Minnet en offiser med mot og vilje

FLØY LAVT: Hercules-flyet med kaptein Trond Petter Kolsets båre ombord fløy lavt over Oslo før det landet på Gardermoen tirsdag ettermiddag. (Foto: Scanpix)
FLØY LAVT: Hercules-flyet med kaptein Trond Petter Kolsets båre ombord fløy lavt over Oslo før det landet på Gardermoen tirsdag ettermiddag. (Foto: Scanpix)

<pKaptein Trond Petter Kolset (30) ble minnet som en livsglad person av sjefen for Forsvarets etterretningstjeneste, generalmajor Torgeir Hagen, under båreseremonien på Gardermoen tirsdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om norske tap i Afghanistan

* 17. november 2009 ble den 30 år gamle norske etterretningsoffiseren kaptein Trond Petter Kolset fra Steinkjer drept av en selvmordsbomber vest for Mazar-i-Sharif i Badghis-provinsen.


* 8. november 2007 ble den 22 år gamle soldaten Kristoffer Sørli Jørgensen drept av en veibombe nord for Maimana i Faryab-provinsen.


* 23. juli 2007 ble spesialsoldaten Tor Arne Lau-Henriksen (33) skutt og drept i et angrep i Lowgar-provinsen sør for Kabul.


* 23. mai 2004 ble soldaten Tommy Rødningsby drept under et rakettangrep mot en bilkolonne i Kabul. (NTB)

Trond Petter Kolset fra Steinkjer ble drept av en selvmordsbomber vest for Mazar-i-Sharif i Badghis-provinsen fredag. Tirsdag klokken 16 landet flyet med båren på Gardermoen, der Kolsets familie, Forsvarets ledelse og Etterretningstjenesten deltok i en kort og verdig minneseremoni.

Satte spor

Generalmajor Torgeir Hagen var Kolsets øverste militære sjef. På vegne av Forsvaret meddelte han Kolsets etterlatte den største medfølelse.

– Han var av det kaliber som setter tydelige og merkbare spor etter seg. Derfor blir også fraværet og savnet så stort. Han hadde vår største respekt som menneske og offiser, sa Hagen blant annet.

Hagen beskrev Kolset som et livsglad menneske, som sjenerøst delte av sitt overskudd med alle han omga seg med.

– Som kaptein var Trond Petter Kolset en idealist som både våget, og ville by på seg selv. Han hadde en dyp og ektefølt respekt for andre. Han var en offiser med mot og vilje, sa generalmajoren.

Sto mange nær

Feltprest major Sverre Stai henvendte seg til Trond Petter Kolsets forlovede og til hans øvrige familie. Stai understreket Kolsets kjærlighet både til Norge og til Afghanistan.

– Mange sto Trond Petter nær, sa Stai.

Presten fortalte blant annet også at den avdøde offiseren med stolthet har vært knyttet til Forsvaret helt siden han gikk inn i HV-ungdommen 16 år gammel.

«De beste»

Skuespiller Lise Fjeldstad leste diktet «De beste» av Nordahl Grieg som det eneste kunstneriske innslaget i den delen av seremonien som ble vist av NRK og uten øvrig presse til stede.

Under hele seremonien var Kolsets båre drapert med det norske flagget.

Til stede var blant andre også forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og forsvarssjef Sverre Diesen.

Flyet med båren tok av fra Afghanistan i 6-tiden tirsdag og landet på Rygge tirsdag ettermiddag. Der ble båren lastet over til et militært Hercules transportfly for den siste etappen til Gardermoen. På vei til Gardermoen fløy flyet med båren lavt over Akershus festning i Oslo. (©NTB)

Personvernpolicy