Meny

2300 brannmenn slåss mot flammene

2300 brannmenn slåss mot flammene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2300 brannmenn kjemper mot de voldsomme brannene i California som har sendt tusener på flukt.

Brannmannskapene i California har ennå ikke fått kontroll over den voldsomme skogbrannen ved Santa Barbara i California. Brannen startet onsdag og sprer seg nå raskt i det knusktørre området.

På grunn av sterk vind og ekstrem varme frykter myndighetene at brannen kan bevege seg i retning sentrum av byen, og guvernør Arnold Schwarzenegger har erklært unntakstilstand.

I praksis vil det si at det raskt kan avsettes penger og personell til å bekjempe brannen.

LES OGSÅ: Må rømme fra flammene

2300 brannmenn

Sent torsdag kveld amerikansk tid ble det satt inn flere hundre ekstra brannmenn i kampen mot flammene, slik at det totale antallet brannmannskaper nå 2300. Ifølge avisa San Francisco Chronicle er elleve av dem skadd under slukkingsarbeidet.

Så langt har skogbrannen ødelagt minst 75 hus i velstående nabolag i utkanten av Santa Barbara. Til sammen har 18000 mennesker måttet forlate området.

Ifølge meteorologene vil det fortsette å blåse kraftig. Det kan dermed ta flere dager å få kontroll over brannen, ifølge myndighetene.

Evakuering

Brannvesenet i Santa Barbara ber folk om å ta evakueringsordrene på alvor.

– Kom deg ut i tide, det er vår beskjed. Om du blir advart, betyr det at du bør pakke dine mest nødvendige eiendeler og sette deg i bilen. Om du blir bedt om å evakuere, sett deg i bilen umiddelbart og vri om nøkkelen, sier Dave Sadecki ved brannvesenet i Santa Barbara.

12.000 personer har fått beskjed om at de må være beredt på å evakuere, melder NTB.

Myndighetene har nå åpnet to skoler for å ta imot folk som har måttet forlate hjemmene sine.

Flere branner

Det er tredje gang på ni måneder at Santa Barbara rammes av brann. I november i fjor gikk omlag 200 boliger tapt i en stor skogbrann.

Den gang skyldtes brannen trolig et bål tent av studenter.

Byen Santa Barbara har omlag 100.000 innbyggere og ligger cirka 150 kilometer nord for Los Angeles.

Skiensjente i skogbranndrama

Linn Thomassen (20) fra Skien studerer for tiden i Santa Barbara og opplever den dramatiske skogbrannen på nært hold.

Skiensjenta Linn Thomassen (20) befinner seg for tiden i Santa Barbara hvor hun opplever brannene på nært hold. Foto: Privat.Skiensjenta Linn Thomassen (20) befinner seg for tiden i Santa Barbara hvor hun opplever brannene på nært hold. Foto: Privat.

– Vi merker veldig godt til brannen i og med at vi er veldig mye nede i sentrum, men hovedgaten der er visstnok evakuert i dag. Da vi var der på tirsdag, fikk vi aske i øunene og klærne luktet grill. Jeg ser også flammene fra der jeg bor, forteller hun til ABC Nyheter.

Hun beskriver en by hvor folk er preget av forvirring, hvor enkelte pakker ned klærne og er klare til å evakuere på kort varsel, mens andre slapper mer av og tar det som det kommer.

– Foreløpig er vi helt trygge. Myndighetene her er veldig flinke og evakuerer i god tid slik at ingen blir skadet, forteller hun.

– I dag er månen oransje på grunn av all røyken. Det er veldig spesielt å se på. Men forhåpentligvis løyner vinden snart og brannen blir slukket.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus