Lyttelua 63 (Ironisk nok)

- Den terningen er ikke laget som kan yte dette mesterverket rettferdighet (Lyttelua).
- Den terningen er ikke laget som kan yte dette mesterverket rettferdighet (Lyttelua).

Her følger Lytteluas anmeldelser av Lind/Nilsen/Fuentes/Holm og Aqua.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 62 utgaver av Lyttelua har den lille luetassen endelig klart å overbevise musikkredaksjonen om at hans tid som anmelder er kommet. Etter to år med mas, mas, mas over hele linja, lot vi den lille rakkeren, som akkurat har lest en bok om vestens store tenkere og sett en film om positiv energi, slippe til.

Vi benyttet også anledningen til å intervjue Lyttelua om hans syn på norsk musikkjournalistikk.

Lind/ Nilsen/ Fuentes/ Holm: «Hallelujah Live Volume 2»

Endelig er den her! Enda en klassiker i populærmusikkhistorien. Oppfølgeren til den totalt overraskende, ut av det blå, grensesprengende «Hallelujah Live», plata som i 2006 satte en ny standard for karaoke i Norge.

Denne gangen velger herrene Lind, Nilsen, Fuentes og Holm i mindre grad å lene seg på andre, kanskje ikke alltid like flinke låtskrivere som de gjorde forrige gang (Cohen, Springsteen, Don Henley, Tom Petty), og mer på egne krefter.

Således er hele åtte av perlene her signert sangerne selv. Det vitner om styrke og en sunn erkjennelse om at det ikke er noen grunn til å stille sitt lys under en skjeppe. At de udiskutabelt kan måle seg med de andre bidragsyterne her, som for eksempel U2, Stephen Stills, Paul Simon og den andre allstar-kvintetten fra 80-tallet; Harrison/ Lynne/ Dylan/ Petty/Orbison.

Som det fremkommer av publikums overveldende mottakelse, da dette konsert-albumet ble tapet tidligere i våres, er det ingen grunn til å la det gå så lang tid som tre år til «Hallelujah Volum 3» kommer.

Den terningen er ikke laget som kan yte dette mesterverket rettferdighet.

Aqua: «Greatest Hits»

Endelig er den her! Enda en klassiker i populærmusikkhistorien. Aquas samlede hits på en og samme cd. Og viktigst av alt. Bandet har denne gangen tatt seg tid til å samle alle tekstene i coverheftet. Tekster som, når sant skal sies, ikke har fått den anerkjennelsen de fortjener. Det kan virke som om kritikere og publikum ikke alltid har fått med seg de subtile grepene bandet har lagt til grunn i sin jakt på de eksistensielle problemstillingene som styrer vår tid her på Moder jord.

«Doctor Jones», «Live Fast Die Young», «Lollipop» og «Barbie Girl» er så fullstappede av samfunnsrefsende allegorier at tankene umiddelbart går til storheter som Ibsen og Garborg.

Aqua - like dyp som Ibsen og Garborg. (Foto: Scanpix)Aqua - like dyp som Ibsen og Garborg. (Foto: Scanpix)

Bautaen er og blir naturlig nok «Barbie Girl». Aquas oppgjør med det overfladiske og substansløse samfunnet som omgir oss er viden kjent. At bandet helt bevisst har tatt i bruk Nietzches oppgjør med kristendommen og slavemoralen er følgende tekstlinjer et lysende eksempel på:

I’m a blond bimbo girl
In a fantasy world
Dress me up
Touch me there
Hanky panky

Ironiske grep kan fort bli en fallgruve. Men i Aquas tilfelle er dette uproblematisk. Det er ingen tvil om at bandet med disse setningene trekker linjene fra Ibsens «Et dukkehjem» til Nietzches «Antikrist». Et grep som gjentas i fenomenale «Lollipop», der bandet også implementerer tankegods fra så vidt forskjellige tenkere som Pascal og Freud.

I wish that I were a Bubble Yum
Chewing on me, baby, all day long

Det gledeligste med denne samleren er likevel måten bandet på den nye singelen, «Back To The 80’s», viderefører sitt samfunnskritiskiske engasjement. Aquas nedsabling av 80-tallets overflodssamfunn og dissekering av datidens forbilder er rett og slett lysende.

Den eneste innvendingen er at bandets politiske engasjement og vilje til å forandre verden nå og da kan skygge for de nydelige melodiene og arrangementene som løper lettbent gjennom albumet.

Når det er sagt: det er nettopp disse kontrastene, det intellektuelle versus det kommersielle, som gjør at bandet treffer spikeren på hodet.

Den terningen er ikke laget som kan yte dette mesterverket rettferdighet.

- Jeg mener ingenting

Lyttelua sitter i sofaen og speiler seg i glansen av seg selv. Solen legger en demper på den obskøne gesten han sender oss i kjølvannet av en utskjelling som hadde ført til minst tre gule og et rødt kort alle andre steder i verden utenom her i Luas meget spesielle leilighet.

Tassen som er tydelig nervøs og slapp i sømmene, peker på sofaen og ber oss sette i gang. Når vi spør om han kan sette opp et vindu, svarer han nok en gang med en verbal utlufting.

- Aller først, nevn tre av dine musikalske inspirasjonskilder.

- Leo Sayer, Johnny Thunders og Pommaccartney.

- Du mener …

- Nope, Pommaccartney

- Synes du anmeldelsene dine fungerer godt? Enkelte i redaksjonen mener at…..

- Hva kjøtthuene i musikkredaksjonen i ABC Nyheter mener driter jeg i. Jeg slåss for folket og den folkelige musikken. Det er dem som bestemmer, ikke en gjeng med vattnisser. Som musikkanmelder må jeg sette meg inn i folkesjela, hva jeg mener er helt uinteressant. Jeg må leve inni huene til folket.

- Subjektive kriterier er med andre ord…

- Subjekt, objekt, adjektiv, pronomen ….. I don’t care. Jeg mener ingenting. Folket mener gjennom meg. Jeg er på sett og vis folkesjela.

- Så folket mener at Aqua er påvirket av Nietzches filosofi?

- Selvfølgelig. Folket snakker til meg når jeg sover. Også tolker jeg drømmene etterpå. Hur lett som helst. Nada problema. Som å spise kylling med vinger.

- Det faktum at du for første gang har lest en bok om vestens store tenkere og sett en film om positiv energi gjenspeiles altså ikke i anmeldelsene?

- Nope. Alle tanker og ideer avspeiles inni meg. Kall det gjerne en gave. Og nå må dere stikke.

- Det har gått tre minutter, du sa en halvtime da vi …..

- Ok, to spørsmål til.

- Du føler ikke at du gjentar deg selv i anmeldelsene?

- Hold kjeft. Drit og dra.

- Hvor mange Pommac har du drukket den siste uken?

- Ingen.

- Ingen?

- Ingen kommentar!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 – Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30 Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:08 Brann på Gran Canaria23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53 Store trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24 Drikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Ikke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37 Passasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35 FN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11 Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55 Klæbo best i prologen på hjemmebane11:15 Mann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15 Demokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07 Ytterligere et virusdødsfall i Italia11:04 Johaug i toppform, leverte råsterk prolog
Siste nytt
21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstil– Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30NorgeSandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53NorgeStore trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24NorgeDrikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeIkke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37NorgePassasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35VerdenFN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11NorgeVinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55PolitikkKlæbo best i prologen på hjemmebane11:15NorgeMann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15PolitikkDemokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07VerdenYtterligere et virusdødsfall i Italia11:04SportJohaug i toppform, leverte råsterk prolog
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus