- Vi gjør det vi kan

Musikk- og filmbransjen går til sak mot Telenor fordi de ønsker at selskapet skal sperre kundene ute fra Pirate Bay. Foto: Telenor
Musikk- og filmbransjen går til sak mot Telenor fordi de ønsker at selskapet skal sperre kundene ute fra Pirate Bay. Foto: Telenor

<pTelenor er enige i at rettighetshaverne skal få betalt, men avviser søksmålet fra musikk- og filmbransjen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Informasjonsdirektøren i Telenor er ikke overrasket over søksmålet. Foto: TelenorInformasjonsdirektøren i Telenor er ikke overrasket over søksmålet. Foto: Telenor

Hele 23 aktører innen musikk- og filmbransjen gikk i går samlet ut mot Telenor med krav om umiddelbar stans av selskapets medvirkning til deres kunders ulovlige bruk av nettstedet The Pirate Bay.

Rettighetshaverne ved TONO mener at Telenor, som eneste norske Internett-leverandør, skal stenge tilgangen for sine kunder, og sendte i går morges en begjæring med bud til Asker og Bærum Tingrett.

- Hva mener dere om at det kun er Telenor, og ingen andre Internett-leverandører i Norge, som blir konfrontert med musikk- og filmbransjens søksmål?

- Hvorfor musikk- og filmbransjen har gjort det må du nesten spørre dem om, de sier de «håper» de andre vil følge etter dersom det kommer en dom, sier informasjonsdirektør i Telenor, Atle Lessum, til ABC Nyheter.

- Vi synes det er underlig at de velger å gå på den aktøren i Norge som har gjort aller mest for å bidra til at artistene skal få betalt for innholdet sitt, gjennom både film- og musikktjenester på nett og mobil.

Regner med å vinne frem

Cato Strøm, direktør i TONO, regner med at de vil vinne frem i tingretten og at andre Internett-selskaper vil følge etter dersom Telenor blir dømt.

- Vi har valgt å gå til sak mot Telenor fordi de er de største i markedet. De har tjent masse penger og vi ønsker et blokkeringskrav mot kundenes tilgang til Pirate Bay, sier han til ABC Nyheter.

- Hvis vi skulle få medhold vil vi anta at de andre Internett-leverandørene vil følge etter.

Bak søksmålet står en rekke rettighetsaktører innen musikk- og filmbransjen: IFPI Norge som representerer musikkprodusentene (plateselskapene), GramArt (representant for artistene), TONO (låtskrivernes organisasjon), Norske Filmbyråers Forening, NVF (Norsk Videogram Forening) og MPA (Motion Picture Association).

- Hva gjør dere hvis Telenor vinner frem?

- Vi er forberedt på å ta denne saken langt. Dette er en prinsippsak. Hvis Telenor vinner stiller vi spørsmålstegn ved lovgivningen i Norge. Vi har fått medhold i flere departementer som har funnet våre krav tilstrekkelige får å kunne ta ut en begjæring, sier Strøm.

- Hva vil dere gjøre om saksøkerne vinner frem i tingsretten?

- Det vil jeg ikke svare på her. Dette er en sak som er meget viktig prinsipielt for Telenor, men til syvende og sist er vi selvsagt et norsk selskap underlagt norsk lov, svarer Lessum.

Tjenesten fortsatt tilgjengelig

I april ble det kjent at de fire tiltalte i Pirate Bay-saken i Stockholms Tingsrätt ble funnet skyldige i medvirkning til brudd på opphavsretten, og dømt til ett års fengsel og å betale 30 millioner i erstatning til saksøkerne.

I Sverige hvor The Pirate Bay ble dømt har politiet har beslaglagt datautstyr i et razzia mot selskapet, men fildelingstjenesten er fortsatt tilgjengelig. I USA og Frankrike innføres det ulike varianter av advarsler til Interentt-kundene om at forbindelsen stenges, mens i Danmark ble Telenor og andre Internett-leverandører i tingretten dømt til å blokkere trafikken til Pirate Bay.

- EU-direktivet er tydeligere på dette, noe som blant annet har ført til at Internett-leverandører i Danmark er pålagt å blokkere sine kunders tilgang til Pirate Bay og andre tjenester som krenker rettighetshavernes rettigheter, understreker Cato Strøm.

I Danmark fikk imidlertid Telenor medhold fra Procesbevillingsnævnet , skrev avisen Berlinske Tidende i april. Dette medfører at saken skal behandles i dansk høyesterett. Der vil det bli avgjort om hvorvidt netttilbyderne er forpliktet til å sperre kundenes adgang til The Pirate Bay.

Vil ikke stenge kundenes tilgang

TONO-direktøren er forberedt på å ta saken langt. Foto: TONOTONO-direktøren er forberedt på å ta saken langt. Foto: TONO

Telenor er ikke er overrasket over søksmålet, men avviser begjæringen.

- Vi avviser dette basert på vår prinsipielle grunnholdning i saken. Den er todelt: Vi er ikke rett adressat, det blir ikke riktig å gå etter Internett-leverandøren i en slik sak. Normal rettferdighetssans tilsier at man går etter den som har gjort noe ulovlig. Dersom artistene og platebransjen mener en av våre kunder gjør noe ulovlig, eller ønsker å stenge nettsider, får de gå direkte på den de mener gjør noe ulovlig, sier Atle Lessum.

Feil vei å gå

- Vi mener dette er helt feil vei å gå, fortsetter han. - Måten å få bukt med ulovlig fildeling på er å tilgjengeliggjøre innhold for lovlig nedlasting enkelt, med god kvalitet og til en fornuftig pris. Det har Telenor gjort lenge, senest for én måned siden gjennom ny digital musikkbutikk i samarbeid med Platekompaniet.

Rettighetshaverne mener at norsk kulturnæring taper flere hundre millioner kroner hvert år som følge av ulovlig fildeling. De hevder at Telenor bidrar med å sende 75 000 brukere inn på det ulovlige fildelingsnettstedet Pirate Bay hver dag, og at de derfor er en markant bidragsyter til å skade norsk kulturindustri for millionbeløp.

- Det er et tall jeg ikke kjenner igjen, men i våre kundeundersøkelser sier litt over 20 prosent at de fildeler. Det tallet har vært stabilt i noen år nå. For øvrig bidrar Statens Vegvesen og Mesna til å sende X antall biler ut på veiene hver dag. Dessverre med mange sjåfører som av ulike grunner bryter loven (fart, promille, og så videre). Man går ikke etter Mesna eller Statens Vegvesen likevel, spør Lessum.

«Dypest sett handler dette om å forsvare rettighetene til forfattere, komponister, artister, musikkprodusenter, filmskapere og andre som lever av å produsere åndsverk», skriver rettighetshaverne i en pressemelding i dag.

- Gjør det vi kan

Ifølge rettighetshaverne har ikke Telenor vist seg villige til å utvikle hensiktsmessige metoder for å forhindre at kundene får tilgang til det omstridte nettstedet.

- Vi er helt enig med musikk- og filmbransjen i at kunstnere skal ha betalt for sine åndsverk. Det er derfor vi gjør det vi kan for å tilrettelegge for lovlig nedlasting. Men vi er veldig uenig i måten å få bukt med ulovlig fildeling på. Løsningen er ikke å sensurere Internett.

Personvernpolicy