Slutt etter 17 år

Slutt etter 17 år
Slutt etter 17 år
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKomikeren og superkjendisen Jay Leno takker for seg etter 17 år som programleder for den amerikanske institusjonen «The Tonight Show».</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Velkommen til finalen. Jeg vil takke alle som har gjort dette showet mulig: Michael Jackson, Bill Clinton og Monica Lewinsky, spøkte Leno til stående applaus fra publikum.

Fredag kveld ledet Leno sin siste sending fra Los Angeles-forstaden Burbank.

O.J.s kniv

- Nå kan jeg få depositumet mitt tilbake, sa Leno, som stolt pekte på at programmet han tok over i 1992 fortsatt er senkveldprogrammet med de høyeste seertallene: rundt fem millioner i snitt.

Jay Leno har hatt celebert besøk i studio sin siste uke, men utenom musikeren James Taylor var det ingen kjendiser i den siste sendingen. Den viktigste gjesten var etterfølgeren Conan O'Brian.

I finalen langet Leno også ut mot O.J. Simpson, en annen av gjengangerne i den faste monologen hver kveld.

- Jeg fant O.J.s kniv da jeg ryddet i skuffene. Jeg har hatt den hele tida, sa Leno.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Letterman-strid

De fleste trodde det var rivalen David Letterman som skulle ta over stafettpinnen da ikonet Johnny Carson i 1992 ga seg etter 30 år som programleder for «The Tonight Show».

- Både Letterman og Leno ble visstnok lovet jobben, og så var det Leno som til manges store overraskelse fikk den, sier den norske komikeren Freddy Kjensmo.

Han er stadig på USA-besøk og kjenner de amerikanske senkveld-showene svært godt.

Han forteller at det er laget både bok og film om den bitre striden mellom Letterman og Leno.

- Jeg er jo mest glad i Letterman, men det er litt synd at Leno gir seg. Han er en svært god komiker, og allerede en legende, sier Kjensmo til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en enorm prestisje i å lede «The Tonight Show», som er en institusjon i USA. Amerikanerne har gått til sengs med underholdningsprogrammet siden 1954.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama og Grant

Konkurranse mellom Leno og Letterman om å få de gjeveste gjestene i studio har i alle år vært beinhard.

- Mitt Leno-øyeblikk er nok Obama-intervjuet, sier Freddy Kjensmo.

Jay Leno fikk i vår Barack Obama til å stille i «Tonight Show»-studioet, som første sittende president på et senkveld-show noensinne.

En annen, og enda viktigere fjær i hatten for Jay Leno, var da han fikk Hugh Grant i studio rett etter at han ble pågrepet med en prostituert i juli 1995.

- Hva i helvete tenkte du på? spurte Leno den britiske skuespilleren.

Leno hadde fram til da strevd i konkurransen med Letterman, men Grant-intervjuet sendte ham i tet. Og den posisjonen har han stort sett beholdt siden.

Et annet høydepunkt var da California-guvernør Arnold Schwarzenegger kunngjorde sitt kandidatur i sendingen 6. august 2003.

Fortsetter i rampelyset

- Jay Leno gir seg mens han er på topp. Men han forsvinner jo ikke fra TV, sier Freddy Kjensmo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jay Leno annonserte allerede for fem år siden at han nå gir seg som programleder. Men etter hvert har det vist seg at 59-åringen ikke er helt ferdig med å være på skjermen likevel. Fra høsten av fortsetter Leno med et lignende talk show på NBC litt tidligere på kvelden, i beste sendetid fra 22 til 23.

- Jeg skal ha sendingen der ingen kommer til å finne meg, i beste sendetid på NBC. Det blir et sjansespill. Jeg tipper NBC kommer til å overleve i tre måneder til, men jeg er jammen ikke sikker, spøkte Leno.

Han avsluttet sendingen med å hylle alle kollegaene på «The Tonight Show», og hentet alle de 68 barna programmets ansatte har fått gjennom Lenos tid som programleder opp på scenen.