Frykter at alle 16 kan ha omkommet

STYRTET: Det var et helikopter av typen Super Puma AS 33L Mk II som styrtet utenfor kysten av Skottland tirsdag ettermiddag med omlag 16 personer om bord. Foto: AP / Scanpix.
STYRTET: Det var et helikopter av typen Super Puma AS 33L Mk II som styrtet utenfor kysten av Skottland tirsdag ettermiddag med omlag 16 personer om bord. Foto: AP / Scanpix.

<pHelikopterstyrten i Nordsjøen nordøst for Skottland kostet trolig 16 mennesker livet. To norske oljearbeidere skulle ha vært om bord i ulykkeshelikopteret.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åtte personer er funnet omkommet etter at et helikopter med 16 personer styrtet i Nordsjøen øst for den skotske byen Crimond nordøst i Skottland tirsdag ettermiddag.

Femten fartøy lette natt til torsdag etter de åtte som fortsatt er savnet etter helikopterstyrten, men utsiktene til å finne noen i live i det iskalde vannet ble i morgentimene betegnet som minimal.

Super Puma-helikopteret fra selskapet Bond skal ha vært på vei fra BPs oljeplattform Miller i Nordsjøen da det av ukjent grunn havarerte i sjøen ved 15-tiden norsk tid tirsdag.

Skulle ha vært med

To nordmenn som arbeider for det Stavanger-baserte oljeserviceselskapet NCA skulle ha vært med i helikopteret som styrtet, men måtte være igjen på plattformen fordi det var fullbooket, skriver VG.

– Vi har kommet i kontakt med våre folk, og de to reiser etter planen hjem i dag og i morgen, sier administrerende direktør Carl Lieungh i NCA til VG.

Han bekrefter at de to norske oljearbeiderne hadde vært om bord i ulykkeshelikopteret dersom det hadde vært plass til dem onsdag.

– Jeg er umåtelig lettet over at ingen av våre folk er innblandet, men samtidig er jeg veldig lei meg for det som har skjedd, sier Lieungh.

Stor redningsoperasjon

Ifølge BBC rakk helikopteret å sende ut nødsignaler før det havarerte i sjøen.

Kystvakten i Aberdeen bekrefter overfor BBC at en stor redningsoperasjon var i gang tirsdag kveld. Blant annet skal det britiske forvaret ha sendt to helikoptre til åstedet. Flere skip i området bistår også i leteaksjonen.

Blant skipene er det norske forsyningsskipet Normand Aurora.

– Vårt skip var tilfeldigvis i området der ulykken skjedde. Det er nå fullt opptatt med å søke i sjøen, sier administrerende direktør Lars Peder Solstad i Solstad Offshore til VG Nett.

– Normand Aurora har satt sin hurtigbåt i vannet og leter etter overlevende, opplyser den skotske kystvakten til SkyNews.

Bekymret

Også 18. februar havnet et Super Puma-helikopter i Nordsjøen på britisk side, men alle de 18 som var om bord ble den gang reddet.

Det norske selskapet Helikopterservice har ni Super Puma-helikoptre og norske oljearbeidere er bekymret.

– Det er urovekkende og bekymringsfullt at vi har flere ulykker på så kort tid. Sikkerheten når det gjelder transporten til og fra jobb må være i høysetet, sier Martin Steen i Fagforbundet for industri og energi til NTB.

– Vi må stille de strengeste krav til sikkerhet. Slik det er nå, kan det ikke fortsette. Her bør vi ha tett dialog med dem som er ansvarlige, arbeidsgivere, fagforbundene, myndighetene og de som leverer helikoptrene, sier Steen.

Personvernpolicy