Venter på Khameneis tale

Støttespillerne til opposisjonskandidaten Mir Hossein Mousavi, som talte til sine tilhengere onsdag, oppfordres til å holde seg hjemme fredag, for så å samle seg igjen lørdag. Foto: SCANPIX
Støttespillerne til opposisjonskandidaten Mir Hossein Mousavi, som talte til sine tilhengere onsdag, oppfordres til å holde seg hjemme fredag, for så å samle seg igjen lørdag. Foto: SCANPIX

<pIrans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, skal fredag tale for første gang siden masseprotestene mot presidentvalget i landet begynte.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både konservative og reformvennlige iranere venter i spenning på talen, selv om det er uklart hvor mye den åndelige lederen kommer til å si om den politiske uroen.

Minst én av de tapende presidentkandidatene, reformisten Madhi Karroubi, har sagt at han vil være til stede når Khamenei leder fredagsbønnen ved Universitetet i Teheran. Det er ikke kjent om president Mahmoud Ahmadinejad vil lytte til talen, men han pleier vanligvis å være til stede når Irans mektigste mann er bønneleder.

Gransker klager

Opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi og de to andre tapende presidentkandidatene er invitert til et møte med det innflytelsesrike Vokterrådet lørdag. Rådet opplyser at det allerede er i gang med å vurdere de 646 klagene på presidentvalget som kandidatene har innlevert. Kritikken dreier seg både om mangel på stemmesedler, press mot velgere og at representanter for flere kandidater ble hindret i å besøke stemmelokaler.

Det er ventet at Ahmadinejads støttespillere vil markere seg i Teheran når Khamenei taler. Medlemmer av Basij-militsen, den frivillige delen av Revolusjonsgarden som beskyldes for voldelige angrep på opposisjonelle demonstranter, er invitert til å overvære seremonien ved universitetet i hovedstaden.

I opposisjonens demonstrasjon torsdag bar flere av deltakerne bannere hvor folk ble oppfordret til å holde seg hjemme fredag, for så å samle seg igjen lørdag.

Ayatollaer på gjerdet

Kort etter valget forrige uke søkte Mousavi hjelp fra geistlige i den hellige byen Qom, det mest innflytelsesrike lærestedet innen iransk sjiaislam og et viktig politisk maktsentrum. Han fikk sympatierklæringer fra flere liberale ayatollaer, men ingen bred støtte.

Samtidig har heller ikke president Mahmoud Ahmadinejad har vært i stand til å lokke de religiøse lederne i Qom over på sin side. Mange av dem har gratulert myndighetene med gjennomføringen av presidentvalget, uten å en gang nevne at Ahmadinejad er utpekt som seierherre.

Den åndelige lederen Ali Khamenei har sagt at han vil vurdere en delvis omtelling av stemmene i valget. Men mens han vurderer og Vokterrådet gransker valgklagene, blir stadig flere medlemmer av opposisjonen arrestert. Ifølge nobelprisvinner og menneskerettsaktivist Shirin Ebadi er rundt 500 blitt puttet bak lås og slå i løpet av den siste uken.

Ebadi ber om at de pågrepne må slippes fri uten at noen betingelser stilles. Hun mener også at det må holdes nytt presidentvalg i Iran under overoppsyn av FN. (©NTB)

Personvernpolicy