Ulovlig avliving bak halvparten av alle ulvedødsfall

En merket ulvetispe ble skutt nord for Koppang i 2005. Foto: Tom Høivang / Østlendingen / SCANPIX
En merket ulvetispe ble skutt nord for Koppang i 2005. Foto: Tom Høivang / Østlendingen / SCANPIX

<pUlovlig avliving er årsak til halvparten av alle registrerte ulvedødsfall i den sørskandinaviske bestanden, sier forsker. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall viser at 140 ulver i den norsksvenske bestanden ble avlivet ulovlig fra 1999 til 2006, skriver Adresseavisen.

– Stortingets mål er tre årlige ynglinger i ulvesonen. I år er det ikke sikkert det blir noen i det hele tatt, sier seniorforsker Hans Christian Pedersen i Norsk institutt for naturforskning (NINA) til Adresseavisen.

Han sier at den eneste norske ynglingen i år ser ut til å bli i Osdalsflokken, som ikke har tilhold i ulvesonen. Sonen strekker seg langs riksgrensen nordover til Rendalen, Engerdal og Stor-Elvdal. Etter Pedersens mening er den for liten.

– Ulven er ekstremt arealkrevende, mens sonen er lang og smal, sier han.

Forskerne mener det nå er omkring 20 helnorske ulver. Det betyr at bestanden er svært utsatt for tilfeldig uforutsette hendelser; en påkjørsel eller ulovlig ulvejakt kan stoppe reproduksjonen det enkelte året.

– Ulovlig avliving er årsak til halvparten av alle registrerte ulvedødsfall i den sørskandinaviske bestanden. Dette har ikke stanset veksten i bestanden, men veksten er redusert ganske mye. På sikt er det stor risiko for nedgang i den sørskandinaviske bestanden dersom det ikke vandrer inn nye ulver og den illegale etterstrebelsen ikke stanses, sier Pedersen. (©NTB)

Personvernpolicy