USA «forberedt på atomangrep»

President Barack Obama vil ikke være med på at han med det truer Nord-Korea med angrep. Foto: Scanpix
President Barack Obama vil ikke være med på at han med det truer Nord-Korea med angrep. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSvært spent mellom USA og Nord-Korea.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har forsterket rakettforsvaret på øygruppa Hawaii, etter at forsvarsminister Robert Gates i forrige uke varslet at Nord-Korea mulig forberedte et rakettangrep mot øyene.

I et intervju med TV-kanalen CBS bekrefter president Barack Obama nå at USAs militære er stilt i beredskap, melder nyhetsbyrået AFP.

Han ble spurt om den mulige trusselen mot Hawaii, der Nord-Korea avfyrer en rakett med kjernefysisk stridshode 4. juli.

- Denne administrasjonen - og vårt militære - er fullt forberedt på alle eventualiteter, sa Obama i et intervju som vil bli sendt mandag.

Obama vil derimot ikke være med på at han med det truer Nord-Korea med angrep - bare at de væpnede styrkene er satt i beredskap.

Rakettforsvar på Hawaii

Ifølge en meningsmåling mener nå 51 prosent av amerikanere at Nord-Korea er den største trusselen mot USA, foran Iran, Irak, Afghanistan og Pakistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På Hawaii har det amerikanske forsvaret utstasjonert rakettnedskytingsteknologi - såkalt Theatre High Altitude Area Defense (THAAD)- våpen. Det virker sammen med en radar, og skal i teorien kunne skyte ned de fleste raketter.

Årsaken for beredskapen er trolig at Nord-Korea nå trosser en FN-resolusjon som forbyr landet å eksportere våpen og teknologi. Regimet har sendt et lasteskip - igjen trolig - mot Burma, og skipet er tidligere blitt brukt til å frakte våpen. Nord-Korea har truet med krig dersom skipet blir anholdt, og det følges nå tett av en amerikansk destroyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Destroyeren USS John McCain følger lasteskipet Kang Nam. Skipet er mistenkt å frakte våpen til Burma. Foto: ScanpixDestroyeren USS John McCain følger lasteskipet Kang Nam. Skipet er mistenkt å frakte våpen til Burma. Foto: Scanpix

- En vei tilbake

Til tross for de sterke reaksjone fra verdenssamfunnet mot landet, åpner Obama døren for Nord-Korea.

- Det finnes en vei tilbake til verdenssamfunnet for Nord-Korea, og jeg håper de velger den, sa han i intervjuet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama lover likevel å forsvare Sør-Korea dersom landet skulle bli angrepet. Nord-Korea anklaget på sin side USA og naboen i sør for å forsøke å starte en atomkrig, og lovet i en offisiell uttalelse å slå hardt tilbake mot Sør-Korea dersom de følger Sikkerhetsrådets resolusjon om å hindre våpeneksport.

- Nonsens

I Pyongyang har statsmediene allerede reagert på utspillene fra USA. Landets største avis, Rodong Sinmun mener det var nonsens å tro at landet truet USA.

- Vårt land er blitt en stolt atommakt, og USA bør ta et riktig blikk på hvem de har med å gjøre. Det vil være et stort feilgrep for amerikanerne å tro at de vil slippe uskadd unna dersom de tenner lunta på den koreanske halvøy, skriver avisen, som er et talerør for nordkoreanske myndigheter.