Finanskrisen stopper ikke Norges EM-drøm

Generalsektretær Sune Hellström og president Lars-Åke Lagrell i Sveriges Fotballforbund sammen med president i Norges Fotballforbund Sondre Kåfjord og generalsekretær Karen Espelund under pressekonferansen hvor de to forbundene lanserte sitt kandidatur til å arrangere Fotball EM i 2016 Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Generalsektretær Sune Hellström og president Lars-Åke Lagrell i Sveriges Fotballforbund sammen med president i Norges Fotballforbund Sondre Kåfjord og generalsekretær Karen Espelund under pressekonferansen hvor de to forbundene lanserte sitt kandidatur til å arrangere Fotball EM i 2016 Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

<pMed finanskrisen som argument maner Norges Fotballforbund klubbene til forsiktighet. Men forbundets egen EM-søknad skjermes og er et «ikke-tema».</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fotballforbundet maner til forsiktig pengebruk blant norske klubber, men holder selv fast på søknaden om fotball-EM i 2016.

For i fotballens hovedkvarter råder optimisme.

- Det er ett ord som kan oppsummere hvordan vi ser på dette med en EM-søknad og det er entusiasme.

- Selv om det er trange tider så har vi ikke vurdert å endre noe som helst vedrørende EM-søknaden. Den står fortsatt fjellstøtt, sier fotballpresident Sondre Kåfjord til ABC Nyheter.

Ikke tema

Den 9. mars meldte de norske og svenske fotballforbundene formelt det europeiske fotballforbundet (UEFA) om sin felles interesse av å arrangere EM.

Først i februar 2010 leveres den offisielle søknaden om å søke mesterskapet.

Norges fotballforbund (NFF) og Sveriges fotballforbund (SvFF) intensiverer nå arbeidet for å bli en sterkest mulig søker.

- Det er viktig å se på hele kostnadsbildet forbundet med et EM. Selvfølgelig er det utgifter, men det er viktig å ta innover seg at det også er store inntekter forbundet med fotball-EM, både økonomisk og samfunnsmessig. Vi jobber i et lengre perspektiv og mener at denne søknad totalt sett vil være positiv.

- Både vi og svenskene jobber godt, både sammen og på hver vår front, med søknaden, fortsetter fotballpresidenten.

- Men har den oppståtte globale krisen i det hele tatt vært et tema?

- Vi har så langt ikke snakket om den økonomiske situasjonen sett i forhold til det arbeidet vi holder på med. Vi fortsetter som planlagt og vi jobber videre med de planene som foreligger.

- Men dersom situasjonen skulle forverres, hva da?

- Det er ikke noe vi tenker på nå. Jeg kan ikke si noe om hva som kan komme til å skje. Men i og med at dette er et langtidsprosjekt så er den økonomiske situasjonen i dag uavhengig av fremtiden.

Kåfjord er ikke fremmed for at de som eventuelt er kritiske til en slik søknad i fremtiden vil heve sine røster betraktelig og si hva de mener.

- Jeg ser absolutt problemstillingen i og med at det manes til forsiktighet på nær sagt alle felt, også innen fotballen. Men vi mener at det er et viktig poeng at dette er noe som ligger langt frem i tid og at vi derfor må jobbe deretter. Som sagt, det vil være utgifter forbundet med dette, spesielt på anleggs-, overnattings- og sikkerhetssiden, men ringvirkningene av mesterskapet vil til slutt slå positivt ut, sier Kåfjord videre.

Ikke bruk av spillemidler

Det er 12 byer i Norge og Sverige som kjemper om å få bli verter for et av verdens største idrettsarrangement. Ni av dem blir til slutt plukket ut og av de skal fire være fra Norge.

Oslo, Bergen, Stavanger, Bodø, Skedsmo og Trondheim er de byene i Norge som har blitt trukket opp som aktuelle her hjemme.

Forrige helg la NFF frem de foreløpige planene for EM-2016 på Idrettens Ledermøte i Stavanger. Der sa fotballpresidenten at det eneste som nå kunne velte et norsk/svensk-EM var dersom man ble tvunget til å bruke spillemidler.

- Det er fotballforbundet og klubbene som skal ta regninga. Vi kommer ikke til å søke om EM dersom vi må bruke av spillemidlene til norsk idrett, presiserte han.

Personvernpolicy