700.000 liter kloakk i timen rett ut i Mjøsa

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOm lag 700.000 liter kloakk har hver time siden onsdag flommet rett ut i drikkevannskilden Mjøsa. Mattilsynet er varslet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som renner ut i Mjøsa nå, er det vi på godt norsk kaller kloakk, sier informasjonsrådgiver Lise M. Brodal i det interkommunale vann- og avløpsselskapet Hias til NRK.

Fagfolk jobbet torsdag på spreng for å få kontroll på utslippet. Det var tidlig torsdag ettermiddag for tidlig å si når Hias klarer å stoppe lekkasjen.

Utslippet tilsvarer årlig kloakk fra seks gjennomsnittlige husstander.

Flyter

– Vi har hatt nede en dykker som har konstatert at det er en flenge i avløpsrøret som går mellom Tjuvholmen og Sandvika ved Hamar. Dette er hovedavløpsledningen fra deler av Ringsaker og Hamar, og er kloakk fra husholdninger og industri i disse kommunene, sier Brodal.

Kondomer, bind og avføring flyter i strandkanten ved Tjuvholmen, og måkene holder fest, skriver Hamar Arbeiderblads nettutgave.

Hias skjønte noe var galt da det onsdag ble oppdaget påfallende liten tilførsel av avløpsvann. Selskapet har innkalt en beredskapsgruppe og meldt fra til Fylkesmannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drikkevann

Mjøsa er drikkevannskilde og Hias tar i bruk både klor- og UV-rensing før vannet sendes ut til husstander som får drikkevann fra Mjøsa.

– Faren for at drikkevannet fra vårt anlegg skal bli forurenset ser vi på som svært liten, ettersom dette inntaket ligger dypt og langt fra denne lekkasjen. Vi har likevel satt i gang ekstra prøvetaking for å være på den sikre siden, sier Brodal.

Hun opplyser at lekkasjen oppsto på et gunstig sted i forhold til vannstrømmer, noe som vil føre til at utslippene løses opp raskere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Må koke vannet

Mattilsynet tror heller ikke at det er fare for at drikkevannet til dem som er tilkoblet det offentlige systemet. Men mange har private drikkeanlegg tilknyttet Mjøsa, og disse blir nå oppfordret til å koke vannet, skriver Østlendingen.

– Har du drikkevann fra Hias sitt anlegg har du ingenting å frykte. Vi forventer ikke at det skal bli nødvendig med noen tiltak for disse abonnentene, sier seksjonssjef Bente Fauske i Mattilsynet.

Det er foreløpig ukjent hvilke miljøkonsekvenser utslippet kan få for dyre- og plantelivet i Norges største innsjø, og for badevannskvaliteten senere i år.

– Dette vet vi lite om ennå, og er en del av det beredskapsgruppen diskuterer, sier Brodal. (©NTB)