Meny

EU utvider Georgia-oppdrag

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU forlenget mandag oppdraget til våpenhvileobservatørene i Georgia med en måned.

EUs utenriksministermøte i Brussel ble enige om å forlenge oppdraget til 14. september 2010, nesten et år etter Georgias krig med Russland.

Ministerne ba «igjen alle parter om å overholde sine forpliktelser, inkludert tilbaketrekkingen av alle militære styrker til posisjonene de hadde før fiendtlighetene startet».

De krevde også at observatørene, som med sikkerhetspersonell er nærmere 300 i tallet, får «uhindret tilgang (…) til Abkhasia og Sør-Ossetia, som hittil har blitt nektet».

EU-observatørene gjennomfører jevnlig patruljer langs de de facto grensene til utbryterrepublikkene Abkhasia og Sør-Ossetia som del av en våpenhvileavtale EU fikk i stand etter krigen i august, men har ikke mandat til å gå inn i disse områdene.

Russland anerkjente de to opprørsregionene som uavhengige land i etterkant av konflikten, og de pro-russiske myndighetene der har nektet å slippe observatørene inn.

Moskva blokkerer også en utvidelse av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSE) observatøroppdrag for Georgia. Dermed er EU-observatørene de eneste observatørene til våpenhvilen.

Ministrene « beklaget dypt og merket seg med bekymring at det ikke er kommet i stand en avtale» om OSSE-oppdraget og en FN-operasjon.

Spørsmålet om observatører fra tredjeland som USA, Canada og Tyrkia bør bli del av observatørgruppen vil bli behandlet når ministrene møtes i september.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus