- Irak-krigen var fremprovosert

VILLE HA KRIG: Et hemmelig notat fra en samtale mellom George Bush og Tony Blair blir nå gjenstand for en ny granskning av Irak-krigen. Foto: AP
VILLE HA KRIG: Et hemmelig notat fra en samtale mellom George Bush og Tony Blair blir nå gjenstand for en ny granskning av Irak-krigen. Foto: AP

<pKonstruerte virkeligheten til å passe krigsforberedelser, skriver britisk avis.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske avisa The Observer meldte søndag at den hadde sett dokumenter som beskrev et møte mellom Tony Blair og George Bush i januar 2003, og at møtet hadde som mål å finne gode grunner til å gå til krig mot Irak.

Ifølge dokumentets fem sider skal de to ha vurdert flere løsninger for å rettferdiggjøre å invadere landet:

Ville provosere Saddam

  • George W. Bush foreslo å male ubemannede droner i FN-farger og fly dem over irakisk luftrom slik at Irak kunne angripe dem. Det ville være et brudd på FNs retningslinjer, og ville kunne lede til en ny FN-resolusjon, og et angrep med støtte i folkeretten.
  • Presidenten håpet videre en avhopper fra Irak ville kunne frambringes, og at denne «avhopperen» ville gi detaljer om landets masseødeleggelsesvåpen. Presidenten håpet ifølge dokumentet også at at noen ville ta affære og drepe Saddam.

Diplomati tilpasset bombing

Planene som ble diskutert var laget til for å passe rundt datoen 10. mars. Det var da, ifølge memoet, at bombingen av landet skulle innledes. Ifølge avisen var den Blairs utenrikspolitiske rågiver Sir David Manning som førte pennen i dokumentet.

I memoet skriver Manning at Storbritannias diplomatiske strategi måtte tilpasses rundt den militære planleggingen, til tross for at den britiske regjeringens juridiske rådgivere ennå ikke hadde tatt standpunkt til om krigen i det hele tatt ville være lovlig.

Blir del av granskning

Det svært avslørende dokumentet blir nå del av den offisielle Chilcott-granskingen av opptakten til Irak-krigen og masseødeleggelsesvåpnene som forsvant. Denne granskningen ble innledet etter at den forrige undersøkelsen, som ledet til den etterhvert så omstridte Butler-rapporten, som er blitt kritisert for å ha vært svært mild mot tidligere statsminister Tony Blair.

Granskningen ble annonsert 15. juni i år, vil begynne i juli, og vil strekke seg langt inn i 2010. Den skal ta for seg opptakten og hele Irak-krigen, fra 2001 til 2009. Kritikerne har allerede meldt seg, etter at det i går ble klart at Tony Blair har forsøkt å presse statsminister Gordon Brown til å holde deler av granskningen bak lukkede dører.


Edit 23. juni: Sakens fakta er omstridt - se kommentar under.

Personvernpolicy