- 60.000 demonstranter er klare

<strong>VENTER VOLD:</strong> Det er ikke bare demonstranter med fredelige hensikter som er ventet til Nato-toppmøtet i Strasbourg. Tysk etterretning påstår at en kjerne på 2-3000 ultravoldelige yrkesdemonstranter vil komme. Foto: AP
VENTER VOLD: Det er ikke bare demonstranter med fredelige hensikter som er ventet til Nato-toppmøtet i Strasbourg. Tysk etterretning påstår at en kjerne på 2-3000 ultravoldelige yrkesdemonstranter vil komme. Foto: AP

<pG20-sammenstøtene i London kan bli tyttebær sammenlignet med demonstrasjonene i Strasbourg.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRASBOURG (ABC Nyheter): Mens de voldsomme demonstrasjonene i London onsdag ble utført av mellom 4-5.000 mennesker er prognosene for Nato-toppmøtet i Strasbourg mye høyere. Franske myndigheter sier at mellom 30-60.000 demonstranter vil komme , og tysk etterretning påstår at en kjerne på 2-3000 vil være ultravoldelige yrkesdemonstranter.

Også norske demonstranter er klare til å møte sine europeiske meningsfeller når Natos 60-årsjubileum feires i Strasbourg og Kehl mellom torsdag og lørdag.

Norsk deltakelse

Kumlokk i begge arrangørbyene blir boltet fast før statslederne ankommer. Foto: Scanpix.Kumlokk i begge arrangørbyene blir boltet fast før statslederne ankommer. Foto: Scanpix.

Lederen for Sosialistisk Ungdom, Mali Steiro Tronsmoen, er en av de norske demonstrantene som tar turen til toppmøtet. Hun mener det voldsomme engasjementet viser hvor stor motstand det er mot Nato i Europa i dag.

- Dette er en utrolig viktig markering av motstanden mot Nato. Først og fremst mot krigen i Afghanistan, rakettskjoldet i Europa og det faktum at Nato undergraver den internasjonale rettsorden ved å ikke følge reglene for krigføring, sier Steiro Tronsmoen til ABC Nyheter.

Tysk og fransk politi har øvd i månedsvis på å håndtere sikkerheten under toppmøtet. Foto: Scanpix.Tysk og fransk politi har øvd i månedsvis på å håndtere sikkerheten under toppmøtet. Foto: Scanpix.

Hun og et 30-talls andre demonstranter setter seg på buss fra Oslo tidlig fredag morgen, og vil være framme i Strasbourg fredag kveld. Der skal de være med i fredelige markeringer mot feiringen av 60-årsdagen til en organisasjon de mener har utspilt sin rolle.

- Skremmende maktbruk

SU-lederen er spent på hvordan demonstrasjonene vil utvikle seg, men mener myndighetene allerede er med på å øke spenningen mellom demonstrantene og politiet.

Her, i kongressenteret i Strasbourg, skal statslederne møtes fredag og lørdag. Foto: Scanpix.Her, i kongressenteret i Strasbourg, skal statslederne møtes fredag og lørdag. Foto: Scanpix.

- Jeg synes det er skremmende å se hvilke midler myndighetene er villige til å ta for å hindre meningsytringer. Det minner om fascistiske trekk, og kan bidra til at demonstranter blir provoserte, sier hun.

Likevel tror hun på en fredelig demonstrasjon, og hun er ikke redd for at det skal bli bråk der hun er.

- Jeg er bare en vanlig, glad demonstrant, og er ikke interessert i å havne i voldelige sammenstøt. Jeg oppfatter det som uforståelig at man må ta så voldsomme midler i bruk, og mistenkeliggjøre en så stor menneskegruppe, når det er et absolutt fåtall som lager bråk. Det burde være mulig å gjøre dette på en annen måte. Jeg har vært på en rekke demonstrasjoner, og vi klarer jo å se hvem bråkmakerne er, og holde oss unna dem, sier hun.

25.000 politifolk

Mellom Kehl og Strasbourg skal statslederne gå i symbol på samlingen Nato står for. Foto: Scanpix.Mellom Kehl og Strasbourg skal statslederne gå i symbol på samlingen Nato står for. Foto: Scanpix.

I flere uker har tysk og fransk politi forberedt seg på bråk, og frykten ble tydelig understreket tirsdag, da den franske innenriksministeren Michele Alliot-Marie besøkte Strasbourg. Ifølge nyhetsbyrået Associated Press sier Alliot-Marie at de franske myndighetene regner med at minst 30.000 demonstranter kommer til å omringe den franske justishovedstaden. Til andre medier er tallet blitt oppgitt til 60.000.

Til å stå mot presset fra demonstrantene har man kalt inn 25.000 politimenn fra både Tyskland og Frankrike.

Demonstranter utkledt som klovner i Strasbourg onsdag. Foto: Scanpix.Demonstranter utkledt som klovner i Strasbourg onsdag. Foto: Scanpix.

Nato-toppmøtet arrangeres nemlig i fellesskap av de to tvillingbyene Strasbourg på fransk side, og Kehl på tysk side. Tirsdag fikk den franske innenriksministeren blant annet demonstrert hvordan gendarmeriet har spesialbåter på plass for å patruljere Rhinen.

Frykter yrkesdemonstranter

Tungt bevæpnede anti-terrorstyrker vil også være tilstede. Foto: Scanpix.Tungt bevæpnede anti-terrorstyrker vil også være tilstede. Foto: Scanpix.

Franske og tyske myndigheter har så langt sagt at det er snakk om en hard kjerne på cirka 2-3000 demonstranter som de frykter skal lage til bråk. Myndighetene poengterer også at frykten for terroraksjoner er med å legge grunnlaget for det som er den største politiaksjonen på fransk jord på mange, mange år.

De to byene blir hermetisk lukket fra torsdag kveld. Etter dette vil kun personer som kan bevise at de bor i sentrum bli sluppet inn. De eneste andre som kan få adgang er akkreditert presse og deltakerne på toppmøtet.

Stjernepreget toppmøte

Alle statslederne i Nato, inkludert Barack Obama, Nikolas Sarkozy, Angela Merkel og Gordon Brown kommer. Det gjør også Sarkozys kone Carla Bruni og Obamas førstedame, Michelle. Internasjonal presse har allerede slått fast at disse to gir Nato-møtet et stjernepreg.

Det store sikkerhetsopplegget vekker oppsikt, og det har allerede vært protestert mot metodene politiet har brukt. Det skal være laget en ulovlig database med 40.000 navn på mulige bråkmakere, i strid med den franske grunnloven.

I tillegg har man suspendert Schengen-avtalen i tidsrommet rundt arrangementet, og det er vanskeligere å krysse grensen mellom Tyskland og Frankrike enn på mange år.

Ny strategi

De viktigste temaene fra toppmøtet er implementeringen av USAs nye strategi for Afghanistan. På forhånd var det ventet at det ville komme harde krav om at de europeiske landene må stille flere soldater, men nå tror analytikerne at USA har godtatt at det ikke vil skje, og at man dermed i større grad kommer til å kreve penger og sivile bidrag.

Møtet blir i all hovedsak en markering av de 60 første årene til organisasjonen, og er også kortere enn det som er vanlig.

Danskene må kanskje vente

På forhånd var det også ventet at man ville utnevne ny generalsekretær i Nato, en rolle nederlenderen Jaap de Hoop Scheffer trekker seg fra til sommeren. Danske Anders Fogh Rasmussen er en stor favoritt til stillingen, men bare dager før toppmøtet sa Natos pressetalsmann, James Appathurai, at han verken ville bekrefte eller avkrefte at man kommer med en annonsering i Strasbourg. Det betyr at Tyrkias motstand mot dansken kan føre til en utsettelse av hele spørsmålet.

De to nye medlemslandene i Nato, Kroatia og Albania, deltar også for første gang som fullverdige medlemmer, etter en formell opptagelse i alliansen i Washington onsdag.

SISTE: Torsdag ettermiddag tok fransk politi i bruk tåregass da det oppsto sammenstøt med flere hundre demonstranter som protesterer mot NATO i Strasbourg. Ifølge NTB slo maskerte demonstranter i stykker busskur og satte fyr på søppelkasser på sin ferd fra utkanten av byen og inn mot sentrum torsdag ettermiddag.

Politiet brukte tåregass for å hindre demonstrantene i å komme inn i bykjernen, forteller en AFP-reporter på stedet.

ABC Nyheter er på plass i Strasbourg, og vil følge toppmøtet utover uken.

Personvernpolicy