– Mannskapet tok kontroll over kapret skip

KAPRET: Dette er skipet som ble kapret onsdag morgen. Nå skal mannskapet ha tatt kontrollen fra piratene. Foto: Scanpix.
KAPRET: Dette er skipet som ble kapret onsdag morgen. Nå skal mannskapet ha tatt kontrollen fra piratene. Foto: Scanpix.

<pMannskapet har kontroll over skipet. Har tatt en pirat som gissel, mens piratene har kapteinen som sitt gissel.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kapringen av et Mærsk-skip i Indiahavet tok en ny dramatisk vending onsdag kveld. Mens mannskapet vant tilbake kontrollen over skipet, tok piratene kapteinen som gissel.

Det amerikanske nyhetsbyrået AP ringte onsdag kveld til skipets satellittelefon. Mannen som svarte, kunne da fortelle at mannskapet hadde tatt en pirat til fange.

Med piraten som gissel klarte det amerikanske mannskapet på 20 å få kontroll over skipet igjen, forteller mannen. Piratene tok på sin side kapteinen på skipet som gissel og forskanset seg i en livbåt.

Det danske rederiet Mærsk bekrefter overfor nyhetsbyrået Ritzau at skipet er befridd, men at piratene fortsatt holder et besetningsmedlem som gissel.

Et besetningsmedlem sier til nyhetskanalen CNN at mannskapet er i forhandlinger med piratene om løslatelse av kapteinen.

Matvarehjelp

Skipet Mærsk Alabama var på vei til den kenyanske havnebyen Mombasa da det ble kapret av somaliske pirater onsdag.

Om bord hadde skipet mais, soya og matolje. Maten er sendt av Verdens matvareprogram (WFP) for å hjelpe folk i Somalia og Uganda og flyktninger i Kenya, opplyser Peter Smerdon, WFPs talsmann i Nairobi.

Over tre millioner mennesker i Somalia, nesten halve befolkningen, er avhengig av humanitær bistand.

Skipet ble kapret om lag 600 kilometer fra Somalias hovedstad Mogadishu.

Myndighetene i USA sa tidligere onsdag at de overvåker situasjonen nøye og vurderer hvordan de skal forholde seg for å løse situasjonen.

– Vår høyeste prioritet er sikkerheten til mannskapet om bord, sa en talsmann for Det hvite hus.

Mange kapringer

En rekke skip er kapret i farvannene øst for Afrika, blant dem det norskeide skipet Bow Asir.

Kapringer som innbringer store summer i løsepenger er blitt en inntektsvei for unge menn i det krigsherjede Somalia, som har vært uten sentral styring siden 1991.(©NTB)

Personvernpolicy