- Umulig å trekke oss ut alene

KLAR TALE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre slår fast at det ikke er aktuelt å ensidig trekke styrkene ut fra Afghanistan. Bilder er fra et Afghanistan-besøk i 2008. Foto: Scanpix
KLAR TALE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre slår fast at det ikke er aktuelt å ensidig trekke styrkene ut fra Afghanistan. Bilder er fra et Afghanistan-besøk i 2008. Foto: Scanpix

<pUtenriksministeren mener Norge ikke kan trekke seg ut av Afghanistan alene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jonas Gahr Støre var klarere enn noensinne da han inntok talerstolen under Arbeiderpartiets landsmøte søndag.

- Vi gikk inn sammen med våre partnere. La dette være klart. Vi blir til vi går ut sammen med dem, sa utenriksministeren fra talerstolen.

Etter talen bekreftet han overfor ABC Nyheter at en ensidig uttrekning fra norsk side, som blant annet SV har programfestet, er umulig for Norges posisjon i Nato.

- Ikke norsk prosjekt

- Vi har ikke gått inn som en ensidig norsk prosjekt. Vi har gått inn som en del av et Nato-bidrag. Da mener jeg at til forskjell for andre operasjoner der vi går inn alene, som FN, tror jeg det er fundamentalt for en allianse at vi er solidariske i det prosjektet, sier Støre.

Helt siden regjeringspartner SV vedtok at de vil trekke norske soldater ut fra Afghanistan, men samtidig opprettholde den sivile bistanden, har utenriksministeren måttet svare på spørsmål om en slik hjemhenting av norske soldater er aktuelt.

- Alle land må være med og det er fundamentalt. Arbeiderpartiet har hatt Nato-solidariteten i ryggraden siden 1949. Nye generasjoner har hatt den, og det er helt avgjørende at vi har den framover, sier han.

Arbeiderpartipolitikeren sier et slikt vedtak ville være katastrofalt for Norges innflytelse i Nato, som er den eneste organisasjonen som står som garantist for Norges sikkerhet.

- Vil lukke ørene

- Hvis de tror at det er mulig å trekke seg ut over natta, og så etterpå komme til bords blant allierte for å diskutere strategi, tar de feil. Her er det sammenheng med det du er villig til å stille opp med og gjennomslag.

- Hvis jeg kom til neste Nato-møte etter at Norge har trekt seg ut, og rakk hånden i været så tror jeg nok at ørene ville bli lukket. Holdningen må være at vi gjør dette sammen, ikke fordi et land trekker seg ut. Vi så nylig Spania som varslet at de går ut av Kosovo. Det var ikke en enkelt sak å ta inn i Nato, forteller utenriksministeren, men han vil ikke kommentere om Spania har fått problemer innad i Nato etter beslutningen.

- Bare mer konkret

SVs forsvarspolitiske talsmann, Bjørn Jacobsen, mener SV bare sier det Arbeiderpartiet og Støre mener.

- Vi er bare mer konkret enn Arbeiderpartiet. Jeg forstår at Støre sier det han gjør, men det er jo helt klart at regjeringen allerede følger det sporet vi i SV står for. Det jobbes hardt for å øke den sivile bistanden til Afghanistan, og Støre har jo satset på å gjøre hjemveien klar, sier Jacobsen til ABC Nyheter.

- Det finnes avstand mellom SV og Arbeiderpartiet, men vi er klare på at vi vil at Støre skal fortsette det arbeidet han har påbegynt, men vi mener at vi ikke skal være en del av den angrepskrigen som Nato fører i Afghanistan. Vi er derimot ikke motstandere av et militært bidrag i FN-regi, sier Jacobsen.

- Henger ikke sammen

Støre karakteriserer uenigheten på en litt annen måte, og gjør det klart at han er fundamentalt uenig med SVs analyse av situasjonen.

- Jeg er uenig med SVs konklusjon. Men jeg gjentar at vi ikke skal stå en dag lengre enn nødvendig. Der jeg skiller meg fra SV er at de sier at vi skal ut militært og bare fortsette å gi humanitær hjelp. For meg henger ikke det sammen. Jeg tror at vi må de to tingene må samkjøres bedre, men at det ene ikke må tas ut, sier Støre.

- Jeg tror det Bjørn Jacobsen undervurderer, er at hvis man ønsker å ha en stemme må man være med på hele pakka, sier Støre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus