Kuppmakerne hindret Zelaya-landing i Honduras

En politimann kontrollerer bagasje på Toncontin-flyplassen i Honduras' hovedstad Tegucigalpa. Etter planen skal landets avsatte president Manuel Zelaya ankomme søndag. Foto: REUTERS/SCANPIX
En politimann kontrollerer bagasje på Toncontin-flyplassen i Honduras' hovedstad Tegucigalpa. Etter planen skal landets avsatte president Manuel Zelaya ankomme søndag. Foto: REUTERS/SCANPIX

<pKaotisk i Honduras. Avsatt president ble nektet å lande.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyet med Zelaya ankom luftrommet over Toncontin internasjonale flyplass i hovedstaden Tegucigalpa søndag kveld lokal tid. Flyet sirklet en stund over flyplassen, men fikk ikke landingstillatelse av kontrolltårnet.

I et intervju med TV-kanalen Telesur sa Zelaya at det ikke var mulig å lande på flyplassen fordi kuppregimet hadde utstasjonert en rekke militære kjøretøyer på rullebanen, samtidig som et kampfly og et helikopter befant seg i luften og dermed gjorde det vanskelig å lande.

Kontrolltårnet ga Zelayas fly beskjed om det risikerte å bli avskåret av kampfly om det gjorde forsøk på å lande.

Zelaya opplyste at flyet i stedet vil lande i El Salvador, men endte opp i Nicaragua i stedet. Senere på dagen ankom han omsider El Salvador der møter med flere av regionens ledere står for tur.

Han har på ingen måte har gitt opp å ta seg inn i landet han ble kastet ut av da han ble avsatt i et kupp forrige helg.

– Om jeg hadde kunnet hoppe i fallskjerm for å komme tilbake til Honduras, ville jeg gjort det, sa presidenten, som la til at det kan bli aktuelt med et nytt forsøk allerede mandag.

– Jeg har gitt ordre om at Zelaya ikke får komme inn i landet igjen. Vi kan ikke risikere at noen blir såret, sa kuppregimets utenriksminister Enrique Ortez søndag.

Kastet ut av OAS

Honduras ble lørdag kveld suspendert fra Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) fordi de nekter å gjeninnsette Zelaya.

OAS tok beslutningen etter at kuppregimet i Tegucigalpa ignorerte fristen som OAS hadde satt til lørdag for å gjeninnsette den avsatte demokratisk valgte presidenten.

OAS ber nå medlemslandene revurdere sine forbindelser til Honduras. Generalsekretær José Miguel Insulza blir bedt om å trappe opp de diplomatiske initiativene for å få Zelaya gjeninnsatt.

Det er første gang et medlemsland i OAS blir ekskludert siden Cuba ble utestengt i 1962.

Kald skulder

Beslutningen om suspensjonen ble tatt etter at Insulza rapporterte om sitt mislykkede besøk i Honduras fredag. Da ble han møtt med en kald skulder av et regime som står fast ved at Zelaya ikke får komme tilbake.

Stemningen er svært spent i Honduras før den varslede hjemkomsten til den avsatte presidenten Manuel Zelaya. Foto: REUTERS / Oswaldo Rivas / SCANPIXStemningen er svært spent i Honduras før den varslede hjemkomsten til den avsatte presidenten Manuel Zelaya. Foto: REUTERS / Oswaldo Rivas / SCANPIX

Honduras prøvde å komme OAS i forkjøpet ved å trekke seg fra organisasjonen i stedet for å la seg presse ut, men OAS svarte at regimet som styrer landet, er illegitimt og derfor ikke kan ta en slik beslutning.

Bispeadvarsel

I Tegucigalpa advarer bispekollegiet Zelaya mot å komme tilbake. De mener det kan utløse et blodbad om han vender hjem. Den honduranske kirken er svært konservativ og har lenge vært kritisk til Zelaya.

Også Insulza tror at Zelayas tilbakereise kan være risikabel og farlig, og mener han må tenke seg grundig om.

Regimet insisterer på at Zelaya blir arrestert, men det er uklart hvordan de skal gjøre det uten samtidig å fornærme presidenten i et så viktig land som Argentina, som følger ham.

Spent stemning

I Tegucigalpa er stemningen stadig mer spent. Det er portforbud om natten, og det har vært store demonstrasjoner hele uka både til støtte for kuppmakerne og Zelaya.

Demonstrasjonene til kupptilhengerne har gått fredelig for seg, nærmest i feststemning, mens flere av demonstrasjonene til motstanderne av kuppet har endt i sammenstøt med de militære og politiet.

I Tegucigalpa samlet tusener av Zelayas tilhengere seg lørdag i gatene i påvente av at han kommer hjem. Mange bar cowboyhatter, slik Zelaya, som er rancheier, pleier å gjøre, og de viftet med de røde flaggene til det liberale partiet. (©NTB)

Personvernpolicy