Jubler over polsk sjef for EU-parlamentet

<div class="viewNews" style="font-weight: normal; font-size: 13px; padding-bottom: 10px; line-height: normal; font-style: normal; font-family: Myriad,Arial,Helvetica,Geneva,Swiss,SunSans-Regular; text-decoration: none"><span style="border-collapse: separate; color: #000000; font-family: 'times new roman'; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span">Polske Jerzy Buzek er valgt til ny leder i EU-parlamentet. Foto: REUTERS / Yves Herman SCANPIX</span></div>
Polske Jerzy Buzek er valgt til ny leder i EU-parlamentet. Foto: REUTERS / Yves Herman SCANPIX

<p Bellona-sjef Frederic Hauge jubler over valget av polske Jerzy Buzek til ny president i EU-parlamentet. Thorbjørn Jagland har også grunn til å være fornøyd.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Buzek ble valgt med overveldende flertall etter første valgomgang, da det nye EU-parlamentet tirsdag trådte sammen for første gang siden valget i juni.

Valget av polakken er et historisk i EU-sammenheng, ettersom det er første gang EU-parlamentet skal ledes av en politiker fra den tidligere østblokken.

Buzek selv tolker valget som et positivt signal til landene i Øst-Europa og en gest til «millioner av borgere som nektet å bøye seg for et fiendtlig regime».

– Det er ikke lenger noe som heter dere og oss. Nå er det bare ett Europa vi alle deler, sa Buzek i sin takketale til Parlamentet.

– Kjempehappy

At Buzek tar over ledelsen av EU-parlamentet, kan også få betydning for Norge, ettersom han har vært en nær alliert i Norges kamp for å sette CO2-fangst og – lagring på EUs dagsorden.

– Jeg er kjempehappy – dette er ordentlig morsomt, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Hauge, som er viseformann i EUs teknologiplattform for CO2-håndtering, har lenge samarbeidet med Buzek, spesielt i fjor høst i forbindelse med utarbeidelsen av EUs klimapakke. Hauge er full av lovord om polakken, og mener han er en av EU-systemets mest respekterte politikere.

– Vi har jobbet veldig tett med ham når det gjelder CO2-håndtering og har et meget godt inntrykk av ham. Han nyter respekt i de fleste politiske leire, sier Hauge, som regner med at forholdet mellom Bellona og Buzek vil fortsette.

– Det er ikke lenge siden vi snakket med ham. Han ringer oss, og vi ringer ham. Nå vet vi at vi har en dyktig og kunnskapsrik formann i parlamentet når det gjelder miljø og teknologi, og han gleder vi oss til å samarbeide med, sier Hauge.

Solidaritet-bakgrunn

Buzek, som har sittet i EU-parlamentet siden Polen ble med i Unionen i 2004, var i perioden 1997–2001 statsminister i Polen. Han representerer sentrum-høyre-grupperingen EPP i Parlamentet.

Ingeniøren Buzek har bakgrunn fra fagforeningen Solidaritet, som på 80-tallet ledet kampen som førte til det kommunistiske regimets fall i Polen og resten av østblokken i 1989.

– Han er jo en ruvende skikkelse i europeisk sammenheng, som sentral i Solidaritet-bevegelsen og statsminister i Polen i fire år, og selve symbolet på omformingen fra kommunistøkonomi til markedsøkonomi i østblokken, sier Hauge.

Med valget av Buzek som sjef for EU-parlamentet er den første av toppostene i EU-systemet landet.

Portugiseren José Manuel Barroso, som EUs medlemsland vil at skal ta fem nye år som leder av EU-kommisjonen, må fortsatt vente på den endelige avgjørelsen, ettersom EU-parlamentet har nektet å godkjenne ham før tidligst i september.

Bra for Jagland

At polske Buzek fikk vervet som sjef for Parlamentet, er gode nyheter for Thorbjørn Jagland og hans ambisjoner om å bli Europarådets nye generalsekretær.

Jaglands eneste utfordrer til posten er nemlig en annen tidligere polsk statsminister, Wlodzimierz Cimoszewicz. Selv om Europarådet ikke er en del av EU-systemet, er grupperingene blant rådets parlamentarikere tilsvarende de i EU-parlamentet.

Siden Polen nå har sikret seg én europeisk toppjobb, og både Barroso og Buzek er fra sentrum-høyre-grupperingen EPP, kan det bane vei for sosialdemokraten Jagland i Europarådet.

EU-eksperter NTB har snakket med, har tidligere antydet at posten i Europarådet kunne bli brukt som en «trøstepremie» for Polen, men det blir nå ikke nødvendig.

Valget i Europarådet skulle egentlig ha blitt holdt i juni, men er utsatt til slutten av september. (©NTB)

Personvernpolicy