Nå blir det billigere i utlandet

<p>TASTER BILLIGERE: EU gir deg nå billigere SMS. Foto: Colourbox</p>
TASTER BILLIGERE: EU gir deg nå billigere SMS. Foto: Colourbox

<pI dag vedtok EU-ministrene regler som gjør det billigere å sende tekstmeldinger fra utlandet. Billigere takster skal være innført innen 1. juli.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs ministre vedtok i dag nye EU-regler for bruk av mobiltelefon i utlandet, som vil gjøre det billigere å sende tekstmeldinger hvis du tar sommerferien i et av EUs 27 medlemsland.

Fra 1. juli av skal det ifølge ministerrådets opplysninger bli opptil 60 prosent billigere å bruke mobilen i utlandet, tjenester utført i utlandet som på fagspråket kalles roaming.

De nye EU-reglene sikerer at forbrukerne skal betale maksimum 0,11 euro (ca. 1 krone) pluss moms for å sende en tekstmelding fra andre land i EU. Regelen vil etter hvert bli innført også i EØS-avtalen.

Billigere internett

Det skal også bli billigere å surfe på nettet, laste ned film eller sende bilder med mobilen. Det blir satt et tak på 1 euro per megabyte som lastes ned. I dag er den gjennomsnittlige engrosprisen 1,68 euro per megabyte, med rekordtakster i Irland på 6,82 euro.

Ifølge de nye reglene skal du etter en 30 sekunders telefonsamtale bare betale for hvert sekund deretter, og ikke per påbegynt minutt. Det ventes å gi en 24 prosents besparelse.

Maksprisene ned

Innen mars neste år må mobilselskapene gi forbrukerne mulighet til å forhindre sjokkregninger på utenlandstur, ved å kunne velge å sperre telefonen for datatjenester når regninger overstiger 50 euro (450 kr).

Maksprisene for mobilsamtaler til og fra utlandet som er fastsatt fra før, reduseres ytterligere. Mens de nå ligger på 0,46 euro på oppringing og 0,22 for mottatte samtaler, blir grensene fra 1. juli på 0,43 og 0,19.

1. juli skal prisene ytterligere ned til henholdsvis 0,39 og 0,15 euro, for så å falle til 0,35 og 0,11 euro innen 1. juli 2011. For nærmere detaljer, les MEMO/08/578

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus