Vålerenga overvant hjemmeskrekken

SCORET: Jubel etter at VIFs André Muri satte inn 2-0-målet under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Fredrikstad på Ullevaal stadion i Oslo. Foto: Kyrre Lien/SCANPIX

<pBojan Zajic var banens beste i omgangen han spilte, scoret det første målet og la opp til det andre da Vålerenga overvant hjemmebaneskrekken med 2-1 over Fredrikstad.</p

Det var ikke bare oslolagets første hjemmeseier for året. Siden i fjor sommer hadde Vålerenga vunnet bare en av 11 hjemmekamper i serien. Det holder selvsagt ikke for et lag med ambisjoner om å hevde seg i toppen.

Zajic knallet det første målet i krysset og serverte midtstopper André Muri frisparkinnlegget som ble til vinnermålet da Vålerenga la på til tre seirer med sammenlagt 11-2 i mål de siste sju dagene.

Etter en god første omgang mistet Vålerenga mye kreativitet og nesten all framdrift etter at Zajic måtte ut med skade halvveis. Fredrikstad presset på i annen omgang, men fikk ikke mer enn lagkaptein Abgar Barsoms reduseringsmål. FFK er fortsatt uten serieseier mot Vålerenga i Oslo siden 1975.

Kjempemål

Zajic sendte Vålerenga i fortjent ledelse med et kjempemål i det 18. minutt. Han fikk ballen etter fint samspill mellom Martin Andresen og Moa på venstresiden, og fra 17 meters hold dundret han den i krysset uten sjanse for FFK-keeper Lasse Staw.

Baklengsmålet tente Fredrikstad, som overtok initiativet og hadde noen store sjanser til å utligne. I det 25. minutt vant Everton ballen fra Martin Andresen og holdt på å overrumple Troy Perkins med et skudd nesten fra død vinkel, men VIF-keeperen kastet seg innover og holdt ballen på streken. Fire minutter senere styrte Raymond Kvisvik ballen utenfor lengste stolpe på volley etter et delvis blokkert langskudd.

Fire minutter før pause doblet Vålerenga ledelsen, igjen ved hjelp av Zajics presise høyrefot. Hans frispark fra venstre landet perfekt på hodet til André Muri, som hadde løpt seg fri og møtte foran en utspilt Staw.

Vålerenga dominerte totalt i de siste minuttene av første omgang og kunne fort ledet med enda et par mål halvveis.

Snudde

Annen omgang startet med at Muris nikk ble reddet på streken av Hans Erik Ramberg, men så overtok Fredrikstad fullstendig da Vålerenga rotet seg inn i en villmark av støttepasninger.

Lenge holdt oslolaget i sin kompakte 4-5-1-formasjon tett bakover, men en stor dobbeltsjanse for Fredrikstad i det 65. minutt ble fulgt av redusering åtte minutter senere da Abgar Barsom satte inn en dårlig klarering etter Kvisviks frisparkinnlegg.

Fredrikstad fikk ingen store sjanser til utligning før kampens siste minutt, da Kvisviks smarte innlegg fant Raio Piiroja bak Vålerenga-forsvaret. Piiroja tok ned ballen, men bommet regelrett da han skulle sende den forbi Perkins.

Vålerenga kunne juble for hjemmeseier, men Ullevaal-formen kan ikke helt friskmeldes. Annen omgang var dårlig, og det er 11 kamper siden VIF holdt nullen på hjemmebane.