Somaliske pirater kan søke asyl i Norge

SLIPPER FRI: Mange pirater blir sluppet, som disse som ble tatt til fange av portugisiske soldater utenfor Somalia. Foto: Scanpix.
SLIPPER FRI: Mange pirater blir sluppet, som disse som ble tatt til fange av portugisiske soldater utenfor Somalia. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSomaliske pirater pågrepet av norske soldater kan bli stilt for retten i Norge.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om piratangrep

I 2008:

111 forsøkte angrep

42 kapringer

815 personer tatt som gissel

I 2009 – frem til 12. mai:

114 forsøkte angrep

29 kapringer

478 personer tatt som gissel

KILDE: Reuters

Somaliske pirater kan måtte stilles for retten i Norge, etter at Kenya har meldt at de ikke kan ta i mot flere pirater. Det kan føre med seg en rekke problemer viser erfaringer fra Frankrike. Der har mistenkte pirater endt opp med å søke om asyl. Også i Nederland frykter man at fangede pirater vil kunne ende opp med å søke asyl.

Forsvarsdepartementet avviser ikke at piratene kan ende i Norge når den norske fregatten begynner sitt oppdrag utenfor Somalia i august.

Er en mulighet

- Internasjonal rett og de relevante Sikkerhetsrådsresolusjoner gir adgang til, men ingen plikt til å straffeforfølge mistenkte pirater som anholdes utenfor Somalias kyst. Hvorvidt det vil være mulig og ønskelig å straffeforfølge mistenkte pirater i Norge vil måtte vurderes helt konkret i hvert enkelt tilfelle, sier statssekretær Espen Barth Eide i en epost til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den norske fregatten vil være en del av EUs kommandostruktur og således forholde seg til EUs operative planverk og retningslinjer for operasjonen. Dette omfatter også prosedyrene som er fastsatt for situasjoner hvor mistenkte pirater anholdes, fortsetter han.

I august legger den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen fra kai i Bergen med kurs for Adenbukta. Der skal de delta i den EU-ledede operasjonen for å sikre den sivile skipstrafikken mot pirater som har base i Somalia. EUNAVFOR Atalanta, som EUs marinestyrke kalles, inngikk i mars en avtale om avhending av fangede pirater til Kenya, der de skulle stilles for retten. Dette ble gjort fordi man ikke stoler på at pirater vil bli stilt for retten hvis de overleveres til den skjøre somaliske regjeringen, eller hvis de blir stilt for rette, vil få en rettferdig rettssak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For mange

Nå er status at Kenya synes de har tatt mot nok pirater. Allerede sitter 111 personer i varetekt der de venter på å bli stilt for retten. I tillegg skriver Reuters at de kenyanske myndighetene er redd for reaksjoner fra regjeringen i Mogadishu, hvis de fortsetter å ta mot fanger.

Denne endrede situasjonen har ført til at land som deltar i EU-operasjonen har blitt tvunget til å finne nye løsninger. Noen ganger har de rett og slett sluppet piratene fri, etter å ha fanget dem. I andre tilfeller har man tatt dem tilbake til hjemlandet, og stilt dem for retten der.

Blant annet har Nederland tatt mot fem somaliske menn, som ble tatt til fange av danske skip i Adenbukta etter å ha forsøkt å kapre et nederlandsk skip. De sitter nå i nederlandsk fengsel i påvente av rettssak.

Søker asyl i Frankrike

USA har også valgt å løse problemet selv, og har valgt å tiltale den eneste overlevende piraten etter kapringen av Maersk Alabama i april i sitt eget land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De som har støtt på mest problemer, og som kanskje illustrerer best hvor komplisert spørsmålet er, er franskmennene. De har valgt å straffeforfølge 15 somaliere for piratangrep. Nå viser det seg at fire av dem på ingen måte kan dømmes, fordi de er bevist uskyldige. De vurderer nå å saksøke den franske stat fordi de har sittet fengslet urettmessig i nesten ett år, og noen av dem planlegger også å søke asyl i Frankrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed kan også Norge måtte regne med å møte like komplikasjoner skulle det bli aktuelt å stille somaliske pirater for retten i Norge.

Forlenger oppdraget

EU-styrken har nå hatt oppsyn med havområdene utenfor Somalia i mer enn et halvt år allerede. Tallene viser at styrken på ingen måte har hatt en avskrekkende effekt. Så langt i år har det vært har det vært 114 forsøkte kapringer, mot 111 på hele 2008. Se faktaboks for flere detaljer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel har EU bestemt seg for å forlenge oppdaget med 12 måneder. Den norske fregatten som legger ut fra Norge i august vil sannsynligvis patruljere farvannene i seks måneder, før den returnerer til Norge.

KNM Fridtjov Nansen har i utgangspunktet en bemanning på 130 mann, men det er ventet at soldater fra marinens spesialkommandoer også vil delta i operasjonen utenfor kysten av Somalia.