- Har ingen vinnersak

MÅ VELGE: Dagfinn Høybråten og KrF stiller ikke med et klart regjeringsalternativ før valget, men kan likevel få stor innflytelse etter valget. Foto: Scanpix.
MÅ VELGE: Dagfinn Høybråten og KrF stiller ikke med et klart regjeringsalternativ før valget, men kan likevel få stor innflytelse etter valget. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKristelig Folkeparti mangler den ene saken som frir til velgerne utenfor den gamle kjernen, mener analytiker Frank Aarebrot.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landsmøtet i Kristiansand har understreket KrFs behov for gode støttespillere for å få innflytelse. Partiet har brukt mye tid på en ekteskapslov som resten av Stortinget ikke vil endre, bistandsøkning på ti milliarder kroner og fattigdomspolitikk.

Nei til Frp

Videre har de sagt et soleklart nei til å inngå i en regjering sammen med Fremskrittspartiet, noe som ble understreket av Dagfinn Høybråtens åpenbare engasjement da han anmodet partiet om å utelukke et slikt samarbeid.

Signalet om at man kan tenkes å åpne for fjerning av den kristne bekjennelsesparagrafen, samt at man fortsatt ønsker et tettere samarbeid med Senterpartiet, kan sees som et steg for å tiltrekke seg helt nye velgergrupper enn det partiet har i dag, men den ene klare velgersaken har ikke åpenbart seg.

Valgforsker Frank Aarebrot mener det er klart at partiet sliter med å finne tilbake til velgerne som støttet partiet sist man satt i regjering, og at man ikke har en klar plan for å vinne dem tilbake heller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- KrF er jo et parti som er veldig tradisjonelt, og de holdes liv i av sine faste velgere og støttespillere. Samtidig er det jo en god del av velgermassen som har et ønske om å være nøytrale i forhold til borgerlig og sosialistisk side av politikken, og de finner et alternativ i KrF, sier Aarebrott.

Ikke sterke nok saker

Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen mener KrF mangler den ene store saken foran valget. Foto: Scanpix.Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen mener KrF mangler den ene store saken foran valget. Foto: Scanpix.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener partiet, selv med sine knappe seks prosents oppslutning, ikke står i fare for å bli mindre enn i dag, til tross for at han ikke ser at de har sterke nok saker til å vokse i nevneverdig grad.

- Strategien til Kristelig Folkeparti er jo litt merkelig fordi det virker som om de elsker å feire de tapte slag. Som nå i helgen når de går inn for å snu på ekteskapsloven til tross for at ingen andre har lyst til å ta det slaget. Da blir de liksom symbol på de kristne verdiene, selv om ingen av de som stemmer på KrF kan regne med at de klarer å vende om på loven, sier Aarebrott.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De gjorde det samme i 1981 da de kjempet inn et vedtak om å snu abortloven, som gjorde det uaktuelt for dem å sitte i regjering det året. Så gikk de tilbake på dette i 1983, og inngikk regjering sammen med Willoch, sier Aarebrott til ABC Nyheter.

Han ser samtidig at partiet har en fremtid, og spesielt den nye generasjonen i ledelsen med Knut Arild Hareide og andre nestleder Inger Lise Hansen kan være med på å snu trenden, mener han.

- De har en klar ressurs i ungdommene i partiet. De er veldig dyktige politikere, som kommer til å sette sitt preg på det norske samfunnslivet i årene som kommer, mener Aarebrot.

- Må bli bedre

Knut Arild Hareide og Inger Lise Hansen representerer en ny tid i KrF. Foto: Scanpix.Knut Arild Hareide og Inger Lise Hansen representerer en ny tid i KrF. Foto: Scanpix.

En som har fått stor oppmerksomhet for sine syn på ordbruken i debatten om ekteskapsloven er lederen for programkomiteen Knut Arild Hareide. Han har absolutt hatt hånden på rattet under utformingen av partiets politikk, og han mener man har tatt grep om store og viktige tema, men at man kanskje mangler den ene store saken som kan sørge for velgerstorm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi må absolutt bli bedre til å fortelle om vår politikk. Dette landsmøtet har dreid seg mye om internkommunikasjon, samtidig som vi har måttet ta stilling til en regjering som vi fjerne kristendommen fra samfunnet, sier Hareide til ABC Nyheter.

Han mener partiet har en politikk som svært mange faktisk støtter, men at de kanskje ikke bestandig vet om det selv. Det å ta vare på en humanistisk og kristen kulturarv er noe han tror mange er opptatt av.

- KrF treffer mange

- Jeg opplever at jeg har kolleger, uten at jeg skal henge dem ut spesielt, som tar tester på internett og er genuint overrasket når de har fått til svar at de støtter KrF. Jeg tror det er mange som står nærmere KrF enn det de tror selv, sier han.

Han er enig med Aarebrott at man i år mangler vinnersaken over alle vinnersaker, men sier at det er helt naturlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- En sak som kontantstøtten, og den medgangen vi fikk med den i 1997 kommer bare hvert 20. år. Vi tror uansett at folk bør være opptatt av den valgfriheten vi ønsker at man skal ha. I dag har vi tross alt en regjering som bare vil by på kaffe, når vi nå har valget mellom det og te, sier Hareide.

Kan havne på vippen

Professor ved universitetet i Oslo og valgforsker Hanne Marthe Narud mener KrF har god sjanse til å få gjennomslag for en del av sine kjernesaker, men sier at valgkampen i stor grad dreier seg om å vinne tilbake velgere som partiet tidligere har tapt til Frp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sist valg tapte partiet mange på grunn av Israel-spørsmålet. Det er vel først og fremst her de har potensial til vekst. Da er saker som ekteskapsloven, kontantstøtte og bistand viktige tema, som kan slå positivt ut, sier Narud til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener det ikke er noen grunn til å frykte at velgermassen skal minke mer enn den allerede har gjort, og at partiet ikke har noen naturlige hovedmotstandere som de må kjempe om kjernen av partiet med. Hun tror også at KrF kan havne på vippen, hvis den rødgrønne regjeringen ikke får det flertallet de ønsker seg.

- Holder på røttene

- De har mange friere, og jeg tror ikke det er noen partier, utenom SV, som ikke kan tenke seg å få støtte fra KrF, hvis det skulle være nødvendig. Gjennom årene har de fått mange seire for sin politikk gjennom slike samarbeider, sier hun.

Kristelig Folkeparti satser tungt på å holde på røttene i partiet, samtidig som familie, fattigdom og bistand fremheves som viktige områder. Det å håndtere finanskrisen har ikke blitt nevnt i en økonomisk setting, men familiepolitikken, sosialstønadsordninger og de nære sakene blir hyppig nevnt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er et parti som vi bremse den sekulære utviklingen i samfunnet, og man prøver å bli som de store kristendemokratiske partiene i Europa. Bondevik sa det ganske bra under landsmøtet, da han pekte på at det er viktig å holde på røttene, samtidig som man må ta inn over seg at det man lager politikk for 2009, sier hun.