Advarer mot endringer i bokavtalen

(Illustrasjonsbilde: colourbox)
(Illustrasjonsbilde: colourbox)

<pTelemarksforskning advarer mot å gjøre store endringer i bokavtalen. En ytterligere liberalisering vil kunne føre til at bøker blir dyrere i Norge. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en evalueringsrapport som onsdag ble overlevert kulturminister Trond Giske, spår Telemarksforskning at vi vil se en avskalling i antall bokutsalg i tiden som kommer.

Bokavtalen ble innført i 2005 og gjelder i to år til. Den erstattet bransjeavtalen og innebar en fullstendig deregulering av skolebokmarkedet, mens forlagene fikk beholde en fastpris på allmennbøker.

Evalueringsrapporten konkluderer med at fastprisen ikke lengre er effektiv for å ta vare på intensjonen om å beskytte utsalgssteder med dårlig lønnsomhet mot konkurranse.

Skoleboksalget er nå nesten monopolisert til en aktør - Norli og BS Norli skole. Forlagene har de siste årene gått tungt inn i bokhandlerkjeder, og kontrollerer nå to tredeler av bokhandlerne i Norge,

Uavhengige utsalg har i gjennomsnitt høyere innkjøpspriser og lavere bruttofortjeneste. Dette gir ifølge rapporten grunn til bekymring for framtidig lønnsomhet i en del mindre bokutsalg som det litteraturpolitisk er sterkt ønskelig å bevare, heter det i rapporten. (©NTB)

Personvernpolicy