Åpen for alle - alltid

Skapte twitter-storm

(Skjermdump: Twitter)
(Skjermdump: Twitter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn 18-årig norsk blogger skapte twitterstorm etter å ha blitt kalt «drittunge».</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 18-årige bloggeren Even Sandvold ble så frustrert over å ikke kunne få tak i det nye albumet til yndlingsbandet på lovlig vis utenfor USA, at han ut kommentaren «Typisk! Ikke klag over piratkopiering» på Twitter.

Da sprakk det for Terje Pedersen i Warner Music.

- Da syns jeg du skal stjele den, så kan du skryte av prosessen på drittungebloggen din etterpå. Vil jo ikke at du skal være sint, skrev han tilbake.

På kort tid tente dette en twitterstorm mot Warner Music.

Kraftig medium

Even Sandvold er ihuga Dave Matthews-fan og så på Facebook at bandets nye albumet blir sluppet bit for bit med jevne mellomrom på iTunes Music Pass. Men da han klikket på lenken fant han ut at dette kun var et tilbud for amerikanere.

På det sosiale nettstedet Twitter la han derfor ut en melding hvor han uttrykte sin frustrasjon, og meldingen ble snappet opp av Terje Pedersen i Warner Music. Da Sandvold så Pedersens svar skrev han et lengre innlegg på bloggen sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg skriver at jeg synes det er leit at jeg ikke får kjøpt lovlig via iTunes Music Pass bare fordi jeg bor i feil land, og at jeg ikke synes det er forunderlig at piratkopiering finnes når innhold begrenses på denne måten.

Både twitter-meldingene og blogginnlegget ble raskt plukket opp og lagt ut av flere på både twitter og andre blogger. Saken skapte en storm mot både Warner Music og Terje Pedersen. Tre timer etter sin opprinnelige melding måtte Pedersen ut å beklage.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det burde jeg aldri gjort, og selv om skaden er uopprettelig, så vil jeg gjerne be om unnskyldning for å ha skrevet en slik flåsete slengbemerkning, i stedet for å ta han på alvor. Som en annen twitrer fikk fortalt meg, så befinner jeg meg tross alt på bortebane, skrev han i en kommentar på Sandvolds blogg.

Han skrev videre at det i løpet av den korte tiden som var gått hadde blitt opprettet blogger, grupper og egne tags der både Warner og han blir latterliggjøres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det har eksplodert, og jeg har fått hundre nye (u)venner på Twitter. Ja, dette er et kraftig medium, og forteller meg på en svært tydelig måte at man skal være forsiktig med hva man sier i det offentlige rom.

Betent tema

Even ble kalt Even ble kalt "drittunge" av en Warner-ansatt (Foto: Heidi Nordby Lunde)

Øyvind Solstad i NRK Beta skrev om Pirate Bay-dommen i Sverige at platebransjen er utdatert i sin tenkning når det begrenser tilgangen til musikk på bakgrunn av landegrenser som ikke finnes i den virtuelle verden.

I unnskyldningen skriver Pedersen at debatten om fildeling er et betent tema som vekker mange følelser og stort engasjement.

På Redaktørforeningens Vårmøte i dag fortalte Even Sandvold om prosessen og hvordan han har fulgt opp. Han har akseptert unnskyldningen til Terje Pedersen.

- Jeg la ut et nytt innlegg på bakgrunn av unnskyldningen fra Pedersen, det er bare rett og rimelig. Det var aldri meningen at dette skulle bli et angrep mot hans person, sa han.

Se Even Sandvold prøve å forklare redaktørene hva Twitter er: