LTTE-sjefen leder selv fortsatt kamp på Sri Lanka

Dette bildet viser ifølge Sri Lankas regjeringshær sivile som forsøker å komme seg bort fra kampene nordøst i landet. Mediefolk får ikke slippe inn i kampsonen, og det er derfor umulig å få bekreftet om opplysninger og foto fra området stemmer med virkeligheten. Lørdag fortsatte regjeringsstyrkene sin framrykking mot de hardt trengte restene av den tamilske LTTE-geriljaen. Foto: REUTERS/SCANPIX
Dette bildet viser ifølge Sri Lankas regjeringshær sivile som forsøker å komme seg bort fra kampene nordøst i landet. Mediefolk får ikke slippe inn i kampsonen, og det er derfor umulig å få bekreftet om opplysninger og foto fra området stemmer med virkeligheten. Lørdag fortsatte regjeringsstyrkene sin framrykking mot de hardt trengte restene av den tamilske LTTE-geriljaen. Foto: REUTERS/SCANPIX

<pTamiltigrenes sjef Velupillai Prabhakaran leder de siste restene av sine geriljastyrker nordøst på Sri Lanka. Ryktene om at Prabhakaran har flyktet til utlandet stemmer ikke, sier en srilankisk militærtalsmann.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Colombo (NTB-AFP-AP): Regjeringsstyrkene på Sri Lanka hevdet lørdag å ha tatt kontroll over den siste rest av kyststripe som de tamilske LTTE-opprørerne har kontrollert. Samtidig sa den srilankiske marinens talsmann Maresh Karunaratne at Prabhakaran fortsatt er i området.

Hustruen til sjefen for LTTEs sjøstridskrefter, T. Sibavesan eller «Oberst Soosai», skal ha fortalt at hennes mann og Prabhakaran holder stand sammen med sine soldater.

– De gjør seg klar til den siste kampen, framholdt Karunaratne lørdag.

Avskåret

To militære avdelinger har de siste dagene rykket fram langs kysten fra hver sin side og lørdag møttes de, opplyser en framtredende militærkilde i Colombo. LTTE-opprørerne er dermed avskåret fra kysten og kontrollerer et stadig mindre område nordøst i landet.

– Tamiltigrene har fortsatt noen få kvadratkilometer land, men kan ikke lenger bruke stranda, opplyser kilden, som sier at det nå bare er et tidsspørsmål før LTTE er knust.

President Mahinda Rajapakse hevdet torsdag at regjeringsstyrkene ville ta full kontroll over det LTTE-kontrollerte området innen 48 timer.

Sivile

Hjelpeorganisasjoner er svært bekymret for sivile som fortsatt oppholder seg i kampsonen på Sri Lanka, og som kan bli rammet av regjeringsstyrkenes nådeløse bombardement av LTTE-mål. Røde Kors mener det er fare for «en humanitær katastrofe med et omfang det er vanskelig å forestille seg», hvis ikke sivilbefolkningen reddes ut.

Ifølge tall fra FN ble rundt 7.000 sivile drept og 16.700 skadd i kamphandlinger på Sri Lanka i tiden fra 20. januar til 7. mai. Mer enn 200.000 har greid å flykte fra kampsonen, og oppholder seg nå i flyktningleirer.

LTTE har kjempet for en egen tamilsk stat i de nordlige og østlige delene av det som nå er Sri Lanka. Mer enn 70.000 mennesker er drept i konflikten som har rast på øya utenfor Indias sørspiss siden 1983. (©NTB)

Personvernpolicy