Får ikke vite om feilmedisinering

LEGENE TIER: Mellom 500 og 1.000 dør som følge av feilmedisinering hvert år. Men pasienter som blir feilmedisinert får ikke vite om det, ifølge ny undersøkelse. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
LEGENE TIER: Mellom 500 og 1.000 dør som følge av feilmedisinering hvert år. Men pasienter som blir feilmedisinert får ikke vite om det, ifølge ny undersøkelse. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pPasienter som blir feilmedisinert, får ikke vite om det. Hvert år dør hundrevis etter å ha fått feil medisiner. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse gjort ved St. Olavs hospital viser at bare 23 prosent av pasientene som ble feilmedisinert, fikk vite om det.

– Det er altfor lite! Det er stikk i strid med loven, og dette er et landsomfattende problem, sier Geir Sverre Braut, assisterende direktør i Helsetilsynet til Dagsavisen.

Olav Spigset er professor og overlege ved St. Olavs Hospital og en av personene bak undersøkelsen, som er publisert i Tidsskrift for den norske legeforening.

Han ble ikke så veldig overrasket over den lave andelen pasientvarslere.

– Nei, andre undersøkelser har vist det samme. Men vi ble overrasket over et annet aspekt, at bare én prosent informerte pasienten om Norsk Pasientskadeerstatning, sier Spigset til Dagsavisen.

Hundredobbel dose

Ikke alle tilfeller av feilmedisinering kan skade pasienten. I noen tilfeller kan det for eksempel være snakk om å få en litt for svak hodepinetablett. Men undersøkelsen viser at legene i noen tilfeller regner feil og ti- eller hundredobler dosene.

- Jeg vet ikke hvorfor det er så få som sier ifra til pasientene sine, men det kan jo være at man ikke vil innrømme feil, eller unngå å skremme pasienten, sier Spigset til avisen.

Øystein Flesland er leder av Nasjonal enhet for pasientsikkerhet og advarer mot følgene av manglende pasientvarsling.

– Hvis man ikke lærer av små feil, vil det til slutt skje en stor feil, sier han.

En undersøkelse fra Helsetilsynet i 2002, viste at i Norge dør mellom 500 og 1.000 dør som følge av feilmedisinering hvert år.

Personvernpolicy