Hvor organiserte miljøene er, er det vanskeligere å si noe om.

– Vi vet at de ofte kommer fra samme geografiske område i Romania og at de organiserer reisene hit sammen, sier Andresen, som har tro på å bruke Kripos for å stanse vinningskriminaliteten.

Stigmatisering

Forsker Ada Engebrigtsen ved NOVA tror oppmerksomhet rundt rumenske statsborgere og romfolk skjerper mistenksomheten i befolkningen.

– Det kan ha en forebyggende effekt å være mistenksom, men utspillene er nok også med på å stigmatisere en folkegruppe som står laglig til for hogg, sier Ingebrigtsen til NTB.

Hun er bekymret for at kampen mot kriminelle nettverk og organiserte bander blir brukt som unnskyldning for å fjerne tiggere fra gatene.

– Det er viktig å huske at de som tigger i gatene ikke nødvendigvis er de samme som de som står bak kriminaliteten, selv om de kommer fra samme land, sier hun.

– Tar man noen for vinningskriminalitet, må de rettsforfølges som EU-borgere. Man kan ikke sette inn spesialtiltak av typen å nekte noen innreise fordi de tilhører en folkegruppe som begår mye kriminalitet. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus