Overraskende valgseier i India

Overraskende valgseier i India
Overraskende valgseier i India

<pDet regjerende Kongresspartiet har vunnet en overraskende klar seier i parlamentsvalget i India.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange har nå stor tro på at India skal få en stabil regjering som kan føre landet gjennom økonomiske nedgangstider og håndtere det vanskelige forholdet til Pakistan.

– Indias folk har talt, og de har talt med stor tydelighet, erklærte statsminister Manmohan Singh og takket for det han kalte et «massivt mandat».

Observatører hadde på forhånd spådd et uklart mandat etter det én måned lange valget, men etter lørdagens prognoser å dømme får Kongresspartiet 261 av de 543 plassene i nasjonalforsamlingens andrekammer Lok Sabha.

– Når alt kommer til alt, vet India hva som er bra for dem, og de velger alltid rett, sa partilederen Sonia Gandhi.

Tap til høyre og venstre

Både høyresiden og venstresiden er tapere i valget. Det hindunasjonalistiske BJP vedgikk nederlaget lørdag og dets ledere vil nå granske hva som gikk galt. Lederen selv, LK Advani, må trolig gå, skriver BBC.

Kommunistene, som ledet blokken kalt Tredje front, har tapt sin viktige vippeposisjon. Heller ikke de små regionale og kastebaserte partiene hadde mye å glede seg over etter prognosene å dømme.

Tilhengere av Kongresspartiet feiret seieren mange steder i India lørdag. De bar plakater av partilederne, deriblant Rahul Gandhi, som blir sett på som arkitekten bak seieren i de nordlige delstatene.

Gandhi, som er sønn av partilederen og oldebarn til Indias landsfader Jawaharlal Nehru, sees på som en framtidig statsminister for partiet. Den 76-årige Singh sier han ønsker at Rahul med i regjeringen.

Gode tider

Kommentatorer hadde trodd at velgerne ville straffe Kongresspartiet for de pågående nedgangstidene. Men nå tror de at folk likevel ikke hadde glemt at partiet også har styrt landet gjennom den beste økonomiske perioden noensinne.

– Til tross for nedgangen i økonomien i fjor, har de siste fire–fem årene vært de beste i Indias dokumenterte økonomiske historie, sier den politiske analytikeren Mahesh Rangarajan.

Kongresspartiet sier de nå vil fokusere på økonomiske reformer, men toner ned utsiktene til privatisering.

På utenriksfronten vil forholdet til Pakistan dominere. Forholdet har vært på frysepunktet etter terrorangrepene i Mumbai i fjor.

– Resultatene gir regjeringen mye mer handlefrihet enn den kunne ha håpet på, sier Pratap Bhanu Mehta, president for tankesmia Centre for Policy Research.

Personvernpolicy