20 år siden Hillsborough-tragedien

20 år siden Hillsborough-tragedien
20 år siden Hillsborough-tragedien

<pOnsdag er det 20 år siden 96 personer mistet livet i Englands verste fotballtragedie. Etterspillet brakte med seg en revolusjonering av stadionsikkerheten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15. april 1989 var en dag som innbød til fotballfest i Sheffield. Klar himmel og forventninger om en spennende kamp ventet Liverpool- og Nottingham Forest-tilskuerne som ville overvære FA-cupsemifinalen på Hillsborough stadion.

Like før kampstart var det fortsatt tusenvis av fans som prøvde å komme inn på arenaen. Det skapte en farlig tilstand der liv sto på spill i inngangspartiet. Da ble port C også åpnet.

Supportere strømmet inn til de allerede overfylte tribunene, og resultatet ble tragisk. 96 personer ble klemt i hjel mot stålgjerder.

– Like ved meg sto det døde mennesker, de sto oppreist, sa Liverpool-supporteren Adrian Tempany. Han overlevde ulykken.

– Den eneste trøsten jeg kunne finne var at det var tusenvis av mennesker som fortsatt var i live, som ropte etter hjelp. Vi ropte at det var døde mennesker her inne, sa han.

– Mindre og mindre luft

Politiet som var på kampen la ikke merke til tragedien umiddelbart. Kampen ble startet, mens tilskuere døde på tribunen. Etter seks minutter ble kampen stoppet, og en port i gjerdene som skilte supporterne fra banen, ble åpnet.

– Skrikene var forferdelige, presset var grusomt. Men jeg prøvde fortsatt å se kampen. Jeg var ikke interessert, men måtte tenke på noe annet enn det som skjedde på tribunen. Vi fikk mindre og mindre luft hele tiden, sa Peter Carney etter å ha reddet seg ut.

I etterkant av tragedien ble det iverksatt en gransking under lord Peter Taylor. Granskningsrapporten konkluderte med at alle fotballbaner i England måtte bygges om, ståtribunene og gjerdene som skilte supporterne fra banen måtte fjernes.

– Måtte skje

– Hvis man ser på organiseringen av fotball i England og Skottland er det tydelig at alt sammen bunner i tragedien i Sheffield for 20 år siden, sier FIFA-president Sepp Blatter.

– En slik tragedie måtte skje et sted. Gang etter gang skjedde det hendelser uten at vi lærte av dem, men etter Hillsborough lærte vi, sier FA-sjef David Triesman.

Onsdag skal det avholdes en rekke minnemarkeringer i Liverpool, men også rundt om i England. Statsminister Gorden Brown understreker hvor viktig tragedien er for hele landet.

– Det er en dag vi aldri kommer til å glemme, den er brent inn i minnet vårt. Jeg husker hvordan Liverpool-fans hjalp hverandre, hvordan de kom til unnsetning når noen trengte hjelp til å redde andre, sier Brown til Liverpool Echo.


Har du en hilsen til de sørgende? Del din kondolanse i kommentarfeltet.

Personvernpolicy