Meny

Fikk pris for BBC-kritikk

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den store journalistprisen 2009 til TV2.

Bergen (NTB-Kjell Sletta): Tre medarbeidere i TV 2 fikk Den store journalistprisen 2008 for reportasjen «Sultbløffen». Prisen ble delt ut onsdag kveld i Bergen.

Reportasjen handler om en påstått sultkatastrofe i Niger i 2005, og den setter spørsmålstegn ved troverdigheten til både den engelske TV-stasjonen BBC og til norske Jan Egeland.

Egeland var FNs nødhjelpskoordinator, og på bakgrunn av dramatiske TV-bilder fra BBC bidro han til en omfattende nødhjelpsoperasjon i landet.

Kritisert

Da TV 2-medarbeiderne Per Christian Magnus og Robert Reinlund dro til Niger i ettertid for å lage reportasje, fant de ikke folk som kunne fortelle om noen sultkatastrofe. Dette resulterte i dokumentaren som de to laget sammen med Anne Marie Groth fikk den gjeveste prisen for under mediepristildelingen på Nordiske Mediedager.

Juryleder Sven Egil Omdal sa i begrunnelsen for prisen at det skal mot til å kritisere medier og institusjoner som blir lyttet til. Reportasjen tar opp en rekke mediekritiske spørsmål, og den har ikke uventet møtt sterk motstand fra BBC.

– Reaksjonen fra BBC viser medienes lave terskel for selv å bli gransket, sa Omdal da han overrakte prisen.

Mange priser

En lang rekke aviser, ukeblader, magasiner, nettsteder og web-TV fikk priser og hederlig omtale under utdelingen.

Bergens Tidende ble kåret til årets avis, en heder avisen også fikk for to år siden. Juryen begrunner tildelingen blant annet med at avisen i en årrekke har vært pådriver for nytenkning og produktutvikling, og har gjennom flere år våget å satse betydelige ressurser på presentasjon. Dette har gjort den til en nasjonal trendsetter.

Årets nettsted ble Aftenpposten.no mens VG fikk pris blant annet i klassen for web-TV. Reportasjen om pågripelsen av Lommemannen ble Årets nyhetsreportasje.

Årets ukeblad/magasin ble ungdomsbladet Topp. Her sier juryen at bladet har satset riktig og dermed klart å få en positiv utvikling og øke opplaget.

Mediedager

De Nordiske Mediedager i Bergen ble åpnet av kulturminister Trond Giske (Ap) onsdag. Statsråden var ikke personlig til stede, men deltok via TV-skjermen.

– Det passer jo bra, ettersom stadig mer går digitalt, bemerket kulturministeren. Torsdag skal han komme til Bergen for å dele sine tanker om norske mediers framtid med deltakerne på mediedagene.

Nordiske Mediedager har samlet over 1.300 mediefolk til årets arrangement, og festivalsjef Guri Heftye sa under åpningen at hun er svært fornøyd med deltakelsen, ikke minst på bakgrunn av finanskrise og innsparinger i mediene.

Det er over 40 sesjoner som dreier seg om avis, internett, TV, film og andre medier. Mediedagene avsluttes med Gullruten, TV-bransjens prisutdeling, lørdag. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus