EU utvider Georgia-oppdrag

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEU forlenget mandag oppdraget til våpenhvileobservatørene i Georgia med en måned.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs utenriksministermøte i Brussel ble enige om å forlenge oppdraget til 14. september 2010, nesten et år etter Georgias krig med Russland.

Ministerne ba «igjen alle parter om å overholde sine forpliktelser, inkludert tilbaketrekkingen av alle militære styrker til posisjonene de hadde før fiendtlighetene startet».

De krevde også at observatørene, som med sikkerhetspersonell er nærmere 300 i tallet, får «uhindret tilgang (…) til Abkhasia og Sør-Ossetia, som hittil har blitt nektet».

EU-observatørene gjennomfører jevnlig patruljer langs de de facto grensene til utbryterrepublikkene Abkhasia og Sør-Ossetia som del av en våpenhvileavtale EU fikk i stand etter krigen i august, men har ikke mandat til å gå inn i disse områdene.

Russland anerkjente de to opprørsregionene som uavhengige land i etterkant av konflikten, og de pro-russiske myndighetene der har nektet å slippe observatørene inn.

Moskva blokkerer også en utvidelse av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSE) observatøroppdrag for Georgia. Dermed er EU-observatørene de eneste observatørene til våpenhvilen.

Ministrene « beklaget dypt og merket seg med bekymring at det ikke er kommet i stand en avtale» om OSSE-oppdraget og en FN-operasjon.

Spørsmålet om observatører fra tredjeland som USA, Canada og Tyrkia bør bli del av observatørgruppen vil bli behandlet når ministrene møtes i september.