Ny NATO-generalsekretær

Anders Fogh Rasmussen blir ny generalsekretær i NATO.
Anders Fogh Rasmussen blir ny generalsekretær i NATO.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMed dype løfter om å bli en brubygger til den muslimske verden fikk Anders Fogh Rasmussen jobben som NATOs nye generalsekretær.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Anders Fogh Rasmussen

* Født 23. januar 1953 i Ginnerup

* Studerte økonomi ved universitetet i Århus, uteksaminert i 1978

* Valgt inn til Folketinget i 1978, nestleder i Venstre 1985 til 1998

* Skatteminister 1987–92, økonomiminister 1990–92

* Partileder og parlamentarisk leder i Venstre 1998

* Statsminister i Danmark siden 27. november 2001

* Utnevnt til ny generalsekretær i NATO (©NTB)

Avgjørelsen ble offentliggjort lørdag ettermiddag etter to dager med lange diskusjoner og hard motstand fra Tyrkia på NATOs jubileumstoppmøte i Strasbourg/Kehl.

– Dette er en historisk dag. Ikke bare fordi en danske for første gang skal lede NATO, men også fordi vi feirer 60-årsdagen for den mest suksessrike fredsbevegelsen verden noen gang har sett, sa Fogh Rasmussen da han uanmeldt dukket opp på den avsluttende pressekonferansen få minutter etter at de 28 topplederen hadde samlet seg om ham.

Tyrkia takker Obama

Ifølge den tyrkiske presidenten Abdullah Gül var det et bilateralt møte mellom ham og den amerikanske presidenten Barack Obama lørdag morgen som ble avgjørende. De to møtte så Fogh Rasmussen, som lovet å ta Tyrkias bekymringer om hans evner som brubygger til den muslimske verden, alvorlig.

– Jeg vil takke Obama for hans bidrag, sa Gül da det hele var klart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er klar over at det vil bli en særlig utfordring for meg å sikre et godt partnerskap med den muslimske verden, sa Fogh Rasmussen da han møtte pressen senere på dagen.

Fogh ville ikke gå i detalj om hvilke konkrete løfter Tyrkia har fått fra hans side. I tyrkiske medier ble det lørdag spekulert på at Fogh på et møte i Istanbul mandag offentlig vil be om unnskyldning for de danske Muhammed-karikaturene. Rasmussens håndtering av karikaturstriden har vært et hovedankepunkt fra tyrkisk side.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fogh Rasmussen avkreftet imidlertid at det vil skje.

– Jeg vil holde en tale, så får du høre hva jeg sier, men det der kan jeg ikke bekrefte, sa Fogh da danske journalister konfronterte ham med opplysningene.

Vil bekjempe terror

Samtidig lovet Fogh å følge opp Tyrkias anklager om at den dansk-kurdiske TV-stasjonen Roj står i ledtog med den kurdiske PKK-geriljaen. Han lover å stenge stasjonen hvis Roj kan knyttets til PKK, som Fogh Rasmussen i likhet med Tyrkia anser å være en terrororganisasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Danmark er sterkt opptatt av å bekjempe terror, sa Fogh.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er glad for at alliansen greide å samle seg om den danske statsministeren.

– Det viktigste var at Tyrkia forsto at når alle andre land ønsket en slik løsning, ville det skape unødvendig store problemer for NATO hvis man ikke fikk samlet seg om en generalsekretær. Det ville også vært et problem for Tyrkia, sier Stoltenberg.

– Resultatet som teller

Alliansens nåværende sjef, Jaap de Hoop Scheffer, svarte et kort «det er resultatet som teller»da han ble spurt om Rasmussens evner som brubygger. Heller ikke Frankrikes president Nicolas Sarkozy mener det er noen grunn til at Fogh Rasmussen ikke skal lykkes.

– Han han alltid etterfulgt menneskerettighetene. Han er en demokrat, sier Sarkozy, som sammen med den tyske forbundskansleren Angela Merkel var de første til å gratulere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at NATOs stormakter jobbet hardt for å få Fogh valgt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rett hjem

Fogh selv innrømmer at han synes prosessen fram mot valget har vært lang og krevende. Han sier også at han forlater dansk politikk med et visst vemod.

– Da muligheten oppsto for at jeg kunne få en internasjonal toppost som Danmark tidligere ikke har hatt, da synes jeg nesten jeg hadde en plikt å gå etter den, sa Fogh Rasmussen.

Den avtroppende danske statsministeren valgte lørdag å dra rett til København og droppe søndagens EU-toppmøte i Praha.

– Det er viktig at jeg tar tak i noen hjemlige oppgaver, sa Rasmussen, som lovet at hans avskjedssøknad vil komme om få dager. Han ga samtidig sin sterke støtte til sin utvalgte etterfølger, Lars Løkke Rasmussen.

– Det er med stor glede jeg gir den anbefalingen, sa Rasmussen. (©NTB)