«Wacko Jacko» konstruerte sin egen virkelighet

KONGEN PÅ SCENEN: Michael Jackson var en av verdens mest ettertraktede konsertartister. Fans over hele verden betalte store summer for å oppleve ham live, og popikonets opptredner var både storslåtte og spektakulære. FOTO: Scanpix - NFL's Super Bowl XXVII i Pasadena, 1993
KONGEN PÅ SCENEN: Michael Jackson var en av verdens mest ettertraktede konsertartister. Fans over hele verden betalte store summer for å oppleve ham live, og popikonets opptredner var både storslåtte og spektakulære. FOTO: Scanpix - NFL's Super Bowl XXVII i Pasadena, 1993

<pMichael Jacksons eksentriske livsførsel ga ham kallenavnet «Wacko Jacko». Nyhetsoppslagene om superstjernen var mange og fantastiske, men ikke alle «avsløringene» var sanne.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Michael Jackson ble for mange et synonym for eksentrisitet og eiendommelig oppførsel. Blant bestevennene sine regnet Jackson blant annet sjimpansen Bubbles.

Verdens mest anerkjent magasin Time offentliggjorde lørdag sin spesialutgave av popikonet.Verdens mest anerkjent magasin Time offentliggjorde lørdag sin spesialutgave av popikonet.

De enorme inntektene hans lot Jackson leve i en egen fantasiverden der han kunne realisere ethvert innfall – uansett hvor merkelige de var.

– Han kom til et punkt der han var så rik, så mektig og så berømt at han kunne trekke seg tilbake fra enhver form for virkelighet, sier Robert Thompson, ekspert på popkultur.

Les også: Stine (19) drar i Jacksons begravelse

Les også: - Måtte pumpe Michael flere ganger

Diktet opp

Historiene om Jacksons påfunn er like mange som de er utrolige, men ikke alle viste seg å være sanne. Noen av dem ble diktet opp av stjernen selv.

Popikonet var alltid åpen om sitt forhold til barn. Her blir han avbildet like etter sin opptreden under Super Bowl.Popikonet var alltid åpen om sitt forhold til barn. Her blir han avbildet like etter sin opptreden under Super Bowl.

Blant annet gikk det i 1986 en historie om at han sov i en oksygenkiste for å stagge aldringsprosessen. En annen historie gikk ut på at han ønsket å kjøpe elefantmannens levninger. Begge oppslagene ble gitt sensasjonshungrige medier av Jackson.

Samtidig som utseendet hans endret seg markant, hjalp historier som dette å bygge myten om «Wacko Jacko». Jackson insisterte på at den stadig blekere huden hans skyldtes sykdommene lupus og vitiligo, mens andre mente stjernen selv bleket huden.

Jackson fikk etter hvert også tynnere lepper, mer markerte kinnbein og en smalere nese. Og i 1988 skrev han i selvbiografien «Moonwalk» at han hadde gjennomgått flere operasjoner.

Les også: Var klar til å gi ut plate

Les også: Slik husker vi Michael

Eventyrland

Fanger ved et fengsel i Cebu, Fillipinene, under en spontant danseoppvisning til hyllest for popkongen.Fanger ved et fengsel i Cebu, Fillipinene, under en spontant danseoppvisning til hyllest for popkongen.

Samme år kjøpte han ranchen Neverland, der han brukte mange millioner på å bygge et eventyrland med blant annet dyrehage og fornøyelsespark.

Men Neverland sto også i sentrum av overgrepsanklagene mot Jackson – anklager som forfulgte ham fra begynnelsen av 90-tallet til han døde.

En 13 år gammel gutt beskyldte Jackson i 1993 for overgrep. Superstjernen avviste anklagene, men inngikk etter hvert et forlik med guttens familie på 22 millioner dollar.

Les også: Har ingen forklaring

Les også: Obama: - Han var et ikon

Ekteskap

I 1994 giftet han seg med Lisa Marie Presley, datteren til Elvis. Mange anså ekteskapet som et PR-stunt, og det endte etter under to år.

Noen måneder etter skilsmissen giftet Jackson seg med sykepleieren Debbie Rowe, som er mor til to av Jacksons tre barn – Prince Michael og Paris Michael.

Jacksons tredje barn – Prince Michael II – ble født av en surrogatmor i 2002. Senere samme år dinglet Michael sønnen utfor balkongen på et hotellrom i fjerde etasje i Berlin foran et enormt pressekorps.

I 2005 ble han frikjent for nye overgrepsanklager, og etter dette har kongen av pop stort sett holdt en lav profil.

I juli skulle han igjen innta rampelyset med en konsertserie i London, men i stedet ble det superstjernes dødsfall som ble sommerens store nyhet. (©NTB)

Les også: Jackson-familien knust av sorg

Les også: Michael hyllet med dans i Oslo

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Personvernpolicy