Risset inn swastika i 55 biler

SWASTIKA: Dette synet møtte svært mange påsketurister på Beitostølen i morgentimene mandag. FOTO: Olav Dijkema
SWASTIKA: Dette synet møtte svært mange påsketurister på Beitostølen i morgentimene mandag. FOTO: Olav Dijkema

<pPolitiet på Beitostølen jager ukjente gjerningsmenn med rasistisk tilsnitt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

55 bileiere og påsketurister ble møtt av et særs utrivelig syn mandag etter palmesøndag.En hel rekke biler var ramponert i løpet av natta, flere av bilene hadde fått risset inn hakekors.

Et stort antall av bilene var parkert utenfor Beitostølen leilighetshotell. Daglig leder Olav Dijkema var sjokkert over vandaliseringen.

- Vi har endel puber og restaueranter, og det er smekkfullt når det er påske, men vi er kjent som et familiested. Noe slikt som dette har aldri skjedd før, sier han til ABC Nyheter.

- Vil ikke la det ødelegge påsken

I morges møtte han hotellgjestene på parkeringsplassen. De fleste tok ramponeringen med fatning, andre reagerte med raseri.

- Nesten alle bilene som sto parkert utenfor her er skadet. Gjestene tar det ganske bra, og er bevisste på at det ikke skal ødelegge påsken deres. Samtidig er det mange som er sinte, og det er ikke vanskelig å skjønne, sier Dijkema.

- Det er 35 ramponerte biler utenfor her, fem utenfor Viking, og et ukjent antall på en campingplass like ved her. Noen må ha sett noe, sier Dijkema.

Skal sjekke «enkelte»

Politiet på Beitostølen driver nå etterforskningsarbeid, og etterlyser vitner til ramponeringen.

- De 55 bilene som står her har fått vindusviskere knekt av, og svært mange av dem har fått riper. Rundt to tredeler av dem har fått risset inn et hakekors.

- Virker det organisert?

Vi jobber ut fra enkelte teorier, men vi har ingen mistenkte og ingen som er navngitte. Det er enkelte vi kommer til å sjekke opp for å finne ut hva de gjorde i løpet av natta, sier politibetjent Bård Høston på Øystre Slidre lensmannskontor til ABC Nyheter.

- Vi vet ikke om det er tilfeldig at vandalene valgte hakekors, men hovedmålet har vært å ødelegge, ikke å legge igjen hakekors. Vi har heller ikke noe miljø her i området, iallfall det vi vet, sier han.

Kan være gjort av flere

Ramponeringen har skjedd på en omlag 500-600 meter lang strekning av riksveien som går gjennom Beitostølen. Det kan tyde på at ramponeringen er gjort av flere enn én person.

- Hvis én person har tatt alle disse bilene så har det tatt lang tid. Vi snakker tross alt om en strekning på mellom 500 og 600 meter, sier Høston.

De fleste bilene må trolig omlakkeres på eiers regning. I de fleste tilfeller vil det beløpe seg på mellom fem og ti tusen. Dermed kan vandaliseringen ha kostet så mye som en halv million.

- På flere av bilene som sto parkert vil det nok fort bli langt dyrere enn det også. Jeg har sett lakkskader som kan komme opp mot 40.000-50.000 kroner, sier Høston.

Vet du noe om saken? Tips ABC Nyheter på tips@redaksjonen.no.

Personvernpolicy