- Velkommen, Obama

STEIN: Tusenvis av demonstranter er på plass for å markere sin motstand mot Nato. Tre tusen fryktes å ta til vold. Foto: Scanpix.
STEIN: Tusenvis av demonstranter er på plass for å markere sin motstand mot Nato. Tre tusen fryktes å ta til vold. Foto: Scanpix.

<pTitusener av demonstranter vil gi Natos ledere en varm velkomst.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRASBOURG (ABC Nyheter): Barack Obama vil neppe se noen til de titusener av demonstrantene som har samlet seg utenfor Strasbourg i forbindelse med Natos toppmøte denne helgen. Men demonstrantene har allerede gjort seg bemerket i det østlige Frankrike.

Torsdag kveld ble over 100 demonstranter arrestert i forstaden Neuhof. Politiet brukte også store mengder tåregass for å spre de cirka 2000 demonstrantene som beveget seg fra teltleiren sør for Strasbourg, inn mot byen.

De voldelige demonstrantene, stort sett alle var maskert, knuste bussholdeplasser og lignende på sin ferd gjennom Neuhof.

Stille før stormen

Dagen etter var det stille i det lille lokalsamfunnet der demonstrantene holder til. Politiet har sperret de fleste veiene inn til demonstrantleiren, men det er fortsatt mulig å reise inn dit.

Da ABC Nyheter kom til leiren rundt klokken ti fredag var alt rolig. Media er ikke velkommen i leiren, og det minste forsøk på å ta bilder eller filme blir straks stoppet av nervøse demonstranter.

- Ikke film her, det er ikke lov til å filme her, sier en demonstrant som absolutt ikke vil gi navnet sitt, eller navnet på schæferen han har med seg.

Oppgitt hippie

Den gamle fredsdemonstranten Matt bryr seg ikke om den negative holdningen til media, og er lett oppgitt over de andre, vel 5000 demonstrantene som bor i leiren.

- Vi har jo ingenting å skjule, sier han, mens han guider oss gjennom leiren.

Den store teltleiren er delt inn i små lokalsamfunn, der kommunister bor for seg, fredsaktivister for seg, og de mer voldelige maskerte demonstrantene bor for seg.

- Det var ganske anspent i går. Det ble ganske mye bråk her også, sier Matt.

Han forteller at skillelinjene er tydelige, men at de forskjellige gruppene til tider prøver å påvirke hverandre.

- I min delegasjon, som er fredsaktivister, avgjøres alt demokratisk. Vi er helt mot vold, og vil ikke være med på noe sånt, sier han.

Skånet Jens Stoltenberg

Midt i leiren har man hengt opp bilder av alle statslederne. Noen er påtusjet barter, eller djevlehorn. Vår egen Jens Stoltenberg er urørt. De norske demonstrantene kommer ikke hit før sent fredag kveld.

Demonstrantene som er i teltleiren er svært skeptiske til journalister, politi og andre de mener spiller på lag med politikere og næringslivet. Over leiren svever helikoptre, og mange demonstranter drar instinktivt på seg maskene når helikoptrene høres for å ikke bli tatt bilde av fra luften.

- Latterlig feiring

I samme by arrangerer organisasjonen Block Nato sitt eget mot-toppmøte. Lederen for organisasjonen, Reiner Braun, sier de prinsipielt mener Nato har utspilt sin rolle, og nå fungerer som en forsvarer for rike nasjoner mot fattige, mer enn noe annet.

- Selv 20 år etter at den kalde krigen er over fortsetter man en organisasjon som har et militærbudsjett som utgjør to tredjedeler av alle pengene som blir brukt på forsvar over hele verden. Jeg kan ikke si noe annet enn at Nato er synonymt med krig, sier Braun, som også er leder for Internasjonale jurister mot atomvåpen til ABC Nyheter.

- Vi har klart å samle 600 forskjellige grupperinger til en organisasjon, og det er vi naturlig nok stolte av. At så mange mennesker samles her for å demonstrere mot feiringen av 60-årsjubileumet er ganske fantastisk. På samme måte som det må være et stort paradoks at man trenger 25.000 politifolk for å beskytte politikerne mot folket de er valgt for å lede, sier Braun.

Sperrer demonstrantene ute

På veien fra Neuhof, tilbake til Strasbourg, ser man at det kan bli vanskelig for demonstrantene å komme seg til toppmøtet. Bare noen få hundre meter unna teltleiren står mangfoldige busser med politi klare. De fleste av dem tilhører det beryktede CRS, det franske opprørspolitiet, som ble satt inn i sammenstøtene i Paris.

Det er tydelig at det er her franske myndigheter ønsker at slaget skal stå, og ikke nærmere konferansesenteret der Natos ledere skal samles.

- Vi ønsker å gjøre det umulig å komme seg inn og ut fra selve toppmøtet. Vårt mål er å blokkere infrastrukturen, men med helt fredelige midler, sier Kryzstof Kleine, som også er medlem av organisasjonen Block Nato.

Han og noen kolleger arrangerte en improvisert demonstrasjon av hvordan de vil håndtere politiet når de møtes på veien mellom Neuhof og Strasbourg.

Tomt i sentrum

Strasbourg sentrum er nesten folketomt. En rekke restauranter, butikker og caféer har stengt dørene i dag. En strekning som man normalt bruker fem minutter å gå kan nå ta hele tre kvarter. Overalt er det politi bak tydelige sperringer. Alle som skal innenfor sperringene må ikke bare legitimere seg med pass, men også gi en skjellig grunn til at de skal innenfor. Hele 25.000 politifolk er på plass, og når man går i gatene så kan man ikke unngå å se dem i sitt opprørsutstyr, med beskyttelse på armer og ben, skuddsikre vester og hjelmer.

Spørsmålet er hva som skjer natt til lørdag. Allerede har noen demonstranter vært ute på ferde, men det er først klokken 06 lørdag morgen at de store folkemengdene vil gjøre seg gjeldende.

Personvernpolicy