- Verden må trekke sammen

Foto: EPA/ Scanpix.
Foto: EPA/ Scanpix.

<pObama og Brown presenterte felles front etter samtalene i Downing Street.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama kom onsdag til London og G20-toppmøtet, og har ikke lagt seg på latsiden. Allerede på morgenkvisten har han hatt samtaler med Storbritannias statsminister Gordon Brown, og de to presenterte sine tanker rundt det forestående økonomiske toppmøtet i en pressekonferanse på formiddagen.

Både USAs president og lederen for Storbritannia ser for seg en felles løsning, med nye regler for finansinstitusjonene.

- Vi vil gjøre alt som trengs for å stimulere økonomien, og for å sørge for at det ikke vil skje igjen, sa Obama.

- Det vil komme nye regler for finansinstitusjoner. Vi kommer ikke til å være enige på alle punkter, men vi må finne en felles plattform. Vi har et ansvar for å samordne virkemidlene, sa USAs president.

- Men alle land må begynne å ta sette fart i arbeidet, og jeg tror det er et syn som begynner å få gjennomslag, sa han.

Europa i rødt

Men presidentens ord har så langt ikke hatt stor positiv effekt på Europas børser. Med noen få unntak var hele Europa i rødt i etterkant av pressekonferansen.

Det er først i morgen at representantene fra verdens 20 største økonomier vil sette seg ned for å samtale om finaskrisen. Både Frankrike og Tyskland har i forkant av møtet krevd sterkere regulering av finansmarkedene, og Frankrikes president Nicolas Sarkozy har allerede truet med å trekke seg fra møtet dersom disse kravene ikke blir møtt.

Tysklands rikskansler Angela Merkel er av AFP sitert på at hun ser fram mot G20-møtet med like deler selvsikkerhet og bekymring.

«Snytt»

Da Brown traff Obama i Washington i begynnelsen av mars, mente britiske presse at han var blitt «snytt» for et ordentlig program, fordi møtet var kort og fordi det heller ikke ble noen formell middag. Denne gangen får de mer tid til å prate og møtet mellom de to regjeringssjefene skulle avsluttes med en felles pressekonferanse på formiddagen.

I løpet av dagen skal Obama ha møter med både Kinas president Hu Jintao og Russlands Dmitrij Medvedev, før hovedbegivenheten, møtet med lederne for G20-landene tar til i kveld. Lederne skal først i en mottakelse i Buckingham Palace, før Brown er vert for en middag der politikerne får selskap av en rekke kjendiser. TV-kokken Jamie Oliver står for menyen og førstedame Michelle Obama skal få æren av å sitte ved siden av den britiske forfatteren J.K. Rowling, «mor» til Harry Potter.

Torsdag skal Obama, Brown og de andre lederne for verdens største økonomier forsøke å finne løsninger på den globale økonomiske krisen. (©NTB)

Personvernpolicy