Meny

Mexico frykter H1N1-stempel

Termiske kameraer overvåker passasjerer på den internasjonale flyplassen i Seoul i Sør-Korea. Stadig flere land melder om utbrudd av det nye H1N1-viruset, mens Mexico håper å se en stabilisering i utbruddet. Foto: REUTERS / Seo Myong-kon / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mexico fortviler over reiserestriksjoner og tiltak mot mexicanske statsborgere i utlandet.

Mexico by / Genève (NTB-AFP-Reuters): Samtidig øyner myndighetene håp om at influensaepidemien i landet er i ferd med å avta.

Det nye H1N1-viruset er hittil påvist hos over 500 mennesker i Mexico. Det offisielle tallet på døde er oppjustert til 19, men landets helseminister er likevel forsiktig optimist.

- Vi ser færre alvorlige tilfeller hver eneste dag, og dødsraten faller, sier helseminister Jose Angel Cordova.

Millioner av mexicanere fulgte i helgen myndighetenes oppfordring om å holde seg hjemme, utesteder holder stengt og gatene er usedvanlig folketomme.

Spredning

I alt 19 land hadde søndag bekreftet utbrudd av influensaviruset H1N1, også kjent som svineinfluensa, og Verdens helseorganisasjon (WHO) meldte om over 780 smittetilfeller på verdensbasis.

I Colombia ble det første bekreftede tilfellet av sykdommen oppdaget, mens spanske myndighetene bekreftet at antallet nye tilfeller av H1N1 er doblet til 40.

Bare seks av pasientene behandles imidlertid på sykehus, mens de 34 andre allerede er relativt friske og har reist hjem.

WHO sier H1N1-viruset foreløpig ikke viser tegn til vedvarende spredning i andre regioner enn Nord-Amerika, men fastholder at faren for en pandemi er overhengende.

Ifølge amerikanske myndigheter rammer sykdommen særlig unge mennesker, og i USA er det registrert svært få smittetilfeller hos folk over 50 år.

Rettferdig behandling

Mexicos utenriksminister Patricia Espinosa ber innstendig om rettferdig behandling av mexicanere og mexicanske varer i utlandet og kritiserer Kina, Peru, Argentina, Cuba og Ecuador for å ha innstilt alle flyginger til Mexico.

- Vi er overrasket over at slike urettferdige tiltak er vedtatt, sier hun ifølge BBC.

Samtidig ber hun mexicanere unngå reiser til Kina som følge av tiltakene mot mexicanske statsborgere i landet. For i tillegg til å innstille alle flyginger til Mexico har kinesiske myndigheter også satt over 50 mexicanere i karantene på grunn av H1N1-utbruddet.

Ifølge den mexicanske ambassaden viser ingen av dem tegn på sykdom med unntak av en mann som er bekreftet smittet av H1N1, men Beijing sier tiltakene er berettigede og lovlige.

Krangelen kan forkludre et tidligere ganske så varmt forhold mellom Kina og Mexico.

- Dette er diskriminerende tiltak uten grunnlag, sier Espinosa.

Handel

Sammen med USA og Canada, som også er hardt rammet av influensautbruddet, ber Mexico i tillegg om influensautbruddet ikke må brukes som begrunnelse for handelsrestriksjoner.

Nesten 20 land har innført importforbud mot svinekjøtt fra Mexico, USA og Canada som følge av H1N1-utbruddet, til tross for at det ikke foreligger bevis for at influensaen smitter fra svin til mennesker.

Tvert imot tror canadiske myndigheter at en svineflokk i Alberta er blitt smittet av en person som hadde besøkt Mexico. Nå som influensaen også er oppdaget blant griser, bør overvåkingen av sykdommen være ekstra nøye, uttalte WHO søndag. Men organisasjonen anbefaler ikke slakting som et ledd i kampen mot influensaen.

I Egypt har myndighetene gått så langt som å beordre at hele landets grisebesetning skal slaktes på grunn av frykt for H1N1-smitte.

Det kom søndag til sammenstøt mellom fattige grisebønder og politi i hovedstaden Kairo da oppdretterne forsøkte å hindre at grisene ble tatt til slakting.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus