Meny

- 60.000 demonstranter er klare

<strong>VENTER VOLD:</strong> Det er ikke bare demonstranter med fredelige hensikter som er ventet til Nato-toppmøtet i Strasbourg. Tysk etterretning påstår at en kjerne på 2-3000 ultravoldelige yrkesdemonstranter vil komme. Foto: AP
VENTER VOLD: Det er ikke bare demonstranter med fredelige hensikter som er ventet til Nato-toppmøtet i Strasbourg. Tysk etterretning påstår at en kjerne på 2-3000 ultravoldelige yrkesdemonstranter vil komme. Foto: AP

G20-sammenstøtene i London kan bli tyttebær sammenlignet med demonstrasjonene i Strasbourg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRASBOURG (ABC Nyheter): Mens de voldsomme demonstrasjonene i London onsdag ble utført av mellom 4-5.000 mennesker er prognosene for Nato-toppmøtet i Strasbourg mye høyere. Franske myndigheter sier at mellom

30-60.000 demonstranter vil komme

, og

tysk etterretning påstår at en kjerne på 2-3000

vil være ultravoldelige yrkesdemonstranter.

Også norske demonstranter er klare til å møte sine europeiske meningsfeller når Natos 60-årsjubileum feires i Strasbourg og Kehl mellom torsdag og lørdag.

Norsk deltakelse

Kumlokk i begge arrangørbyene blir boltet fast før statslederne ankommer. Foto: Scanpix.Kumlokk i begge arrangørbyene blir boltet fast før statslederne ankommer. Foto: Scanpix.

Lederen for

Sosialistisk Ungdom

, Mali Steiro Tronsmoen, er en av de norske demonstrantene som tar turen til toppmøtet. Hun mener det voldsomme engasjementet viser hvor stor motstand det er mot Nato i Europa i dag.

- Dette er en utrolig viktig markering av motstanden mot Nato. Først og fremst mot krigen i Afghanistan, rakettskjoldet i Europa og det faktum at Nato undergraver den internasjonale rettsorden ved å ikke følge reglene for krigføring, sier Steiro Tronsmoen til ABC Nyheter.

Tysk og fransk politi har øvd i månedsvis på å håndtere sikkerheten under toppmøtet. Foto: Scanpix.Tysk og fransk politi har øvd i månedsvis på å håndtere sikkerheten under toppmøtet. Foto: Scanpix.

Hun og et 30-talls andre demonstranter setter seg på buss fra Oslo tidlig fredag morgen, og vil være framme i Strasbourg fredag kveld. Der skal de være med i fredelige markeringer mot feiringen av 60-årsdagen til en organisasjon de mener har utspilt sin rolle.

- Skremmende maktbruk

SU-lederen er spent på hvordan demonstrasjonene vil utvikle seg, men mener myndighetene allerede er med på å øke spenningen mellom demonstrantene og politiet.

Her, i kongressenteret i Strasbourg, skal statslederne møtes fredag og lørdag. Foto: Scanpix.Her, i kongressenteret i Strasbourg, skal statslederne møtes fredag og lørdag. Foto: Scanpix.

- Jeg synes det er skremmende å se hvilke midler myndighetene er villige til å ta for å hindre meningsytringer. Det minner om fascistiske trekk, og kan bidra til at demonstranter blir provoserte, sier hun.

Likevel tror hun på en fredelig demonstrasjon, og hun er ikke redd for at det skal bli bråk der hun er.

- Jeg er bare en vanlig, glad demonstrant, og er ikke interessert i å havne i voldelige sammenstøt. Jeg oppfatter det som uforståelig at man må ta så voldsomme midler i bruk, og mistenkeliggjøre en så stor menneskegruppe, når det er et absolutt fåtall som lager bråk. Det burde være mulig å gjøre dette på en annen måte. Jeg har vært på en rekke demonstrasjoner, og vi klarer jo å se hvem bråkmakerne er, og holde oss unna dem, sier hun.

25.000 politifolk

Mellom Kehl og Strasbourg skal statslederne gå i symbol på samlingen Nato står for. Foto: Scanpix.Mellom Kehl og Strasbourg skal statslederne gå i symbol på samlingen Nato står for. Foto: Scanpix.

I flere uker har tysk og fransk politi forberedt seg på bråk, og frykten ble tydelig understreket tirsdag, da den franske innenriksministeren Michele Alliot-Marie besøkte Strasbourg.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press

sier Alliot-Marie at de franske myndighetene regner med at minst 30.000 demonstranter kommer til å omringe den franske justishovedstaden. Til andre medier er tallet blitt oppgitt til 60.000.

Til å stå mot presset fra demonstrantene har man kalt inn 25.000 politimenn fra både Tyskland og Frankrike.

Demonstranter utkledt som klovner i Strasbourg onsdag. Foto: Scanpix.Demonstranter utkledt som klovner i Strasbourg onsdag. Foto: Scanpix.

Nato-toppmøtet arrangeres nemlig i fellesskap av de to tvillingbyene Strasbourg på fransk side, og Kehl på tysk side. Tirsdag fikk den franske innenriksministeren blant annet demonstrert hvordan gendarmeriet har spesialbåter på plass for å patruljere Rhinen.

Frykter yrkesdemonstranter

Tungt bevæpnede anti-terrorstyrker vil også være tilstede. Foto: Scanpix.Tungt bevæpnede anti-terrorstyrker vil også være tilstede. Foto: Scanpix.

Franske og tyske myndigheter har så langt sagt at det er snakk om en hard kjerne på cirka 2-3000 demonstranter som de frykter skal lage til bråk. Myndighetene poengterer også at frykten for terroraksjoner er med å legge grunnlaget for det som er den største politiaksjonen på fransk jord på mange, mange år.

De to byene blir hermetisk lukket fra torsdag kveld. Etter dette vil kun personer som kan bevise at de bor i sentrum bli sluppet inn. De eneste andre som kan få adgang er akkreditert presse og deltakerne på toppmøtet.

Stjernepreget toppmøte

Alle statslederne i Nato, inkludert Barack Obama, Nikolas Sarkozy, Angela Merkel og Gordon Brown kommer. Det gjør også Sarkozys kone Carla Bruni og Obamas førstedame, Michelle. Internasjonal presse har allerede slått fast at disse to gir Nato-møtet et stjernepreg.

Det store sikkerhetsopplegget vekker oppsikt, og det har allerede vært protestert mot metodene politiet har brukt. Det skal være laget en ulovlig database med 40.000 navn på mulige bråkmakere, i strid med den franske grunnloven.

I tillegg har man suspendert Schengen-avtalen i tidsrommet rundt arrangementet, og det er vanskeligere å krysse grensen mellom Tyskland og Frankrike enn på mange år.

Ny strategi

De viktigste temaene fra toppmøtet er implementeringen av USAs nye strategi for Afghanistan. På forhånd var det ventet at det ville komme harde krav om at de europeiske landene må stille flere soldater, men nå tror analytikerne at USA har godtatt at det ikke vil skje, og at man dermed i større grad kommer til å kreve penger og sivile bidrag.

Møtet blir i all hovedsak en markering av de 60 første årene til organisasjonen, og er også kortere enn det som er vanlig.

Danskene må kanskje vente

På forhånd var det også ventet at man ville utnevne ny generalsekretær i Nato, en rolle nederlenderen Jaap de Hoop Scheffer trekker seg fra til sommeren. Danske Anders Fogh Rasmussen er en stor favoritt til stillingen, men bare dager før toppmøtet sa Natos pressetalsmann, James Appathurai, at han verken ville bekrefte eller avkrefte at man kommer med en annonsering i Strasbourg. Det betyr at Tyrkias motstand mot dansken kan føre til en utsettelse av hele spørsmålet.

De to nye medlemslandene i Nato, Kroatia og Albania, deltar også for første gang som fullverdige medlemmer, etter en formell opptagelse i alliansen i Washington onsdag.

SISTE: Torsdag ettermiddag tok fransk politi i bruk tåregass da det oppsto sammenstøt med flere hundre demonstranter som protesterer mot NATO i Strasbourg. Ifølge NTB slo maskerte demonstranter i stykker busskur og satte fyr på søppelkasser på sin ferd fra utkanten av byen og inn mot sentrum torsdag ettermiddag.

Politiet brukte tåregass for å hindre demonstrantene i å komme inn i bykjernen, forteller en AFP-reporter på stedet.

ABC Nyheter er på plass i Strasbourg, og vil følge toppmøtet utover uken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:09 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Kritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Mørklagte forhandlinger om bompenger05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser
Siste nytt
03:56VerdenEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:09VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeKritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkMørklagte forhandlinger om bompenger05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51PolitikkMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08PengerIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus