Meny

Marilyn French er død

Den amerikanske forfatterinnen Marilyn French på besøk i Norge i 1997 hvor hun leste fra sin siste roman «Min sommer med George». French døde lørdag, 79 år gammel. Foto: Scanpix / Bjørn Harry Schønhaug.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske forfatteren og feministen Marilyn French er død, 79 år gammel.

Ifølge The New York Times døde den kjente feministforfatteren av hjertesvikt på Manhatten i New York lørdag.

Marilyn French gjorde seg først bemerket gjennom sin kritikk av hvordan kvinnerollen utviklet seg i tiden etter andre verdenskrig. Senere ble hun enda skarpere i kritikken.

I 1977 ga hun ut sin første roman, «The woman's Room» (som på norsk fikk tittelen «Kvinner»). Romanen handlet om kvinnefrigjøring i USAs middelklassemiljø og er regnet for å være en av kvinnelitteraturens klassikere.

Romanen ble oversatt til 20 språk og solgte i over tyve millioner eksemplarer verden over. Den var også med på å gjøre French til en ledende, om enn kontroversiell, feminist.

«Mitt mål er å forandre hele den sosiale og økonomiske strukturen i den vestlige sivilisasjonen, å gjøre den til en feministisk verden», er et av utsagnene hun er kjent for.

I 1992 ble Marilyn French diagnostisert med kreft og fikk beskjed om at hun bare hadde måneder igjen å leve. French vant imidlertid kampen mot kreften og fortsatte å publisere bøker.

Marilyn French ble født i Brooklyn den 21. november 1929.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus