USA «forberedt på atomangrep»

President Barack Obama vil ikke være med på at han med det truer Nord-Korea med angrep. Foto: Scanpix
President Barack Obama vil ikke være med på at han med det truer Nord-Korea med angrep. Foto: Scanpix

<pSvært spent mellom USA og Nord-Korea.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA har forsterket rakettforsvaret på øygruppa Hawaii, etter at forsvarsminister Robert Gates i forrige uke varslet at Nord-Korea mulig forberedte et rakettangrep mot øyene.

I et intervju med TV-kanalen CBS bekrefter president Barack Obama nå at USAs militære er stilt i beredskap, melder nyhetsbyrået AFP.

Han ble spurt om den mulige trusselen mot Hawaii, der Nord-Korea avfyrer en rakett med kjernefysisk stridshode 4. juli.

- Denne administrasjonen - og vårt militære - er fullt forberedt på alle eventualiteter, sa Obama i et intervju som vil bli sendt mandag.

Obama vil derimot ikke være med på at han med det truer Nord-Korea med angrep - bare at de væpnede styrkene er satt i beredskap.

Rakettforsvar på Hawaii

Ifølge en meningsmåling mener nå 51 prosent av amerikanere at Nord-Korea er den største trusselen mot USA, foran Iran, Irak, Afghanistan og Pakistan.

På Hawaii har det amerikanske forsvaret utstasjonert rakettnedskytingsteknologi - såkalt Theatre High Altitude Area Defense (THAAD)- våpen. Det virker sammen med en radar, og skal i teorien kunne skyte ned de fleste raketter.

Årsaken for beredskapen er trolig at Nord-Korea nå trosser en FN-resolusjon som forbyr landet å eksportere våpen og teknologi. Regimet har sendt et lasteskip - igjen trolig - mot Burma, og skipet er tidligere blitt brukt til å frakte våpen. Nord-Korea har truet med krig dersom skipet blir anholdt, og det følges nå tett av en amerikansk destroyer.

Destroyeren USS John McCain følger lasteskipet Kang Nam. Skipet er mistenkt å frakte våpen til Burma. Foto: ScanpixDestroyeren USS John McCain følger lasteskipet Kang Nam. Skipet er mistenkt å frakte våpen til Burma. Foto: Scanpix

- En vei tilbake

Til tross for de sterke reaksjone fra verdenssamfunnet mot landet, åpner Obama døren for Nord-Korea.

- Det finnes en vei tilbake til verdenssamfunnet for Nord-Korea, og jeg håper de velger den, sa han i intervjuet.

Obama lover likevel å forsvare Sør-Korea dersom landet skulle bli angrepet. Nord-Korea anklaget på sin side USA og naboen i sør for å forsøke å starte en atomkrig, og lovet i en offisiell uttalelse å slå hardt tilbake mot Sør-Korea dersom de følger Sikkerhetsrådets resolusjon om å hindre våpeneksport.

- Nonsens

I Pyongyang har statsmediene allerede reagert på utspillene fra USA. Landets største avis, Rodong Sinmun mener det var nonsens å tro at landet truet USA.

- Vårt land er blitt en stolt atommakt, og USA bør ta et riktig blikk på hvem de har med å gjøre. Det vil være et stort feilgrep for amerikanerne å tro at de vil slippe uskadd unna dersom de tenner lunta på den koreanske halvøy, skriver avisen, som er et talerør for nordkoreanske myndigheter.

Personvernpolicy