Levde som konge, men skyldte milliarder

Michael Jackson ble styrtrik etter å ha solgt mer enn 60 millioner album bare i USA og etter å ha sopt inn penger fra sin egen attraksjon i Disney-parkene rundt om i verden. Men poplegenden etterlater et enormt gjeld i milliardklassen. FOTO: Scanpix
Michael Jackson ble styrtrik etter å ha solgt mer enn 60 millioner album bare i USA og etter å ha sopt inn penger fra sin egen attraksjon i Disney-parkene rundt om i verden. Men poplegenden etterlater et enormt gjeld i milliardklassen. FOTO: Scanpix

<pMichael Jackson levde som en konge, men etterlater seg en gjeld som kan være så høy som 3 milliarder kroner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongen av pop døde torsdag, like før en konsertturné han håpet skulle redde ham fra den dype gjeldskrisen han endte opp i etter mange års hemningsløst luksusliv.

Jackson ble styrtrik etter å ha solgt mer enn 60 millioner album bare i USA og etter å ha sopt inn penger fra sin egen attraksjon i Disney-parkene rundt om i verden.

Les også: Klippet vekk spøk i siste liten

Les også: - Et stort tap

Drivkraften bak MTV

Det var Jackson som var drivkraften da kabel-TV-kanalen MTV seilte opp på begynnelsen av 80-tallet. Hans slageralbum «Thriller» ble videreutviklet til en musikkvideo som lenge ble spilt hver eneste time på MTV.

– Ratingene ble tredoblet eller firedoblet hver gang videoen ble spilt. Han var uløselig knyttet til MTV-generasjonen, sier Judy McGrath i MTV Networks.

Fem år senere ble albumet «Bad» solgt i 22 millioner eksemplarer, og han undertegnet en kontrakt på 65 millioner dollar med Sony.

Jackson ble så populær at Walt Disney Co. gikk i kompaniskap med ham og åpnet en tredimensjonal kino med en film ved navn «Captain EO», med George Lucas som produsent og Francis Ford Coppola som regissør.

En av de smarteste forretningene han gjorde, var å kjøpe rettighetene til mange av låtene til John Lennon og Paul McCartney for 47,5 millioner dollar.

Les også: Stine (19) drar i Jacksons begravelse

Hemningsløst luksusliv

Dette ga ham i årevis en sikker inntekt som tillot ham å leve et overdådig luksusliv. Han nektet seg ikke noen av sine mange eksentriske innfall.

Han var kjent for sine hemningsløse shoppingekspedisjoner etter leketøy og antikviteter.

Han kjøpte også den vidstrakte ranchen Neverland i Santa Barbara-fjellene for 14,6 millioner dollar og gjorde den om til et eventyrland i Peter Pans ånd med fornøyelsespark, dyrehage og barnejernbane.

Over evne

Etter hvert var det imidlertid klart at han levde over evne, trass i de enorme inntektene. Under pedofilirettssaken i 2005 sa en revisor at han brukte 20–30 millioner dollar mer i året enn han tjente.

Utover i 90-årene og på 2000-tallet kom i tillegg utgiftene i forbindelse med pedofilianklagene. Han løste den første saken med et forlik som skal ha vært på 20 millioner dollar, og advokatutgiftene hans steg til skyene.

Deretter ballet problemene på seg for alvor, også fordi salget av platene hans ble rammet av alle oppslagene om pedofili og den bisarre oppførselen.

Tydde til lån

Luksuslivet var bare mulig gjennom salg av noen av rettighetene og opptak av enorme lån. Med sikkerhet i Beatles-rettighetene skaffet han seg i 2001 et lån på 200 millioner dollar (1,2 milliarder kroner) fra Bank of America.

Fem år senere måtte han refinansiere lånet for å unngå personlig konkurs, og i fjor ble han truet med tvangssalg av Neverland. Det kom også fram at han i årevis ikke betalte avdragene på et hus i Los Angeles som familien hans brukte.

Mot slutten måtte han hanskes med en rekke rettssaker, blant annet et krav på 7 millioner dollar fra sjeik al-Kalifa, sønnen til kongen av Bahrain, som tok ham under sine vinger etter frikjennelsen i 2005.

Da Jackson døde, var gjelda hans ifølge noen kilder kommet opp i 500 millioner dollar – over 3 milliarder kroner.

En million billetter

Konsertserien i London som skulle begynne i juli, hadde blant annet til formål å få finansene hans i orden igjen. En million billetter er allerede solgt.

Nå som konsertene ikke blir noe av, er det neppe til å komme rundt at billettene må refunderes.

Men døden kan likevel gi ham den kommersielle gjenfødelsen han gikk glipp av i levende live: Bare timer etter at han gikk bort, skjøt salget av platene hans i været. Låtene hans inntok de første 15 plassene på Amazons salgsbarometer. (©NTB)

Personvernpolicy