− Spekulerer ikke i nederlag

Statsminister Jens Stoltenberg inviterte pressen til Hukodden restaurant på Bygdøy tirsdag. Foto: Morten Holm, Scanpix.
Statsminister Jens Stoltenberg inviterte pressen til Hukodden restaurant på Bygdøy tirsdag. Foto: Morten Holm, Scanpix.

<pJens Stoltenberg mener en Høyre/FrP-regjering er det mest sannsynlige alternativet, men nekter å spekulere. − Jeg skal vinne valget, og vil alltid agere slik at det fremmer mine interesser, sier han.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg gjorde seg kjent med et par badegjester før han snakket med pressen. Foto: Morten Holm/SCANPIXStatsminister Jens Stoltenberg gjorde seg kjent med et par badegjester før han snakket med pressen. Foto: Morten Holm/SCANPIX

Statsminister Jens Stoltenberg kom til Hukodden restaurant på Bygdøy med en regissert plan i bagasjen. Han skulle oppsummere det siste halvåret med regjeringsmakt, men også slippe en aldri så liten kinaputt ved inngangen av valgkampen.

Stoltenberg har gjort seg opp en mening om hva som er det mest klare alternativet på borgerlig side.

− Jevnt valg

− Jeg har lenge bedt borgerlig side om å komme opp med et ordentlig valgalternativ. Velgerne har krav på å vite hvilke alternativer de kan velge mellom. Og det er best å få vite dette før de velger. På vår side er det fortsatt rød-grønn flertallsregjering. På borgerlig side har det lenge vært vagt, sier Stoltenberg i solsteiken på Huk i Oslo.

Flere ferske meningsmålinger har den siste tiden gitt borgerlig flertall på Stortinget, men vektskåla har også bikket andre veien på denne vårens meningsmålinger.

− Det kommer til å bli et jevnt valg. Det er absolutt innen rekkevidde å vinne valget med dette utgangspunktet, selv om vi nå ligger 2-3 prosentpoeng under ved en del målinger, mener han.

−Høyre og Frp mest sannsynlig

Han mener også å ha kartlagt hva som blir det mest sannsynlige alternativet dersom det blir regjeringsskifte etter valget i september.

− På borgerlig side synes jeg det kun er ett alternativ som synes sannsynlig. Det er en regjering med Høyre og Fremskrittspartiet, mener Stoltenberg.

Han legger tre ulike forhold til grunn for dette.

− For det første har Høyre på sitt landsmøte uttalt at de er beredt til å regjere sammen med FrP. Nå er det forankret på landsmøtet, og ikke bare løst snakk, sier statsministeren, som også mener de politiske tyngdelovene tilsier at dette er det mest sannsynlige alternativet til den rød-grønne flertallsregjeringen.

Stoltenberg poengterer også at FrP nå åpenbart har lyst til å sitte i regjering, og at ikke partiet vil være like ignorante overfor makten som tidligere.

Så var det stille

Men det var også alt statsministeren ville si om saken. Det var ikke snakk om å diskutere ulike regjeringsalternativer etter valget i september.

Han nektet også å svare på om hvorvidt den sittende regjeringen ville fortsette i regjering som mindretallsregjering dersom de ikke får flertall ved valget.

I Norge har vi negativ parlamentarisme, noe som altså betyr at en regjering ikke behøver flertall på Stortinget. Dermed kan en rød-grønn mindretallsregjering i sitt vesen være like sannsynlig som en mindretallsregjering på borgerlig side.

− Ingen à la carte-meny

− Jeg spekulerer ikke i nederlag. Jeg har kun én eneste plan, og den er å mobilisere flertall på rød-grønn side i valget i september. Vi har ingen interesse av å snakke om vår plan B eller C, i alle fall ikke når borgerlig side ikke en gang kan snakke om sin plan A, understreker Stoltenberg.

− Valget er ingen à la carte-meny, der velgerne kan velge og vrake mellom massevis av alternativer. Her serveres det kun én hovedrett, og den er til gjengjeld veldig god, poengterer statsministeren.

Likevel ble det ikke stille bak rekene på Hukodden restaurant. Journalister fra alle medier ville ha svar på om det var aktuelt for Arbeiderpartiet å regjere alene, om hvordan Stoltenberg så på en ren FrP-regjering og gudene vet hva.

Men statsministeren var steil.

− Jeg skjønner hvor dere vil hen. Dere er journalister, men jeg er en aktør i spillet. Jeg aksepterer deres rolle, men selv vil jeg alltid agere slik at det fremmer mine interesser. Og min interesse er å vinne valget i september. Jeg sier det jeg selv vil, og det som er best for meg selv. Derfor vil jeg bare mobilisere til ett eneste alternativ; flertallsregjering med den sittende regjeringen også i fire nye år, sier han.

Personvernpolicy