Hurtigtester vaksine

PRØVER: Å finne en vaksine mot H1N1-viruset har høyeste prioritering i hele verden. Foto: Scanpix
PRØVER: Å finne en vaksine mot H1N1-viruset har høyeste prioritering i hele verden. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEuropeiske land hurtigtester den nye H1N1-vaksinen. Prosessen går for fort, frykter flere. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
H1N1-viruset

* Influensa A (H1N1), også kalt svineinfluensa, er et nytt virus som ingen er immune mot. Smitten er så omfattende at Verdens helseorganisasjon (WHO) har erklært en influensapandemi.

* H1N1-symptomer ligner symptomene på vanlig influensa, som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet. * Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker. Viruset smitter forholdsvis lett.

* Medikamenter som virker mot vanlig sesonginfluensa, kan også brukes mot den nye influensaen.

* Det jobbes med å utvikle vaksiner mot viruset. Norske helsemyndigheter håper å kunne starte vaksinering i månedsskiftet september/oktober.

(Kilde: Folkehelseinstituttet, NTB)

De frykter de ikke vil få svar på om vaksinen er trygg å bruke og hvordan den skal doseres.

EUs legemiddeltilsyn, European Medicines Agency (EMEA), har akselerert prosessen med å godkjenne svineinfluensavaksinen. Flere europeiske land, blant annet Storbritannia, Hellas, Frankrike og Sverige, sier de vil ta i bruk vaksinen i det øyeblikk den får grønt lys.

En godkjent vaksine kan dermed være i bruk innen få uker.

Norske helsemyndigheter opplyste fredag at de håper å kunne starte vaksinering i månedsskiftet september/oktober.

– Unødvendig

Influensavaksiner har vært i bruk i 40 år. Mange eksperter mener derfor omfattende testing er unødvendig ettersom den nye vaksinen kun vil inneholde en ny ingrediens: H1N1-viruset.

– Konsekvensene ved ikke å ha klar en vaksine dersom viruset blir farligere, er veldig alvorlige. Dersom myndighetene brukte den tiden det tar å bli sikre på at det ikke er noen bivirkninger, vil ironisk nok arbeidet med å redde noen få liv kunne koste mange liv, sier Leonard Marcus ved Harvard-universitetet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bivirkninger

Forskerne vil ikke kunne vite sikkert om vaksinen kan forårsake sjeldne bivirkninger hos noen før flere millioner mennesker har fått den. Og stilt overfor faren for et omfattende utbrudd av svineinfluensa mener mange av dem at sjansen er verdt å ta.

Det er usannsynlig at vaksinen kan skade noen, men før den er testet mange nok ganger, vet man det ikke sikkert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle gjør sitt beste i en situasjon som langt fra er ideell, sier Martin Harvey-Allchurch i EMEA.

– Med influensasesongen på vei trenger vi å sørge for at vaksinen blir tilgjengelig.

Antistoffer

Influensavaksiner blir vanligvis testet i flere uker eller måneder før de godkjennes i Europa.

Vaksinen må sørge for at immunsystemet produserer nok antistoffer til å bekjempe en infeksjon.

Problemet med hurtigtesting er at det uten de nødvendige prøvene kan være vanskelig å beregne doseringen av vaksinen. Dermed kan europeere som vaksineres, få for svake doser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer forsiktig

Amerikanske helsemyndigheter har valgt en mer forsiktig fremgangsmåte. I uken som gikk, ba styresmaktene om at flere hundre tusen frivillige skal melde seg slik at de kan begynne testingen av vaksinen i august.

– Jeg kan ikke se noen mulig unnskyldning for ikke å teste hvor sikker vaksinen er før den gis til noen, sier George Annas ved Boston-universitetet.

Keiji Fukuda i Verdens helseorganisasjon WHO kritiserer ikke hurtigtestingen i Europa, men advarer om at det kan være farlig å hoppe over testing av nye vaksiner.

– En av tingene vi ikke kan gå på akkord med, er vaksinenes sikkerhet. Det er visse områder der man kanskje kan gjøre innsparinger, men også områder der man ganske enkelt ikke kan gjøre det, sier han.