Avslører britiske agenter

Hovedkvarteret til den hemmelige britiske etterretningstjenesten MI6 ved Thames i London.
Hovedkvarteret til den hemmelige britiske etterretningstjenesten MI6 ved Thames i London.

<pDe britiske etterretningsbyråene MI5 og MI6 måtte gi tapt da de forsøkte å stoppe en historiebok om britisk agentvirksomhet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gordon Thomas bok «Secret Wars – One Hundred Years of British Intelligence inside MI5 and MI6» skal angivelig navngi hemmelige agenter fra britisk etterretning som tidligere ikke er identifisert. Boka er nå lett tilgjengelig i USA, og vil ikke bli stoppet, melder The Guardian.

Journalister og redaktører i Storbritannia blir nå bedt om å rådføre seg med Andrew Vallance i «Defence notice Advisory Comittee», en komitee som oppfordrer media til frivillig selvsensur i saker som gjelder forsvar, sikkerhet og hemmelig agentvirksomhet, før de publiserer navnet på agenter i boken.

Historieboken markerer hundreårsjubileet til etterretningsbyrået MI5 og ble publisert i USA for to måneder siden. Der ble den godt mottatt av blant annet Los Angeles Times. Den blir utgitt i Storbritannia i mai.

Under arbeidet med boken har Gordon Thomas snakket med kilder fra MI5, MI6, Mossad, Stasi og CIA.

Det erklæres nå fra offisielt britisk hold at publikasjonen ikke er «velkommen», men at den heller ikke kan stoppes.

I 1985 oppstod en lignende situasjon da den tidligere MI5 agenten Peter Wright ville gi ut sin selvbiografi «Spycatcher». Den gang reagerte statsminister Margaret Thatcher med å beskylde Wright for forræderi og å kneble pressen i forbindelse med omtale av boken. Boken ble midlertidig stoppet for så å bli utgitt i 1987.

I dette tilfellet er det lite britiske myndigheter kan gjøre. Gordon Thomas har aldri har hatt noen tilknytning til M16 eller MI15 som stiller krav til hans lojalitet.

Personvernpolicy