Kokain i lufta i spanske storbyer

<pNarkotikaforbruket så i Madrid og Barcelona at forskere i enkelte bydeler finner spor av opptil fem narkotiske stoffet i lufta.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forekomsten er størst av kokain, men det er også spor etter amfetamin, hasj, LSD og opiater, skriver de spanske forskerne i siste utgave av tidsskriftet Analytical Chemistry.

I helgene er konsentrasjonen særlig høy, men man skal puste særdeles lenge og vel for selv å bli høy av det man får i seg, konstaterer forskerne.

– Selv ikke om man levde i 1.000 år ville man få i seg en brukerdose kokain, sier forskeren Miren Lopez de Alda.

Forskerne har målt opptil 850 pikogram kokain per kubikkmeter luft, noe som tilsvarer 0,000000000850 gram.

Dette er over åtte ganger så mye som ble målt i de to italienske byene Roma og Taranto i 2007, der det ble funnet rundt 100 pikogram per kubikkmeter luft.

De spanske forskerne understreker at luften som ble målt i Madrid og Barcelona ikke må ses på som representativ for de to storbyene, ettersom målingene ble foretatt i områder nær universitetene der det er stor grad av sannsynlighet for at narkotiske stoffer blir omsatt og benyttet.

Spania regnes som det viktigste transittlandet for narkotika fra Sør-Amerika til Europa og har også det høyeste forbruket av kokain og hasj i Europa. (©NTB)

Personvernpolicy