Upolitisk statsminister tar EU-roret

POSITIV: Jan Fischer i Praha fredag. Foto: Scanpix.
POSITIV: Jan Fischer i Praha fredag. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRegjeringskrisen i Tsjekkia har gjort en mann uten politiske ambisjoner til leder av det sittende EU-formannskapet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Inntil nylig var Jan Fischer sjef for Tsjekkias statistiske sentralbyrå, men lørdag begynte han i sin nye jobb som midlertidig statsminister i landet.

Fischer ble utnevnt av president Václav Klaus etter at sentrum-høyre-regjeringen til Mirek Topolánek i mars ble tvunget til å gå av etter et mistillitsvotum i nasjonalforsamlingen, halvveis ut i EU-formannskapet.

Stri tørn

Fischer, som selv har sagt han er en mann uten politiske ambisjoner, vil få en stri tørn med å lose i havn et budsjett for landet, som er tungt rammet av den internasjonale finanskrisen. Samtidig får han ansvaret for å fullføre det tsjekkiske EU-formannskapet i en tilsvarende turbulent farvann for Unionen.

– De kommende månedene er en avgjørende tid for Tsjekkia og for Europa. Jeg ønsker Jan Fischer all mulig suksess i hans nye rolle, var hilsenen den ferske statsministeren fikk fra EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso da han inntok regjeringskontorene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barroso passet samtidig på å si at Kommisjonen vil gjøre det den kan for å hjelpe ham i jobben.

Utakknemlig

Tsjekkia fikk en utakknemlig oppgave da landet ved juletider overtok EU-formannskapet etter Frankrike, som under president Nicolas Sarkozys ledelse hadde gjennomført et nærmest overenergisk formannskap.

Den globale finanskrisen, krigen i Midtøsten og gasstriden mellom Ukraina og Russland gjorde overgangen ekstra krevende for det ferske EU-landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg fikk det hele en noe udiplomatisk start med et par uheldige støtteerklæringer til Israel da EU ville megle under Gaza-krigen, og et kunstverk utstilt i Brussel med provoserende karikaturer av de 27 EU-landene.

– Vei til helvete

Topolánek fulgte senere opp med å gå i klinsj med Sarkozy, da franskmannen lanserte lån til hjemlig bilindustri mot at de lovte å verne sine arbeidsplasser i Frankrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den frittalende statsministeren hisset også på seg amerikanerne få dager før den nyvalgte presidenten Barack Obama kom på sin første Europa-tur. I en tale til EU-parlamentet sa han at Obamas gigantiske støttepakker for økonomien, paret med politikk om å kjøpe amerikanske varer, var en «vei til helvete».

Uttalelsen ble forsøkt dysset ned fra EU-hold, blant annet ved å skylde på oversettelsesfeil, men Topolánek står fast på formuleringen.

– Jeg er ganske stolt av den. Noen måtte si det. Det var en stor belønning å se setningen min gjengitt i Washington Post, Financial Times og Wall Street Journal på samme dag, sa Topolánek til Financial Times da han gikk av denne uken.

Tilsvarende kost er neppe å vente fra Fischer, som skal lede tsjekkerne fram mot nyvalg i oktober.

Ingen valp

58-åringens eneste politiske bakgrunn er et medlemskap i kommunistpartiet under den kalde krigen på 80-tallet, men det var bare for fremme sin yrkesmessige karriere, har han siden fortalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som landets øverste statistiker har han imidlertid vært med på mange regjeringsmøter, og han kjenner godt president Klaus fra felles akademiske erfaringer fra yngre dager.

Men Fischer vil ikke la det spille inn på sin politiske gjerning,

– Jeg vil ikke være en lydig valp. Og regjeringen vil ikke arbeide etter instruksjoner fra partiene, sier han. (©NTB)