Jubler over polsk sjef for EU-parlamentet

Polske Jerzy Buzek er valgt til ny leder i EU-parlamentet. Foto: REUTERS / Yves Herman SCANPIX
Polske Jerzy Buzek er valgt til ny leder i EU-parlamentet. Foto: REUTERS / Yves Herman SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p Bellona-sjef Frederic Hauge jubler over valget av polske Jerzy Buzek til ny president i EU-parlamentet. Thorbjørn Jagland har også grunn til å være fornøyd.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Buzek ble valgt med overveldende flertall etter første valgomgang, da det nye EU-parlamentet tirsdag trådte sammen for første gang siden valget i juni.

Valget av polakken er et historisk i EU-sammenheng, ettersom det er første gang EU-parlamentet skal ledes av en politiker fra den tidligere østblokken.

Buzek selv tolker valget som et positivt signal til landene i Øst-Europa og en gest til «millioner av borgere som nektet å bøye seg for et fiendtlig regime».

– Det er ikke lenger noe som heter dere og oss. Nå er det bare ett Europa vi alle deler, sa Buzek i sin takketale til Parlamentet.

– Kjempehappy

At Buzek tar over ledelsen av EU-parlamentet, kan også få betydning for Norge, ettersom han har vært en nær alliert i Norges kamp for å sette CO2-fangst og – lagring på EUs dagsorden.

– Jeg er kjempehappy – dette er ordentlig morsomt, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hauge, som er viseformann i EUs teknologiplattform for CO2-håndtering, har lenge samarbeidet med Buzek, spesielt i fjor høst i forbindelse med utarbeidelsen av EUs klimapakke. Hauge er full av lovord om polakken, og mener han er en av EU-systemets mest respekterte politikere.

– Vi har jobbet veldig tett med ham når det gjelder CO2-håndtering og har et meget godt inntrykk av ham. Han nyter respekt i de fleste politiske leire, sier Hauge, som regner med at forholdet mellom Bellona og Buzek vil fortsette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke lenge siden vi snakket med ham. Han ringer oss, og vi ringer ham. Nå vet vi at vi har en dyktig og kunnskapsrik formann i parlamentet når det gjelder miljø og teknologi, og han gleder vi oss til å samarbeide med, sier Hauge.

Solidaritet-bakgrunn

Buzek, som har sittet i EU-parlamentet siden Polen ble med i Unionen i 2004, var i perioden 1997–2001 statsminister i Polen. Han representerer sentrum-høyre-grupperingen EPP i Parlamentet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingeniøren Buzek har bakgrunn fra fagforeningen Solidaritet, som på 80-tallet ledet kampen som førte til det kommunistiske regimets fall i Polen og resten av østblokken i 1989.

– Han er jo en ruvende skikkelse i europeisk sammenheng, som sentral i Solidaritet-bevegelsen og statsminister i Polen i fire år, og selve symbolet på omformingen fra kommunistøkonomi til markedsøkonomi i østblokken, sier Hauge.

Med valget av Buzek som sjef for EU-parlamentet er den første av toppostene i EU-systemet landet.

Portugiseren José Manuel Barroso, som EUs medlemsland vil at skal ta fem nye år som leder av EU-kommisjonen, må fortsatt vente på den endelige avgjørelsen, ettersom EU-parlamentet har nektet å godkjenne ham før tidligst i september.

Bra for Jagland

At polske Buzek fikk vervet som sjef for Parlamentet, er gode nyheter for Thorbjørn Jagland og hans ambisjoner om å bli Europarådets nye generalsekretær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jaglands eneste utfordrer til posten er nemlig en annen tidligere polsk statsminister, Wlodzimierz Cimoszewicz. Selv om Europarådet ikke er en del av EU-systemet, er grupperingene blant rådets parlamentarikere tilsvarende de i EU-parlamentet.

Siden Polen nå har sikret seg én europeisk toppjobb, og både Barroso og Buzek er fra sentrum-høyre-grupperingen EPP, kan det bane vei for sosialdemokraten Jagland i Europarådet.

EU-eksperter NTB har snakket med, har tidligere antydet at posten i Europarådet kunne bli brukt som en «trøstepremie» for Polen, men det blir nå ikke nødvendig.

Valget i Europarådet skulle egentlig ha blitt holdt i juni, men er utsatt til slutten av september. (©NTB)