- 60.000 demonstranter er klare

<strong>VENTER VOLD:</strong> Det er ikke bare demonstranter med fredelige hensikter som er ventet til Nato-toppmøtet i Strasbourg. Tysk etterretning påstår at en kjerne på 2-3000 ultravoldelige yrkesdemonstranter vil komme. Foto: AP
VENTER VOLD: Det er ikke bare demonstranter med fredelige hensikter som er ventet til Nato-toppmøtet i Strasbourg. Tysk etterretning påstår at en kjerne på 2-3000 ultravoldelige yrkesdemonstranter vil komme. Foto: AP

G20-sammenstøtene i London kan bli tyttebær sammenlignet med demonstrasjonene i Strasbourg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRASBOURG (ABC Nyheter): Mens de voldsomme demonstrasjonene i London onsdag ble utført av mellom 4-5.000 mennesker er prognosene for Nato-toppmøtet i Strasbourg mye høyere. Franske myndigheter sier at mellom 30-60.000 demonstranter vil komme , og tysk etterretning påstår at en kjerne på 2-3000 vil være ultravoldelige yrkesdemonstranter.

Også norske demonstranter er klare til å møte sine europeiske meningsfeller når Natos 60-årsjubileum feires i Strasbourg og Kehl mellom torsdag og lørdag.

Norsk deltakelse

Kumlokk i begge arrangørbyene blir boltet fast før statslederne ankommer. Foto: Scanpix.Kumlokk i begge arrangørbyene blir boltet fast før statslederne ankommer. Foto: Scanpix.

Lederen for Sosialistisk Ungdom, Mali Steiro Tronsmoen, er en av de norske demonstrantene som tar turen til toppmøtet. Hun mener det voldsomme engasjementet viser hvor stor motstand det er mot Nato i Europa i dag.

- Dette er en utrolig viktig markering av motstanden mot Nato. Først og fremst mot krigen i Afghanistan, rakettskjoldet i Europa og det faktum at Nato undergraver den internasjonale rettsorden ved å ikke følge reglene for krigføring, sier Steiro Tronsmoen til ABC Nyheter.

Tysk og fransk politi har øvd i månedsvis på å håndtere sikkerheten under toppmøtet. Foto: Scanpix.Tysk og fransk politi har øvd i månedsvis på å håndtere sikkerheten under toppmøtet. Foto: Scanpix.

Hun og et 30-talls andre demonstranter setter seg på buss fra Oslo tidlig fredag morgen, og vil være framme i Strasbourg fredag kveld. Der skal de være med i fredelige markeringer mot feiringen av 60-årsdagen til en organisasjon de mener har utspilt sin rolle.

- Skremmende maktbruk

SU-lederen er spent på hvordan demonstrasjonene vil utvikle seg, men mener myndighetene allerede er med på å øke spenningen mellom demonstrantene og politiet.

Her, i kongressenteret i Strasbourg, skal statslederne møtes fredag og lørdag. Foto: Scanpix.Her, i kongressenteret i Strasbourg, skal statslederne møtes fredag og lørdag. Foto: Scanpix.

- Jeg synes det er skremmende å se hvilke midler myndighetene er villige til å ta for å hindre meningsytringer. Det minner om fascistiske trekk, og kan bidra til at demonstranter blir provoserte, sier hun.

Likevel tror hun på en fredelig demonstrasjon, og hun er ikke redd for at det skal bli bråk der hun er.

- Jeg er bare en vanlig, glad demonstrant, og er ikke interessert i å havne i voldelige sammenstøt. Jeg oppfatter det som uforståelig at man må ta så voldsomme midler i bruk, og mistenkeliggjøre en så stor menneskegruppe, når det er et absolutt fåtall som lager bråk. Det burde være mulig å gjøre dette på en annen måte. Jeg har vært på en rekke demonstrasjoner, og vi klarer jo å se hvem bråkmakerne er, og holde oss unna dem, sier hun.

25.000 politifolk

Mellom Kehl og Strasbourg skal statslederne gå i symbol på samlingen Nato står for. Foto: Scanpix.Mellom Kehl og Strasbourg skal statslederne gå i symbol på samlingen Nato står for. Foto: Scanpix.

I flere uker har tysk og fransk politi forberedt seg på bråk, og frykten ble tydelig understreket tirsdag, da den franske innenriksministeren Michele Alliot-Marie besøkte Strasbourg. Ifølge nyhetsbyrået Associated Press sier Alliot-Marie at de franske myndighetene regner med at minst 30.000 demonstranter kommer til å omringe den franske justishovedstaden. Til andre medier er tallet blitt oppgitt til 60.000.

Til å stå mot presset fra demonstrantene har man kalt inn 25.000 politimenn fra både Tyskland og Frankrike.

Demonstranter utkledt som klovner i Strasbourg onsdag. Foto: Scanpix.Demonstranter utkledt som klovner i Strasbourg onsdag. Foto: Scanpix.

Nato-toppmøtet arrangeres nemlig i fellesskap av de to tvillingbyene Strasbourg på fransk side, og Kehl på tysk side. Tirsdag fikk den franske innenriksministeren blant annet demonstrert hvordan gendarmeriet har spesialbåter på plass for å patruljere Rhinen.

Frykter yrkesdemonstranter

Tungt bevæpnede anti-terrorstyrker vil også være tilstede. Foto: Scanpix.Tungt bevæpnede anti-terrorstyrker vil også være tilstede. Foto: Scanpix.

Franske og tyske myndigheter har så langt sagt at det er snakk om en hard kjerne på cirka 2-3000 demonstranter som de frykter skal lage til bråk. Myndighetene poengterer også at frykten for terroraksjoner er med å legge grunnlaget for det som er den største politiaksjonen på fransk jord på mange, mange år.

De to byene blir hermetisk lukket fra torsdag kveld. Etter dette vil kun personer som kan bevise at de bor i sentrum bli sluppet inn. De eneste andre som kan få adgang er akkreditert presse og deltakerne på toppmøtet.

Stjernepreget toppmøte

Alle statslederne i Nato, inkludert Barack Obama, Nikolas Sarkozy, Angela Merkel og Gordon Brown kommer. Det gjør også Sarkozys kone Carla Bruni og Obamas førstedame, Michelle. Internasjonal presse har allerede slått fast at disse to gir Nato-møtet et stjernepreg.

Det store sikkerhetsopplegget vekker oppsikt, og det har allerede vært protestert mot metodene politiet har brukt. Det skal være laget en ulovlig database med 40.000 navn på mulige bråkmakere, i strid med den franske grunnloven.

I tillegg har man suspendert Schengen-avtalen i tidsrommet rundt arrangementet, og det er vanskeligere å krysse grensen mellom Tyskland og Frankrike enn på mange år.

Ny strategi

De viktigste temaene fra toppmøtet er implementeringen av USAs nye strategi for Afghanistan. På forhånd var det ventet at det ville komme harde krav om at de europeiske landene må stille flere soldater, men nå tror analytikerne at USA har godtatt at det ikke vil skje, og at man dermed i større grad kommer til å kreve penger og sivile bidrag.

Møtet blir i all hovedsak en markering av de 60 første årene til organisasjonen, og er også kortere enn det som er vanlig.

Danskene må kanskje vente

På forhånd var det også ventet at man ville utnevne ny generalsekretær i Nato, en rolle nederlenderen Jaap de Hoop Scheffer trekker seg fra til sommeren. Danske Anders Fogh Rasmussen er en stor favoritt til stillingen, men bare dager før toppmøtet sa Natos pressetalsmann, James Appathurai, at han verken ville bekrefte eller avkrefte at man kommer med en annonsering i Strasbourg. Det betyr at Tyrkias motstand mot dansken kan føre til en utsettelse av hele spørsmålet.

De to nye medlemslandene i Nato, Kroatia og Albania, deltar også for første gang som fullverdige medlemmer, etter en formell opptagelse i alliansen i Washington onsdag.

SISTE: Torsdag ettermiddag tok fransk politi i bruk tåregass da det oppsto sammenstøt med flere hundre demonstranter som protesterer mot NATO i Strasbourg. Ifølge NTB slo maskerte demonstranter i stykker busskur og satte fyr på søppelkasser på sin ferd fra utkanten av byen og inn mot sentrum torsdag ettermiddag.

Politiet brukte tåregass for å hindre demonstrantene i å komme inn i bykjernen, forteller en AFP-reporter på stedet.

ABC Nyheter er på plass i Strasbourg, og vil følge toppmøtet utover uken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:22 Aukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19 Erik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53 Farmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37 92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46 Coronaundersøkelse: Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02 Helsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59 Coronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39 Eksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11 Seksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57 Frida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54 Boris til britene: Det blir verre18:48 Enighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41 756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38 Mæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36 Ambulansefly styrtet i Filippinene18:35 Orbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36 Pelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33 Frykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58 Gareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39 Letingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12 Over 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10 Elleve under 40 år på intensiv15:56 Xavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52 209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50 110 døde corona-smittede i Sverige15:37 Én av tre synes coronareglene er uklare15:34 Kriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04 Tysk minister tok sitt eget liv14:45 Fra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04 Alta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04 Første katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02 Krisesamtaler om lokale karanteneregler11:51 Fremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44 Flere ber om mathjelp11:07 Spansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01 Svenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43 Ungarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06 En hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02 Nord-Korea sendte opp to nye raketter06:51 Saudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34 Hellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52 Vedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52 Kona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Forhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45 Den maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45 4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08 Over 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05 Grønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15 Studentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56 Koronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38 Klopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35 Neville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09 Saudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55 Få nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25 Mann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24 Over 30.000 coronadødsfall i verden21:22 Eldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56 Svensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22 Langrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20 – Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58 Spania innfører to ukers karantene19:57 319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27 Glem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27 Uvær stenger veier i Nord-Norge18:58 Trump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38 Person tatt av ras ved Rjukan18:36 «Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23 Over 10.000 coronadødsfall i Italia18:21 70–80 personer isolert etter steinras18:20 Meny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58 Krenket portforbud, ble satt i hundebur17:34 To OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08 I New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06 Finvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56 Arbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41 Kina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40 I natt stilles klokkene én time fram16:33 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30 Usedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20 Eldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12 Putin stenger alle grenser16:10 Tre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47 Over 100 coronasmittede døde i Sverige15:40 Første corona-dødsfall i Telemark15:06 De rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54 Norge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31 Nærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44 Høyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20 Forskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02 Ett år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06 Uvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25 Spillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09 Erna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49 Coronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene
Siste nytt
22:22SportAukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19KulturErik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53KulturFarmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37Helse og livsstil92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35VerdenTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46PrivatøkonomiCoronaundersøkelse: Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02Helse og livsstilHelsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59Helse og livsstilCoronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39MakroøkonomiEksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11LivetSeksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57SportFrida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54Helse og livsstilBoris til britene: Det blir verre18:48Helse og livsstilEnighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41Helse og livsstil756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38ReisenyheterMæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36VerdenAmbulansefly styrtet i Filippinene18:35PolitikkOrbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36Helse og livsstilPelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33Helse og livsstilFrykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58Helse og livsstilGareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39NorgeLetingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12Helse og livsstilOver 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10Helse og livsstilElleve under 40 år på intensiv15:56SportXavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52Helse og livsstil209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50Helse og livsstil110 døde corona-smittede i Sverige15:37Helse og livsstilÉn av tre synes coronareglene er uklare15:34NorgeKriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04VerdenTysk minister tok sitt eget liv14:45SportFra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04PengerAlta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04Helse og livsstilFørste katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02NorgeKrisesamtaler om lokale karanteneregler11:51NorgeFremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44NorgeFlere ber om mathjelp11:07SportSpansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01VerdenSvenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43VerdenUngarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06VerdenEn hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02VerdenNord-Korea sendte opp to nye raketter06:51VerdenSaudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34NorgeHellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52NorgeVedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52VerdenKona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27SportForhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45NorgeDen maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45Norge4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08NorgeOver 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05VerdenGrønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15NorgeStudentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56NorgeKoronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38SportKlopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35SportNeville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09VerdenSaudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55PrivatøkonomiFå nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25NorgeMann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24Helse og livsstilOver 30.000 coronadødsfall i verden21:22Helse og livsstilEldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56Helse og livsstilSvensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22SportLangrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20Politikk– Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58Helse og livsstilSpania innfører to ukers karantene19:57Helse og livsstil319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27Helse og livsstilGlem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27NorgeUvær stenger veier i Nord-Norge18:58Helse og livsstilTrump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38NorgePerson tatt av ras ved Rjukan18:36Helse og livsstil«Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23Helse og livsstilOver 10.000 coronadødsfall i Italia18:21Norge70–80 personer isolert etter steinras18:20Mat og drikkeMeny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58Helse og livsstilKrenket portforbud, ble satt i hundebur17:34SportTo OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08Helse og livsstilI New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06NorgeFinvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56NorgeArbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41VerdenKina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40NorgeI natt stilles klokkene én time fram16:33VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30SportUsedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20Helse og livsstilEldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12Helse og livsstilPutin stenger alle grenser16:10NorgeTre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47Helse og livsstilOver 100 coronasmittede døde i Sverige15:40Helse og livsstilFørste corona-dødsfall i Telemark15:06NorgeDe rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54NorgeNorge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31VerdenNærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44PolitikkHøyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20Helse og livsstilForskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02SportEtt år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06NorgeUvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25PolitikkSpillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09NorgeErna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49NorgeCoronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus