Sjanseløs mot seiersmaskinen

Thor Hushovd (til h.) endte tre plasser bak engelske Mark Cavendish på søndagens etappe i Tour de France i Brignoles. Amerikanske Tyler Farrar (i midten) endte på annenplass. (Foto: Heiko Junge, SCANPIX)
Thor Hushovd (til h.) endte tre plasser bak engelske Mark Cavendish på søndagens etappe i Tour de France i Brignoles. Amerikanske Tyler Farrar (i midten) endte på annenplass. (Foto: Heiko Junge, SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like enkelt som det er å score på straffe for åpent mål, vant superspurter Mark Cavendish (24) første sprintetappe i Tour de France søndag.

Seiersmaskinen Cavendish lot beina gi klart svar på hva som er i vente. Ved Thor Hushovd (31) hefter fortsatt et stort spørsmålstegn. At Cervélo-laget kom bakpå fra første stund i spurtopptrekket, førte til at nordmannen så å si alene måtte kjempe seg inn til fjerdeplass.

– Spurtetappene framover kan fort bli kjedelige og veldig forutsigbare med Cavendish og Columbia-lagets selvsikkerhet. Det ser veldig, veldig vanskelig ut for Thor å vinne etapper, sier sykkelekspert Gino Van Oudenhove til NTB.

En knusende overlegen Cavendish vant spurten foran amerikanske Tyler Farrar og franske Romain Feillu.

Satt sjakkmatt

To av de argeste konkurrentene om den grønne sprinttrøyen er allerede satt sjakk matt. Tom Boonen og Daniele Bennati ble tvunget inn på en sidevei i forbindelse med en velt og endte sjette og sjuende sist. Fjorårsvinner Oscar Freire var ikke engang med å spurte.

– For Thor er den grønne trøyen overordnet mål, og sånn sett ligger han helt på skjema. Jeg tror ikke Cavendish kommer til mål i Paris, sier Van Oudenhove.

Av forhåndsfavorittene er det bare Mark Cavendish (35) som har flere sprintpoeng enn den norske spurteren (24). Tyler Farrar (30) og Romain Feillu (26) er outsidere og ventes ikke å være sterke nok til å bære grønn drakt i Paris.

Da Hushovd vant den grønne trøyen til odel og eie i 2005, vant han ingen etapper.

– Man må være gjerrig med kreftene for å kjempe om grønn trøye, slår Van Oudenhove fast.

Var maktesløse

Columbia-laget bisto Kurt Asle Arvesen og co. med å kjøre inn et firemannsbrudd de siste milene mot mål. Så satte hele laget seg fram i front og holdt farten oppe for sin supersprinter. Bare spede forsøk fra Milram og Skil var utfordringen. Og langt bak i hovedfeltet satt Hushovd og hans hjelpere maktesløse.

– De andre lagene gjør det for enkelt for Cavendish. Svaret er å markere ham bedre; at ett eller to lag pakker ham inn framfor å gi Columbia-toget fritt spillerom i front. Så lenge han kommer gratis til 200-metersmerket, er det ingen som greier å matche Cavendish, fastslår tidligere proffsyklist Dag Erik Pedersen.

En velt innenfor siste kilometer hindret Hushovd-opptrekker Brett Lancaster noe, og nordmannen fikk en luke å tette på oppløpet.

– Thor reddet seg fint inn med fjerdeplass, men laget kjørte rotete og uten å finne hverandre mot slutten. Sånn sett er det ingen forandring fra i fjor. Nå bedrer nok samkjøringen seg etter hvert, men for meg ser det ut til at Mark Cavendish kommer til å få et veldig morsomt Tour de France, sier Pedersen.

Mye vil ha mer

Etappeseieren var britens femte i det franske treukersrittet. I fjor vant han fire, men kom seg ikke over fjellene og inn til Paris (brøt på 15. etappe). For første gang skal 24-åringen ikle seg grønn poengtrøye i Tour de France på mandagens etappe, der han også er storfavoritt til spurtseier.

– Så lenge det kan bli massespurt, vil jeg forsøke å vinne. Målet er å komme til Paris og kjempe om den grønne poengtrøyen. Dessuten er det en stor drøm å vinne Champs-Élysées-etappen, var Cavendishs oppsummering etter triumfen søndag.

Briten er verdens mestvinnende syklist i år med 13 triumfer. Tre etappeseirer tok Cavendish med seg fra Giro d’Italia i mai før han ga seg drøyt halvveis for å starte Tour-forberedelsene.

Sveitsiske Fabian Cancellara i Saxo Bank-laget tråkket inn med hovedfeltet og fortsetter i gul ledertrøye. Kurt Asle Arvesen trillet i mål helt bakerst i feltet etter stor innsats som hjelperytter for Cancellara.

Mandag er det duket for tredje etappe på 196,5 kilometer fra Marseille til La Grande-Motte. (©NTB)

Personvernpolicy